Translate

lördag 31 december 2011

Lanzarote- Kanarieöarna

Sista blogginlägget för i år..

Båten som går mellan Fuerteventura ( Corralejo ) och Lanzarote ( Playa Blanca ) tar cirkus 35 minuter.

Dom största orterna är Playa Blanca och Puerto del Carmen- mellan dessa två orter tar det ca 40 minuter med bil.

- Playa Blanca är den lugnaste av dom två. Däremot har man väldigt nära till Papagayo stränderna om man bor här- som anses vara dom finaste på ön.

- Puerto del Carmen är en långsträckt badort uppbyggd längs tre breda sandstränder: Playa Grande, Playa de los Pocillos och Playa Matagorda. Längs hela kustlinjen sträcker sig en vacker strandpromenad som kantas av uteserveringar. Puls och shopping i semesterortens allra mest centrala delar - kvarteren ovanför Playa Grande.
Där blev det en del shopping när vi var där. Puerto del Carmen är den perfekta semesterorten för dig som vill ha mycket att välja på!
Puerto del Carmen var ursprungligen en liten fiskeby med lokal prägel. I byns västligaste del ligger de äldre hamnkvarteren som fortfarande känns genuina. För lite stillsammare kvällsliv ska du bege dig hit och avnjuta en god middag på någon av hamnens fisk- och skaldjursrestauranger.

Vi bodde i utkanten av playa del Carmen- på hotell Sol Lanzarote.
Dagarna var fullspäckade äventyr och jag kan nog tycka att Lanzarote är roligare än Fuerteventura. Jätte häftigt landskap- som nästan är täckt med lava. 1730 drabbades ön av ett vulkanutbrott som varade i 2053 dagar och upphörde 1736. Vulkanen begravde tio städer och lavan täckte 25 procent av öns yta, den bördigaste marken och elva byar. 100 nya vulkaner hade skapats i området omkring Montañas del Fuego (eldbergen) som har fått sitt namn av katastrofen.

Ön har klassats som ekologiskt skyddsområde av Unesco. På ön ligger Tunnel de la Atlantida ("Atlantistunneln") som är världens största underjordiska vulkaniska tunnel.

Vinodlingarna i La Geria är ett skyddat område på grund av sina traditionella produktionsmetoder där små stenar används för att skydda vinplantorna från vinden. Vinodlingarna är liksom många andra platser med på Unescos världsarvslista.

Sen åkte vi till ett av öns populäraste sevärdheter.. César Manrique's hem/museum.
- Manrique har stått bakom en stor del av planeringen och stiftat en hel del lagar om stadsplanering och arkitektur på Lanzarote. César Manrique har sett till att bevara naturen och kulturen på Lanzarote genom att förbjuda uppförandet av massiva hotellkomplex osv. Besökare på ön kan uppleva hur konstnären (som är väldigt inspirerad av Picasso) har lyckats smälta in öns natur i arkitekturen och konsten. Manrique har även sett till att inga andra hus än de typiska vitkalkade husen med gröna eller bruna "lister" skall förekomma. Det finns vissa undantag men i regel så följer de flesta hotellen denna princip. César har gjort mycket för Lanzarote och turismen där, därför är Lanzarote en av få öar som inte har exploaterats så mycket att kultur och historia har glömts bort eller naturen åsidosatts. Att resa till Lanzarote är som att resa hem till César Manrique.

Gott nytt år till er alla!!!
Stor KRAM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar