Translate

lördag 31 mars 2012

Rom- dag 3

Idag var det jag som sov lite för länge- vaknade med ett ryck när jag såg vad klockan hade blivit. Men efter gårdagen var jag helt färdig. Höll på att somna på restaurangen;0)

Vi tog en snabb fika på ett jätte trevligt ställe där vi bor. Sen tog vi tåget en station, och bytte sen till tunnelbanan, och åkte 2 stationer till Ottoaviana- S.Pietro. Vi var nämligen på väg till Vatikanstaten! Man kan ta en guidad tur, om man vill få med alla museum. Vi tyckte att Sankt Peterskyrkan räckte efter gårdagens schema. Det är gratis inträde in till kyrkan, annars kostar en guidad tur inklusive museum från € 45. Då går man även före den sjukt långa kön.. Det jag inte tänkte på var att man måste täcka knän och axlar, precis som på många andra heliga platser- och jag hade shorts på mig... Tur att Linda hade en sjal som jag kunde få låna. Så jäkla klantigt av mig- skulle vetat bättre!
- Sankt Peterskyrkan är världens största och den vackraste jag sett!! Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats. I Peterskyrkans inre finns cirka 800 kolonner, 390 kolossala skulpturer som är framställda av travertin från Tivoli, Carraramarmor eller brons samt 45 altare. I kyrkan finns bland annat Berninis högaltare, vid vilket endast påven får celebrera mässan samt Michelangelos mästerverk, skulpturen Pietà (1499), som föreställer Jungfru Maria med den döde Jesus i sitt knä. Drottning Kristina ligger begravd i de vatikanska grottorna under Peterskyrkan.

Jag blev faktiskt lite rörd när vi kom in och förstod hur jävla mäktigt det var! Jag har ju sett filmen "Änglar och Demoner", och även läst boken. När jag läste boken, så sa jag till Mats att jag hoppades att det skulle filmatiseras. Nåt år senare kom filmen.. Nu måste jag se den igen när jag kommer hem, för att se hur mycket jag känner igen från de 3 underbara dagarna här.

Nu när jag skriver detta så sitter jag i solen på spanska trappan och väntar på att tjejerna skall bli klara med sin shopping. Själv har det blivit 4 par skor bl.a.
Det är främst skor och skinn man ska passa på att köpa här. Om man tittar på många skor hemma så ser man att de flesta är gjorda i Italien. Därför är det för det mesta halva priset på många skor här, om man jämför med de svenska priserna.
Sen är ju den här typ av shopping inte för alla. Alla djurvänner som inte vill lägga pengar på skinn, har mycket annat att ta med sig hem i resväskan!

Nu ska vi piffa till oss och så ska vi njuta av vår sista kväll på någon mysig restaurang. Men först iväg till affären och inhandla parmesanost och lite Valpolicella :0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar