Translate

tisdag 17 januari 2012

Kuba

På nyårsafton -05/-06 sålde jag in Kuba för Mats- som stod och rökte cigarr.. Vi hade egentligen en kombinationsresa Koh Lanta/Krabi inbokat, men den blev ombokad! Hehe..han fattade inte riktigt vad som hände där :D
Jag tog mig friheten att boka en annan typ av kombinationsresa. Ett helt annat land med ett helt annat upplägg. Mats blir alltid lite nervös när han inte " når sitt mål " från början och speciellt när vi började med Havanna- där det inte finns någon strand.

Vi checkade in på hotell Nacional de Cuba i Havanna- som har över 80 års erfarenhet av gäster, och celebriteter som Winston Churchill, Frank Sinatra och Ava Gardner har alla bott här. Detta hotell är historiskt och är med i alla turistböcker som säljs på Kuba. Trotts hotellets överbokningar, fick vi till slut vårt rum..

Kuba är ett kommunistland som styrs numera av Fidel Castros bror Raúl Castro. Fidel Castro är kubansk advokat, gerillaledare och politiker.

- Efter att regeringen Batista fallit 1959 och de första revolutionärerna tågat in i Havanna påstod Castro att han var emot klasskampen och diktatur, och skulle göra sig av med alla kommunister. Hans ledstjärna var José Martí och inte Marx, Engels eller Lenin, och strax efter antog han formellt rollen som premiärminister. Castro kom på kollisionskurs med USA:s president Eisenhower när han talade om Kubas revolution som den första i vår Amerika och utmanade USA:s dominans i området. Samma år, genomfördes ett första försök att sprida revolutionen genom en invasion av Dominikanska Republiken, vilket misslyckades.
Hans politik var/är känt för fri utbildning och sjukvård. Castro har samarbetat med både Sovjet och Kina. Det tog inte så lång tid tills Sovjetiska inflytandet gjorde sig tydligt på Kuba. Men när Sovjet föll- tog Kuba stryk.
När jag och Mats gick ut och åt en kväll- hade servitören en bild av vinmärket "diablo" på sitt förkläde. Jag tog något glas vin innan jag vågade prata politik med honom- det är ju ett rätt känsligt ämne att prata om på Kuba. Efter en stund pekade han på sitt förkläde och sa- här har ni Fidel Castro "El Diablo", som betyder Djävulen.. Det säger nog en hel del vad det kubanska folket tycker om honom och hans politik. Vi åkte dit pga att jag jätte gärna ville uppleva Kuba- som det står i historieböckerna- innan Fidel Castro dör. Han blev sjuk 2006, och man trodde inte att han skulle överleva- istället tar hans bror över styret som har exakt samma tankesätt som Fidel. Kubanerna har det inte lätt..
Amerikanska CIA har planerat över 700 mordförsök på kommunistledaren, men misslyckats alla gånger. Maffian och giftpiller är något som inte biter på Castro direkt..
- Professor R J Rummel, som specialiserat sig på massmord under diktaturregimer uppger att 73 000 kubaner dött som en följd av Fidel Castros politik, de flesta under försök att lämna landet (ett brott enligt kubansk lag). Andra källor anger siffror om nästan 120 000.

- En person som slöt ihop sig med Castro var- Ernesto "Che" Guevara. Han var läkare, gerillaledare och politiker. Han var på väg att göra en massa förändringar i Sydamerika och när han av Amerikansk och Boliviansk armé mördades- blev han en hjälte bland många socialistiska sydamerikaner.

Havanna är en av världens mest fascinerande huvudstäder tycker jag! Gamla Havanna, (Habana Vieja) är jätte mysigt med krokiga gator och smala gränder. Här finns vackra byggnader i kolonialstil. Färggranna hus som tyvärr blivit slitna med åren. De äldsta kvarteren ligger kring stadens fyra torg. Dessa kvarter är numera renoverade och här finner man några av Havannas förnämsta restauranger och eleganta kolonialhotell.
Vi gjorde en stadsutflykt och besökte bl.a. Havannas mest berömda bar, La Bodeguita del Medio, där det serveras utsökta mojitos. Ernest Hemingway drack gärna denna nationaldryck här. Vi köpte också cigarrer.. Dom kommer fram och frågar om man vill köpa cigarrer på gatan. Mats följde med försäljaren och kom in på en skum bakgata- där dom hade sin verksamhet . Det är nämligen olagligt att sälja öppet. Sen får man inte heller ta ut så många cigarrer ur landet- så när vi åkte hem till Sverige sen så packade vi några i Mats väska, några i min och några i kläderna vi hade på oss:0) Kände oss som värsta smugglarna..

Havanna har ett promenadstråk vid havet- där tog vi en joggingtur en morgon innan solen blev för varm. Sen låg vi vid en av dom 2 poolerna som fanns på hotellet. Jag tyckte Havanna var super coolt med sina amerikanska gamla 50-tals bilar, "camelbussarna", salsa, glädjen bland folket.. Mats däremot- ville bara så fort som möjligt åka till sol och badorten Varadero- där vi skulle bo resten av vistelsen.
Utanför hotellet

Gammal jänkare

Havanna
Vackert!!

Ernest Hemingway´s bar
Cigarr ställetHavanna i bakgrunden


Camelbuss

Restaurangen jag pratade om.. Maten på Kuba är för övrigt inget att skryta om!

Utsikt från hotellrummet

Promenadstråket

Tropical show

Lobbyn på hotellet


Mot Varadero!! Ca 2 timmar..

Bungalow på Arenas BlancasJobbar så klart- inget snabbt internet direkt!


Cohiba- det finaste

Che Guevara överallt..

Riktigt roliga människor vi träffade!!


Simmade med delfiner gjorde vi också!


Salsa sugen- inte Mats tyvärr!

Regnperioden är i slutet av Mars, början på April. Började när vi var där..detta ser ni i bakgrunden vid Floridas kust!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar