Translate

lördag 23 november 2013

Berlin- Tyskland

För ett år sedan så satt jag och Mats på en parmiddag på restaurang Miss Voon i Stockholm. Då tyckte vi alla, att det skulle vara lite trevligare ifall vi hade möjlighet att sticka iväg på en mindre weekend tillsammans istället. Lika mycket pengar ungefär, ifall man fick tag på ett billigt flyg och boende. Vi pratade först om att åka till Köpenhamn, men då tyckte vi att vi kunde kanske komma lite längre söderut när man ändå skulle utanför Sveriges gränser. Vi gick in på Norwegian och valde till slut mellan Amsterdam och Berlin. Berlin har på senare år blivit super populärt att åka till- så det blev Berlin. Det är jag, Mats och hans barndomskompisar Pierre och Mårten med deras Karin och Marie som åkte den här gången. Det är inte första gången vi reser tillsammans, så visste att det skulle bli en succé. 

Flyget tog bara 1,5 timme och från flygplatsen Schönefeld till hotellet tog det ca 15 minuter. Vi bor i Berlins stadsdel Charlottenburg, som ligger i det gamla brittiska styret när Berlin var uppdelat i öst och väst. Charlottenburg grundades först som stad, men som senare har blivit ett med Berlin. Vi checkade om på en av Spaniens största hotellkedja- H10 Berlin Ku-damm. Jag kommer skriva mer om hotellet i morgon. 
Hotellet ligger jätte centralt och gångavstånd till shopping, restauranger, barer osv. U-bahn ligger endast 500 meter bort. 

Eftersom att vi inte har så mycket tid här så hoppade vi på en sightseeingbuss precis runt hörnan. Det finns gula, röda och vita bussar. Vi tog den första bästa- som blev den vita varianten. Om man vill ha hörlurar så skall man välja den röda eller gula. Vår guide pratade på tyska och engelska. Det kostade 12,50 euro och då kunde man hoppa av och på när som helst innan kl 17.00

Vi hoppade första av på "Topografie des Terrors". Där fick vi se den mur som delade upp den östra och den västra delen av Berlin. Öst-Berlin var ockuperat av det gamla Sovjet, med den västra delen var ockuperat av Frankrike, Storbrittanien och USA. Vi gick in på Topografie des Terrors och blev helt tagna. Massa konstiga känslor rusade i kroppen. Det är nämligen en utställning om Hitler och hans gäng under Nazitiden i Tyskland. Fattar inte hur en sådan ond människa kan manipulera alla dessa stackars människor. Kom och tänka på när jag va i Jerusalem för några år sedan. När vi fick se Judarnas minnes monument- hjärtskärande!! 
Vidare tog vi en promenad till "Checkpoint Charlie". Det var den enda slussen/porten mellan den amerikanska,- och den sovjetiska delen i Berlin. Många miste sina liv, i försök att ta sig över gränserna. Ihjäl skjutna, liggandes blödande till döds mitt framför soldaterna som inte fick hjälpa till. År 1961 blev muren klar och räckte hela 150 km. År 1989 revs muren och Berlin blev ett igen. Jag hade inte velat bo här under den här tiden. Först ut under första,- och andra världskriget var Hitler, sedan kom muren ett par decennier senare. Tänk om själv om tex Ryssland kom till Stockholm och fick för sig att ockupera halva huvudstaden. Du skulle inte få träffa dina familjemedlemmar på den andra sidan, och om du skulle försöka så skulle du med all säkerhet inte se dagsljus igen. Jag hade inte velat byta! 

Vi hann också med Apfelstrudel, Wienerschnitzel och massa öl. Jag tycker om Tyskland!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar