Translate

torsdag 8 mars 2012

Rhodos, Tilos och Symi- Grekland

Detta blev min första studieresa efter min mammaledighet. Gissa om jag blev lycklig, att få åka till Grekland igen :0)
Jag kan inte säga detta för för många gånger- jag älskar Grekland! Maten, språket, kulturen, naturen- ALLT! Däremot är det inte så jätte lätt att bo här. När jag jobbade på Kreta, fick jag lära mig ett och annat. Sååå långsamma när det gäller alla "måste" ärenden, såsom bankbesök och liknande. Det kan ta hela dagar. När vi behövde hjälp av polisen, så var vi väl heller inte så jätte populära på stationen. Jaja, det var då det.. Nu åker jag bara hit med jobbet och på semester- det räcker.

Det var ett härligt gäng som åkte... Kollegor från Uppsala, Göteborg, Helsingborg, Luleå och Stockholm. En vecka som var helt fullproppad med massa roliga äventyr. Mycket hotellvisningar, men också många roliga utflykter.
Detta var min andra resa till Rhodos, och det var så himla roligt att se hur det hade ändrats efter så många år. En hel del såg likadant ut måste jag säga. Det kändes som att Rhodos stad hade stått stilla i typ 15 år. Rhodos stad är extremt slitet, och passar egentligen bäst för partysugna ungdomar. Stranden är stenig och det är väldigt blåsigt. Det är djupt på en gång när man går i och det är undervattensströmmar. Inte den bästa delen av ön om man ska resa med en barnfamilj, inte heller för personer som har rörelsesvårigheter. Stranden Elli som ligger på den andra sidan av Rhodos stad är bättre. Mindre stenigt och det blåser mindre där också. Här pratar man om den nya och den gamla delen. I den gamla delen trivs jag bäst, för den delen berättar en historia som sträcker sig tillbaka hundra tals år. Muren som går runt, är ett kännetecken på att man har hittat rätt. Den nyare delen är som sagt väldigt slitet och hotellen är byggda på 60-talet, när de första turisterna hittade till ön. Restaurangerna kantas efter varandra, med korg-, plastmöbler, svenska menyer med foton på maten. Absolut det värsta jag vet!!!
Vill man bo där det finns finare stränder, samt om man vill ha ett lugnare tempo på semestern, så ska man bo på östsidan. Kalithea, Faliraki, och Lindos är de orter som jag kan rekommendera i så fall.

- Symi åkte vi till först, där fick vi övernatta också. Båtarna går ofta från Mandraki hamnen, och det tar ca 2 timmar dit beroende på vilken båt man tar. När man närmar sig den karga ön, så möts man av en extrem genuin känsla. Hus i alla möjliga färger, är uppbyggda på höjden som centreras runt hamnen. Det är väldigt enkla hotell, ofta utan pool. Vi bodde på det omtyckta hotellet Nireus, som alltid är fullbokat. Hotellet ligger precis där man vill bo, och man har relativt nära till den enda stenstranden som finns på ön. Vill man testa att bo på ett lite annorlunda vis, så ska man boka in sig på Kalodoukas. Ett traditionella hus som byggdes för mer än 100 år sedan. Husen har renoverats kontinuerligt, men behållit sin unika stil med takbjälkar, öppna spisar och skottgluggar som användes för att hålla pirater på avstånd. Från denna del, har man en mäktig och vacker utsikt mot Symis hamn.
Om man vill bo på ett hotell med bättre standard, så har Symi ett relativt nybyggt hotell med en liten pool- Iapetos Village. Detta lägenhetshotell ligger precis i Symis mer centrala delar, men det är en bra bit till stenstranden tyvärr. Symi är en helt underbar liten ö, som jag förälskade mig i, vid första ögonkastet. Åk dit och njut av den genuina lilla ö, som Grekland har att erbjuda!

- Tilos är en till liten ö, som bara är helt fantastisk. Åter igen- båt från Mandraki hamnen. Vi fick 1 dag här bara, men vi hade hyrbilar som vi körde runt i, så vi hann med hela ön i alla fall:0)
Otroligt kuperat, med höga berg och branta vägar. Tilos är också en karg ö, med stenstränder. Tilos är ännu lugnare än ön Symi, om man trodde det var möjligt. Här gör man inget annat än att njuta av lugnet, läsa massa böcker och ladda batterierna.Faliraki/Kalithea

Sune tar ett avsvalkande dopp.. Han var typ ensam i havet ;0)


Jag, Åsa, Anette och Anna-Kari 

Uppe vid Ialyssos Akropolis 

Utsikt över hela Ialyssos och bort mot Rhodos stad


Porten in till Rhodos gamla stad


Så vackert!!!

Det här är typ det godaste man kan dricka i Grekland!! 

Sune sket i frapén och tog en Mythos istället :0)

Gamla stan 

Mandraki hamnen

Stora kryssningsfartyg som kryssar i Medelhavet

På andra sidan Symi


Symi

En riktig fröjd för ögat när vi kom närmare denna fantastiska ö!
Eeeehhh...

Drömmer mig bort..
Rofyllt för själen..
Här bodde vi


Kan det bli mycket mer grekiskt än detta?!?
Asså, den här baren var så sjukt mysig!!! Bilder finns nedan från en senare kväll.Jag har INTE mixtrat med fotot- det ser verkligen ut så här!

Utsikt mot bakgården från Nireus

Jag och Anna-Kari väntar på lite drinkar..


Som sagt- ASMYSIGT!!

Tillbaka på ön Rhodos, och här är vi i Lindos.


Sjukt mysig ort med massa fina små restauranger..

Inne i barrskogarna, hittar man de 7 källorna. Det sägs att om man går igenom denna lååånga, möööörka tunnel, så blir man av med sin klaustrofobi.

Jag har blixt på här, man såg absolut ingenting när man gick här annars..

Äntligen var man ute i det fria igen!!

Vackert!
Ialyssos en kväll på en riktigt trevlig restaurang!

Grekisk afton och zorbadans

Fråga mig inte varför jag ställde mig på bordet... Kolla in gubben- sååå roligt!!

Nöjd Adrienne, med världens största chipspåse :0)

Hotellvisning i Rhodos stad

Så här ser stranden ut på den västra stranden i Rhodos stad. Stranden Elli, på den östra sidan är bättre..
Ön Halki, ett båtstopp innan vi skulle vidare till ön Tilos.
Den här utsikten skulle man kunna leva med, eller hur?!?
Stefanakis village. I priset ingår det en A-kat bil..


Rätt schysst utsikt här också..

En polisstation på Tilos
Tillbaka till Rhodos. Sista kvällen med gänget, som firades på restaurang i gamla stan med kollegorna som jobbade på destinationen. 

Guider, kollegor, DM..

Zlatan gjorde inte sin bästa match. Vi fick spö av danskarna..

Och ja...vi blev retade efter sen så klart..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar