Translate

torsdag 8 december 2011

Kroatien

På hösten 2003 blev jag äntligen tilldelad en studieresa.
Kroatien och Montenegro skulle vara våra nyheter för sommaren -04 så det var lite spännande att se något som ingen annan hade sett tidigare.

Kroatien var tillsammans med Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro och Makedonien en av delrepublikerna i federationen Jugoslavien fram till 1991 då landet efter demokratiska val beslöt att lämna federationen.
År 1991 förklarade sig Kroatien självständigt från Jugoslavien vilket ledde till ett krig, känt som det kroatiska självständighetskriget, med den jugoslaviska armén (JNA) och serbiska separatister. Det kroatiska självständighetskriget varade i fem år och avslutades formellt år 1995 då fredsavtalet i Dayton slöts mellan Kroatien, Bosnien-Hercegovina och dåvarande Jugoslavien som då bestod av Serbien och Montenegro.

Förutom huvudstaden Zagreb så är kuststäderna Pula, Šibenik, Vodice, Zadar, Baška Voda, Makarska, Podgora, Hvar, Opatija, Poreč, Rovinj, Split, Pag och den medeltida staden Dubrovnik välbesökta av turister.
Den mest besökta delen är Dalmatien, som utgör den södra delen av Kroatiens kust mot Adriatiska havet. Vid kusten finns också många välbesökta öar, bland annat Krk, Kroatiens största ö, samt nationalparken Kornati och ön Hvar.

- Hvar är avlång ö och sträcker sig flera mil (cirka 6 mil) från öst till väst, längs hela ön går en bergskedja som stupar brant i havet åt söder.
En väldigt populär ö för seglare.
Det finns inte inga stora stränder här- en liten stenstrand och sen är det klippbad som gäller.
Jätte mysig ö som man lättast når med båt från Split.

- Split är Kroatiens andra största stad.
Vi besökte staden på en dag då allt var stängt tyvärr men vi hann se allt vackert som inte kan köpas för pengar istället.

- Dubrovnik, den medeltida staden.
Dubrovnik skadades svårt under Serbiens försök under början av 1990-talet att separera den sydligaste delen av Dalmatien från Kroatien. Huvuddelen av skadorna är i dag reparerade men när vi var där så såg man fortfarande kulhål i vissa fasader som kanske var kvar som ett slags minne- vad vet jag.
Sedan 1979 är Gamla stan uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och här finns flera byggnader och monument från medeltiden och framåt som bär stildrag från gotiken, renässansen och barocken.
Smala mysiga gränder gick vi runt i och njöt av fulla muggar.
Varva med bad och historia i Dubrovnik, men samma gäller här- stenstränder eller klippor.

- Mer sol och bad i Tučepi- här finns en lång strandpromenad som sträcker sig genom hela staden. Vid den finns många caféer, barer, restauranger m.m.
Ca 1 km från den större staden/turistorten Makarska.

- Makarska ligger mellan havet och de branta Biokovoberget som sträcker sig längs stora delar av kusten. De äldre delarna av staden ligger längs med hamnpromenaden medan de mer nybyggda turistområderna ligger ovanför strandpromenaden. Staden har gett sitt namn till en cirka sju mil lång sträcka längs kusten som kallas för Makarskarivieran och omfattar flera mindre turistorter, däribland Brela, Baška Voda och Podgora.

- Podgora tyckte jag var en av dom mysigaste turistorterna.
Men som sagt- stenstrand här också.
MEN du badar i ett kristallklart vatten på hela kusten och det är ju ett stort plus!!

Några dagar senare skulle vi få besöka ett helt annat land som skiljde sig väldigt mycket mot landet jag precis pratat om.
Montenegro next..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar