Translate

söndag 25 december 2011

Cypern

Nu är det tillbakablickar igen.. Året är 2004 och jag får åka på en liten special sydd studieresa till Cypern. Vi som åkte var Rasmus, jag och Angelique från Stockholms kontoret. Vi skulle flyga ut på fredag natt och hem på måndag igen. Det blev först en tacomiddag hemma hos Angelique innan vi skulle få skjuts till Arlanda. Det blev en riktig trevlig start på helgen och det var bara vi som var vakna på nattflyget ner till Larnaca:0)
Vi landade på lördag morgon- runt 05:00. Det var bara att hoppa på transferbussen och snabbt checka in på hotellet vi skulle bo på, för att sedan få ett par timmar sömn innan frukostmötet med vår DM- Lotta.

Upp och hoppa- upphämtade och transporterade till mötet...
Vi hade dagen på egen hand, så det enda vi skulle göra var att hämta ut en hyrbil. Rasmus fick äran att köra eftersom det är vänstertrafik som gäller här.

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet (efter Sicilien och Sardinien) och är belägen i dess östra del en bit utanför Turkiets sydkust. Cypern ligger egentligen i Asien, men av historiska och kulturella skäl anses ön tillhöra Europa. FN räknar Cypern som ett västasiatiskt land.
Cypern har fått sitt namn efter all koppar som finns på ön- Kypros.

Cypernfrågan är den komplicerade och internationellt infekterade frågan om Cyperns folkrättsliga, och specifikt statsrättsliga, status och förhållande, samt upprätthållandet av den inre och yttre freden och säkerheten. Frågan har dominerat Cyperns politik sedan den blev en brittisk kronkoloni 1925, men problemen och förutsättningarna har förändrats under åren till följd av självständighetsförklaringen 1960, inbördeskrig, konflikter och delningen av ön vid krisen 1974 då den norra delen, Nordcypern, occuperades av Turkiet, en delning som består än idag.

Den gröna linjen- den gränsen har sedan dess varit bestående, så när som på att FN vid fredsförhandlingarna upprättade en buffertzon, det vill säga ett område som kontrolleras av FN, mellan nord och syd, rakt genom landet och genom den gröna linjen i Nicosia. Buffertzonens bredd är mellan sju kilometer och 1 meter, och där får endast FN:s trupper vistas.

- Famagusta var tidigare, särskilt under slutet av medeltiden östra medelhavsområdets främsta handelsstad och huvudstad för den över Cypern regerande kungafamiljen Lusignan. Den heliga Birgitta förutsade i sina uppenbarelser att staden skulle läggas i ruiner, och av 12 medeltida kyrkor var i början av 1900-talet 11 övergivna och en förvandlad till moské. Vid denna tid fanns ännu stadmurarna och gamla hamnen väl bibehållna.

Famagusta har senare blivit väldigt omstritt mellan grek- och turkcyprioter. Den kallas för spökstaden på grund av sina tomma höghus, och det sägs att det var just en svensk journalist som myntade begreppet "Spökstad". Höghusen ser ut att vara sönderbombade men trots detta står de fortfarande kvar med svarta fasader. Det finns även hus som väntade, och väntar fortfarande på att bli färdigbyggda, då arbetskranar står övergivna mitt i stadskärnan. De enda som kommer in innanför den s.k "Green-Line"-gränsen för området är FN-trupper och turkiska armén. Om du korsar denna "Green-Line" utan lov kan du vänta dig dryga böter och i vissa fall fängelse.

Vi körde upp i Troodosbergen på Söndagen och det var en upplevelse. Jätte vackert med stora skogar och ringliga vägar.
Troodosbergen är Cyperns största bergskedja, belägen mitt på ön. Högsta topp är Mount Olympos, 1 951 meter över havet. Berget är sedan 1985 upptaget på UNESCO:s lista över kulturella världsarv.
Troodosbergen sträcker sig mot väster mitt på ön Cypern, och det finns flera berömda utflyktmål där, bland annat bysantinska kloster och kyrkor på bergstopparna, och pittoreska byar och småstäder i bergssluttningarna och dalgångarna. Jätte vackert!

Det finns massor att skriva om Cypern. Detta var mitt första besök, så mer kommer senare..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar