Translate

fredag 9 december 2011

Montenegro

Vi lämnar Kroatien med en minibuss och reser genom ett fantastiskt vackert landskap.
För att nå fram till Montenegro så var vi tvungna att köra genom en liten bit av Bosnien och Hercegovina också.

När vi väl kom fram var det precis som att man hade ställt tillbaka tiden ett antal år.
Vi hade en jätte trevlig guide med oss under vår vistelse här och hon berättade att landet hade varit "svartlistat" länge men att det började bli bättre. Vi var mest i orten Budva och där hade dom precis satt in bankomater så när vi skulle ta ut pengar så frågade vår guide om hon fick följa med och titta för hon hade aldrig sett en bankomat förut.
Hon berättade också att hennes största önskan var att åka till Spanien och lära sig dansa flamenco. Men eftersom läget var som det var då så behövde dom ansöka om visum och det kunde ta jätte lång tid att få- om dom fick ett visum överhuvudtaget.
I Montenegro använder man sig av valutan euro och i Kroatien- Kuna.

I början av 2000-talet frigjorde sig Montenegro emellertid alltmer från Serbien, och i februari 2003 ersattes federationen Jugoslavien med den lösa statsunionen Serbien och Montenegro. Montenegro tog därefter ytterligare symboliska steg mot ökad självständighet genom införandet av ny flagga och nationaldag 2004.

- Budva är en kuststad- stan som är landets mest populära turistort har fått smeknamnet "Montenegros Miami" för sina stränder och vilda nattliv.
Budva är uppdelad i två delar, den nya delen och gamla stan. I gamla stan ringlar sig små gränder och gator som leder dig till ett mysigt torg eller till en vacker byggnad som du kan vila ögonen på. Innanför den bastanta stadsmuren hittar du kaféer, barer, souvenirbutiker, restauranger och lyxiga boutiquer. Sätt dig ned och njut av ett glas montenegrinsk vin eller varför inte prova deras berömda ”palacinke”, tunnpannkaka med choklad, ett måste på en resa till Budva. Allt utanför stadsmuren räknas till Budvas nya del, som kan stoltsera med en strandpromenad, en lång sandstrand och en marina där mängder av olika lyxbåtar trängs. Budva har blivit något av ett tillhåll för de rika och berömda.
Ortens historia sträcker sig 2500 år tillbaka i tiden och koras därmed till en av de äldsta bosättningarna längs adriatiska kusten.

- Grannen Becici är en turistort som 1935 vann "Grand prix" i Paris för Europas finaste strand.
En ort som passar alla- om man däremot vill ha lite mer av utelivet så har man nära in till Budva.

- Petrovac är ett gammalt fiskesamhälle omgärdat av oliv- och pinjeträd och vingårdar. Charmen och karaktären är mycket välbevarad. Här finns en liten hamn, en fin strand och en strandpromenad kantad av små butiker och restauranger.

- Sveti Stefan strax söder om Budva vid Montenegros kust är en ö som förvandlats till hotell. Husen i den gamla fiskebyn med anor från 1400-talet har blivit hotellrum och sviter.
Ön har en skiftande historia. Här hade varit piratfäste och domstol innan den fick agera fängelse under andra världskriget.
Villa 118 var och är Sveti Stefans mest exklusiva. Här har man ett helt hus för sig själv. Elizabeth Taylor bland många andra kändisar har bott här..
Det finns 2 stränder utanför men en av dom tillhör Sveti stefan och går därför bara besökas av dom som bor på hotellet. Jag var helt fascinerad av denna lilla ö och ville gärna stanna längre..

- Vi åkte även på en liten tripp till Kotor. Man kan lätt bli åksjuk när man åker på dom ringliga vägarna. Mitt uppe bland molnen var vi tvungna att stanna ett par gånger :0)
MEN man kom på andra tankar ganska snabbt för det var otroligt vackert!!

Kotorbuktens kust har varit bebodd sedan antiken och har flera välbevarade städer från medeltiden.
Landområdet runt Kotorbukten har ett rikt religiöst kulturarv med många kyrkor och kloster, både katolska och ortodoxa.

Detta är ett land som har rustats upp ordentligt efter jag var där. Hotell som renoverats m.m- så res hit om ni vill ha en sol och bad semester som inte är som någon annan..
Man flyger direkt och då till Tivat.
Om jag skulle åka tillbaka hit så skulle jag nog föredra Budva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar