Translate

tisdag 20 mars 2012

Alanya, Side och Belek- Turkiet

Samma år och höggravid, satte jag mig för sista gången på ett flyg innan Neo kom till världen. En jobbresa som tog mig till Turkiet, där jag bara hade varit 1 gång tidigare, och bara över en dag. Jag hade länge sett fram emot den här resan. Det är så viktigt i mitt jobb att ha så mycket kunskap om destinationerna som möjligt, så jag kan ge den bästa servicen som kunden behöver. Turkiet är ganska stort i vårt program, därför kändes det som en lättnad att jag äntligen fick se denna del av världen. Vi åkte i slutet av Oktober men hade ändå typ 25 grader varje dag, vilket var helt underbart!
Under den här vecka så bodde i, 3 olika orter vid Antalya kusten- Side, Alanya och sist Belek.

- Side består av 2 delar och områden- den gamla och den nya. I den nyare delen är hotellen väldigt utspridda och det går oftast gratis hotellbussar till stranden, p.g.a att det är ganska långa avstånd. Om man inte bor precis på stranden förstås. Där det populära hotellet Sunflower ligger. Inget speciellt, ett medelklass hotell med pool, men med ett perfekt strandläge. Om man vill bo här måste man boka så fort det släpps, för annars riskerar man att det blir fullbokat. Man kan välja att bo på all inklusive hotell och man kan även välja att bo i den äldre och mysigare delen av Side- min favorit. Jag har en kollega som sa upp sig efter väldigt många år, och som hade bestämt sig att flytta tillbaka till sitt hemland och driva hotell. Han köpte upp hotell Safran, som nu mer heter Anthos Garden. Hotellet är det en 3:a i standard, och är helt nyrenoverat. Vi var där och hälsade på honom innan allt var klart, då han stolt berättade hur fint han skulle göra på hotellet. I den äldre delen finns det små mysiga gator man kan strosa i, och man känner kryddor som doftar i varje hörn. Väldigt enkla hotell bor man på här, som oftast är familjedrivna. Här finner man också ett Apollo tempel, vid utgrävningarna. Samma tempel finns även på Naxos i Grekland och i Bulgarien.

- Alanya är sjukt stort! Jag hade inte alls tänkt mig att det skulle vara så stort som det visade sig att det var. Staden är belägen på en liten halvö vid foten av Taurusbergen. Det bor mer än 100.000 invånare, så stället är stort.. Alanya har 2 stora stränder- Kleopatra stranden och den östra stranden, och däremellan finner man borgen.
Längs den fem kilometer långa vägen ligger både caféer och restauranger om man vill ta ett stopp på vägen. En helt fantastisk turkisk frukost åt vi här en morgon... Här uppe är stadens bästa utsikt och vill man se en vacker solnedgång är detta stället att vara på. 
Borgen tros ha byggts mellan år 1226 och 1232, och personen som hade mest inflytande över hur borgen utformades var Seljuksultanen Alaaddin Keykubat. Det går även att se minnesmärken från andra tidsepoker som romarnas och byzantinernas. Borgen, som ligger vackert belägen 250 meter över havet, har ungefär 7 kilometer mur runt sig och hela 150 vakttorn. Dessa torn gjorde det nästan omöjligt för inkräktare att anfalla staden utan att bli upptäckta. 
Det går att besöka den plats på borgen där människorna som suttit i fängelsehålorna hade sin sista stund. Historien säger att när fängelsehålorna i borgen blev överfulla så togs de fångar som spenderat mest tid där till en platå på kanten av borgen. Väl där knuffade de varandra över kanten och ner i vattnet tills bara en återstod. Denne sista person fick sedan tre gånger på sig att kasta en sten hela vägen till havet. Klarade han inte detta så fick även han se sig knuffad över borgens kant
. 

Kleopatrastranden är en jätte fin sandstrand och är den populäraste sidan. Däremot så kan det bli jätte höga vågor här med kraftiga undervattens strömmar. Vi fick berättat för oss att det hade skett 3 dödsfall här under den säsongen. Den östra sidan är det mindre vågor och bättre för barn. Vid Kleopatrastranden hittar man även Damlatasgrottan. Jätte häftigt var det att gå in i den sjukt fuktiga luften som man möttes av. Luftfuktigheten är oftast mer än 90 %. Det klimat som råder inne i Damlatasgrottan sägs ha goda effekter på de som lider av andningsbesvär såsom astma. Det är så pass välkänt att läkare ordinerar tid inne i grottan åt patienter, vilket betyder att grottan är reserverad för dessa varje morgon. 
Ytterligare ett, av de mest välbesökta turistmålen i Alanya är det åttahörnade Röda tornet, som uppfördes av sultanen Alaadin Keykubat, samma person som slutförde Alanays borg. Detta torn byggdes år 1226 och hade som främsta mål att skydda det så viktiga skeppsvarvet.  Tornet består av fem våningar och mäter 33 meter på höjden och 29 meter i diameter. Runt om tornet är det många smala skottgluggar där soldaterna kunde skydda sig själv utan att behöva träffas av fienden. Idag är det ett av de mest välbesökta turistmålen i Alanya.

- Belek är uppbyggt för turismen, och här bor man flott på stora och luxiga anläggningar. Många spelar även golf här. Det som finns utanför hotellområderna är ett mindre centrum och lägenheter som är till uthyrning och salu. Vi hade planerat att vår sista dag skulle bli en soft dag i solen, men solgudarna hade andra planer. Det blev istället en god bok på balkongen..

Stranden i utkanten av Side

Avocado 

Hotellvisning, där vi sprang på vår kollega Sedat..

Han tyckte vi skulle klämma in ett till hotell på schemat- nämligen hans egna, som för övrigt heter Anthos Garden nu mer..

Dessa slitna lägenheter är nyrenoverade..

In till gamla delarna av Side

Side


Kryddor

Apollo templet i Side


Sedat och hans fru hängde med oss ut på kvällen sen..


Utsikt över den östra sidan i Alanya, där vi intog vår första frukost..Utsikt från Riviera apartments

Damlatasgrottan i AlanyaKleopatrastranden


Uppe i borgen

Njuter av den vackra utsikten!Det röda tornet

Dax för lite ompyssling..

Vid hamnen på Alanyas östkust

Eftermiddan till havs

En på båten hoppade i helt plötsligt och sa att han skulle hem till sin grotta..


Men när vi kom till andra sidan så hade han bara gått igenom berget..

Ett riktigt coolt hotellområde som ligger en bit utanför Alanya..


På väg tillbaka ner igen..


Utsikt från Okan towers

Stranden ute vid Beach clun Doganay

Tunneln mellan hotellet och stranden..

Belek.. Detta tillhörde hotellet. För dem som inte vill bo med alla andra i det stora hotellkomplexet..


Min sista vy från balkongen..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar