Translate

torsdag 5 april 2012

Påsk

Nyss hemkommen från Rom och Vatikanen.. Eftersom det är Påsk så tänkte jag det skulle vara roligt att skriva om varför man firar påsk, och lite historia bakom påskäggen och varför man pratar om påskharen. När vi besökte Vatikanstaten så höll dom på att rodda för den tyska påven Benedictus XVI ( Joseph Alois Ratzinger ). Han skall nämligen hålla det årliga påsktalet. Detta är årets största händelse.. Jag har aldrig sett så många stolar på ett och samma ställe!

Idag har vi fått komma på middag hos min syster Madeleine och Roger i Segeltorp ( söder om söder ). Hela kusinligan har samlats och leker för fulla muggar. Tjejerna fick baka cupcakes med syrran.. Vilket jädra liv det blev, när alla ville slicka skålen samtidigt! Sen blev det minidisco och Neo skakade rumpan i takt med musiken;0)
Sen hade påskharen lämnat en korg full med påskägg, vilket barnen blev väldigt glada över! Madeleine hade gjort så fint med fjädrar och dekorationer i buskarna innan vi kom.
Mamma och pappa fick man också mysa med.. Vi bröt den vanliga mattraditionen och åt en riktig Fredagstradition- tacos.

Påsken är den viktigaste högtiden under det kristna kyrkoåret. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken. Det var under den judiska Pesach-högtiden som Jesus från Nasaret red in i Jerusalem. Inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse, samt till de tal han höll. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844.

- Palmsöndagen - Intåget i Jerusalem
- Skärtorsdagen – Den sista måltiden
- Långfredagen – Jesu korsfästelse
- Påskdagen – Jesu uppståndelse

Våren är tiden för återfödelse. Detta firas i de flesta kulturer genom diverse fruktbarhetsritualer. Ägg symboliserar just återfödelse och fruktbarhet. Att måla ägg har blivit en stor konstform i Ukraina och delar av Central- och Östeuropa. Traditionen härstammar från en gammal kristen sed. Det var vanligt att man gav bort ägg, ibland dekorerade eller med små inskrifter. Traditionen att skänka ägg lever kvar, men idag handlar det främst om godisfyllda pappägg. I vissa familjer anordnas små lekar där påskäggen göms och barnen får leta efter dem i tron om att påskharen gömt påskäggen. Myten om att det är påskharen som kommer med påskäggen har funnits i Tyskland sedan 1600-talets slut men anlände till Sverige först under slutet av 1800-talet. Påskharen som symbol fick dock inte något större genomslag i Sverige, förutom möjligen i godisform.

Om ni inte visste innan, så vet ni nu varför vi får vara lediga från jobb och skola;0)

GLAD PÅSK till er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar