Translate

måndag 12 mars 2012

Malta

Jag och Mats hade en weekend resa till Kreta inbokat, men det blev lite strul på vägen, så vi var tvungna att avboka den resan. Vi hade verkligen sett fram emot att få åka tillbaka till den ö som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, men också att vi har så många minnen från den tiden då jag jobbade på Kreta. 2006 åkte vi även dit på 2 stycken weekendresor inom loppet av 1 månad.. Vi hade varit borta från varandra väldigt mycket detta år, så jag hade pratat med Mats jobb om att jag hade fixat en resa till oss. Jag tänkte att det skulle bli en trevlig överraskning.. Men som sagt, så blev den resan inte av. Skitsur som jag blev, bokade jag istället super billiga flygstolar med Ryanair, till Malta. Detta var i December 2009. Då det är vinter på Malta den perioden, kan man verkligen hitta riktiga klipp! Det var 13-14 år sedan jag åkte på språkresa till Malta, och jag tyckte det skulle bli jätte spännande och se hur mycket man kom ihåg av ön. Mats hade aldrig varit där, så det var ju perfekt.

- Korsriddarnas ö Malta är en enda befästning. Malta har ca 390 000 invånare och ca 1,3 miljoner turister om året. Huvudön Malta är bara 27 km lång och 14 km bred så det blir rätt trångt i juli när temperaturen dessutom stiger uppemot 40 grader. Till Malta hör också grannön Gozo med 30 000 invånare, bördigare och rikare men lugnare. Dock inte så lugn som lilla Comino mittemellan de två.

- Maltas huvudstad Valetta, ligger längst ut på en udde med hav åt bägge håll. Innan du kommer dit passerar du ”förstaden” Floriana. Alla öns busslinjer samlas häruppe på det stora busstorget med fontänen, innan ”vallgraven”. Precis här bodde vi... Hotell Phoenecia Malta är verkligen ett hotell som jag kan rekommendera till er som vill bo inne i Valetta, men ändå ha badmöjlighet och tillgång till en pool, om man reser under den heta sommaren. När vi var där, hade vi ca 16 grader och sol, men eftersom att Malta är en väldigt blåsig ö, så blev det lite svalare. Vi gick dock ned till det mysiga poolområdet och låg fullt påpälsade, i lä :0) Från poolen har man en fantastiskt trevlig utsikt bort mot Sliema/ St Juliensbukten. Grym frukost och jätte bra service. På Malta pratar alla engelska, t.o.m hemma vid middagsbordet. När jag och Linda bodde i en värdefamilj, sist jag besökte ön, var det endast engelska som gällde. Malta har länge varit ockuperat av engelsmän, vilket har satt sina spår. Att alla pratar engelska, underlättar en hel del tycker jag. Malteser är väldigt vänliga och hjälpsamma, och berättar gärna om Maltas långa och röriga historia. Eftersom att landet ligger ensamt, mitt ute i Medelhavet, mellan Nordafrika och Sicilien i Italien, så har Malta kämpat för sin överlevnad många gånger. För länge sedan fanns en landbrygga mellan Sicilien och Malta. Medelhavet var uttorkat. Men detta var innan människans tid.
Valettas branta gator påminner av ett slags medeltida San Francisco. Alla fasader har dessa glasade balkonger där tidigare kvinnorna mest satt. Gatorna är dragna för att skapa ett slags naturens luftkonditionering.
Republic Street är huvudgatan med alla affärer och de berömda utecaféerna Cordina och Eddies, invid Stormästarens palats. Intill Republic Street ligger också St Johns Katedral- korsriddarnas katedral med vackra utsmyckningar. Här finner man även många golvgravstenar, som är minst lika vackert som det övriga i katedralen.

Nu tänkte jag att mina foton får berätta mer...

På en av många Italienare i Valetta

Utsikt från poolområdet..

Hotellområdet..

De kända Malta bussarna..

Sightseeing på G

On the road..


Den gamla huvudstaden- MedinaIngång till Medina
En av de vackraste katedraler jag sett.. Jag var här första gången också.

Kolla in golvgravarna...

Så här fint kan man ligga och vila, om man har varit en riddare eller något annat fin fint i sitt liv.


Riktigt häftig stad.. Medina är som en labyrint!

Mot västkusten..


En drickpaus

En av få stränder på Malta. Golden bay och Ghajn Tuffieha bay ligger granne med varandra, på Maltas nordvästkust.

Stormigt värre i Bugibba..

Bukten i St Juliens

Utsikt över den stora busshållplatsen, från rummet..

På ena sidan av Valetta..

Lite gott i glaset på en bar högt upp i skyn..

Det välkända Cafét i Valetta..

En mysig park i Valetta

Valetta

ValettaInga kommentarer:

Skicka en kommentar