Translate

torsdag 29 mars 2012

Rom- dag 1

Jag har sett fram emot den här resan väldigt länge, och nu sitter man äntligen på flyget. Bara jag och min bästa väninna Linda, ska få några dagar för oss själva. Vi lämnar familj och barn helt själva hemma..hmmm..undrar hur det ska gå? ;0) Men som min kompis Lisa sa: grabbarna ska väl ut till sina morsor dom här dagarna.. Hehe- så klockrent! För det är exakt så schemat ser ut för dom båda.
Vi ska bo hos Linda- en gemensam vän, som är bosatt i Rom med sin sambo sen ca 2 år tillbaka. Dessa dagar har vi ett fullproppat schema, med massa roliga saker vi ska göra. Vi kommer börja vår första dag med en lunch på Lindas terrass. En present är köpt, och självklart lite svenskt godis och skvaller blaskor.
Vi mejlar nästan alltid ned till destination innan vi ska resa med jobbet eller privat, och frågar om det är något guiderna är sugna på, eller vill ha från Sverige. Jag kommer själv ihåg att det kunde vara gott med tex svenskt smågodis mellan varven, när jag jobbade ute.
Vi flyger med Norwegian t/r och jag har alltid varit nöjd. Det som är så bra med Norwegian är ju förstås att priserna är väldigt överkomliga. Men sen har dom som nyhet att man kan checka in direkt vid gaten. Terminal 2 gäller när det är utrikes, och om man bara har ett handbagage och inte ska till Storbritannien så följer man bara den informationen man får på sms, och går sen raka vägen till den gate som anges. Hur smidigt som helst. Om man däremot inte har förseatat sig innan på hemsidan, så går man bara till incheckningsdisken och ber dom seata er där. Ett litet tips om man inte vill betala extra.. ;0) Norwegian är också det enda flygbolag i Norden, som har trådlöst internet tillgängligt ombord. Sätt på flygläge innan start och logga in på deras wi-fi - gratis!

Det första vi såg när vi landade på Fiumicino var en Fiat och en solbränd italienare med backslick- välkomna till Italien :0)
Om man tar sig med taxi, vidare in till centrala Rom, så ta en taxi ( Comune di Roma ) med taxameter och fråga om ett cirkapris. Man kan ta en shuttle buss också men då åker man flera och den går oftast in till centrala delarna av Rom och då kan man bli avsläppt sist av alla. Mellan flygplatsen i Fiumicino till Parioli tog det ca 40 minuter och kostade ca €50. Området Parioli är som Stockholms Östermalm. Alla högt uppsatta människor och kändisar bor här. Linda berättade att det oftast står poliser och vaktar 24 timmar om dygnet, utanför vissa portar. Området ligger utanför murarna, och det tar med taxi ca 10 minuter och med lokal buss ca 25 minuter, in till de mer centrala delarna av Rom.
När vi plingade på så möttes vi av en super söt liten Pixi- Lindas och Jarmos söta hund. Sen hade Linda köpt en typiskt italiensk lunch som hon dukade upp med lite brachetto- helt magiskt!

Vi tog sen tåget från Euclide, en station till Piazza del Popolo. Måste säga att det var typ det saggigaste transportmedlet jag åkt med. Nerklottrade vagnar som med nöd och näppe tog oss till slutmålet. Vi möttes av vackra piazza del Popolo, som sen delades upp av 2 shoppinggator- den dyra och den mer humanta gatan. Linda sprang in på varenda märkesbutik medan jag stod som värsta Japanen och tog kort på byggnader;0) Sen begav vi oss till piazza di Spagna och spanska trappan. Där satt alla i solen och njöt.. Nästa stopp blev fontana di trevi- my lord vad mäktigt!!

Vi hade ett bord bokat på Ambasciata d' Abruzzo. En riktigt bra restaurang, där man var de enda turisterna- precis så jag vill ha det! Jag beställde in en italiensk variant av den grekiska " Kleftiko ", lamm med potatis... Sjukt trevlig service, och jätte god mat! Sen blev vi påprackade en hel del dricka som ni kan se nedan..

Första dagen, och ett extremt gott första intryck..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar