Translate

tisdag 10 januari 2012

Ceylon- Sri Lanka

Landet har länge plågats av inbördeskriget som pågått mellan Sri Lankas regeringsstyrkor och gerillan LTTE. Sri Lanka har därför varit stängt för turism ett antal gånger, men är nu öppet igen. Även naturkatastrofer som Tsunamin 2004 har drabbat ön. Nu är kriget slut och Sri Lanka har hämtat sig efter Tsunamin. Jag åkte dit på jobbresa ca 1 år efter Tsunamin- år 2005. Vi var 4 stycken från Sverige och 2 stycken från Danmark som fick äran att uppleva detta fantastiska land!

Sri Lanka- även kallas "Indiens tår" är ett av dom vackraste platser jag sett. Vi gjorde först en rundresa och sen fick vi se sol och badorterna dom 3 sista dagarna av veckan. Vi flög Stockholm-Prag-Dubai- Colombo. Den andra monsunperioden pågick medan vi var där- vilket är i oktober/november. Efter en väldigt lång resa och jet lagade- åkte vi igenom en kaosliknande huvudstad. Bilar och moppar körde med hela familjer- utan hjälmar, runt tutandes.. Vi skulle bo första natten på Hilton i Colombo innan vi sen fick uppleva lugnet på landsbygden. Vi bodde på 7 stycken olika hotell denna vecka så det var mycket packandes kan jag säga.. Innan vi skulle ut på stadsrundtur- passade jag, Lotta och Madde på att bränna oss lite i solen vid hotellets pool.

- När portugiserna anlände på 1500-talet drev de ut muslimerna ur Colombo och byggde ett fort för att skydda sin kryddhandel. Området mellan fortet och inlandet var oockuperat och var täckt med träd. Portugiserna var tvingade att förstärka sin garnison för att motstå attackerna från de inhemska ledarna. Den delen av Colombo är fortfarande känd som Fort och där finns presidentpalatset och majoriteten av de femstjärniga hotellen i Colombo.

- Nederländarna erövrade staden från portugiserna 1656 efter en stor belägring där endast 93 portugiser överlevde.

- Britterna gjorde staden till huvudstad i deras kronkoloni Ceylon 1802. Det är därför engelsmännen ligger bakom mycket av stadens nuvarande planering och utseende.

- Efter flera hundra år av att vara en koloni slutade det fredligt när Ceylon deklarerades självständigt från Storbritannien 1948. Det innebar drastiska förändringar för de som levde i staden och även för dem som levde i övriga Sri Lanka. Lagar och tullar ändrades, liksom klädstilar, religionsutövande och namn på gator och platser. Efter de kulturella ändringarna blev landets ekonomi starkare. Även i dag är influenser från den portugisiska eran, den nederländska eran och den brittiska eran tydliga i Colombos arkitektur samt i namn, mode, mat och språk.

Colombo

Colombo

Alla religioner är välkomna i denna stad. Jag kunde inte lägga ut hela denna bild men jag kan berätta för er att detta mästerverk fortsätter en bra bit till upp i skyn. 
En liten kyrka fick plats mitt mellan ruinerna i Colombo.


Pinnawela- ett vårdhem för vilda, skadade elefanter.
Då fanns det 74 stycken.

En dagsrutin för elefanterna är detta. Dom blir tvättade av skötarna  i floden.

Stötte på några hinder på vägen som tog oss till...

 Sigiriya (Lejonets berg) var en gång huvudstad i norra Sri Lanka. Idag återstår bara ruiner av det gamla palatset. Palatset uppfördes under kung Kasyapas regeringstid och är idag en av landets populäraste turistdestinationer.

Klättringen har börjat..380 meter upp.

Man var inte så jätte kaxig direkt..

18 fresker finns kvar och dom föreställer några av dom 500 tjänarinnor som kungen hade.

Nedanför den högsta delen av berget öppnar sig terrassen och bildar en stor slottsgård. Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten "Lejonporten", idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Dessa är allt som återstår av ett stort huvud och fyra tassar tillhörande ett lejon, vars öppna mun en gång var entrén till det kungliga palatset. 

Jag står här på den högsta punkten av berget- heeelt färdig.

Nu är det bara att ta sig ner igen till kollegorna som inte följde mig upp till toppen.

Såå vackert!!

Kvinnorna är på väg till Buddhastatyn för att be och ge en gåva i form av blommor. Man får absolut inte vända ryggen mot Buddha när man ska ta foto- anses vara extremt oförskämt och respektlöst.

Vatadage- en viktig Bugghistisk kvarlämning. Man fick inte gå in här om man inte tog av sig på fötterna.


Gal Vinaraya- 3 massiva Buddhastatyer- sittande, stående och liggande Buddha.

En stupa är en symbol för en Buddhas upplysta sinne. Varje del av stupan symboliserar en aspekt av Buddhas lära. Det finns 8 olika typer stupor som alla korresponderar till olika delar av Buddha Shakaumanys liv.

Dambulla är en liten stad som ligger norr om Kandy.I granitberget gömmer sig ett imponerande buddhistiskt grottkomplex, Raja Maha Vihara. Det är det största och bäst bevarade grottempelkomplexet i hela landet. 
Här fick man inte heller ha skor på sig. Vi försökte gå där det var skugga så man inte fick brännskador under fötterna :/

Här finns mer än 80 grottor, 5 helgedomar, 4 kloster, 157 statyer, 153 Buddhabilder, 3 kungabilder och 4 guda-/gudinnebilder. Muralmålningarna omfattar 2 100 m² och avbildar bland annat demonen Mara som frestar Buddha samt Buddhas första predikan. Statyer på hindugudarna Vishnu och Saman finns också här, vilket avspeglar hinduismens ankomst till Sri Lanka.

Vilda apor sprang runt lite här och där..


Det var så sjukt varmt den här dagen, men man får inte besöka tempel om man inte täcker axlar och knän. Madde får lite massage efter en lång dag till fots..

Inne i Golden-roofed Dala Maligawa templet var kvinnorna helt galna- det var bara att hålla sig undan. Det som lyser upp bakom är rummet som Buddhas hörntand ligger, och det finns inget heligare. .

Ett av hotellen som vi bodde på.

Golden-roofed Dala Maligawa templet i Kandy- det heligaste i hela landet.

En pojke springer efter bussen och vill sälja blommor till oss. Här ser man också att nuturen mer och mer ser ut som i Europa.

Lunchpaus mitt i djungeln. Här fick min kollega en igel på foten. Detta var nog den vackraste plasten jag ätit lunch på. Jag kommer ihåg att jag bara var tvungen att ringa hem till Mats och berätta vad jag just då upplevde. Syns inte här, men stora vattenfall mitt inne i djungeln, blandat med vackra blommor... Man måste åka dit själv för att man ska kunna förstå vad jag menar!

Här skiftar naturen igen. Detta är ett av dom många théplantager som engelskmännen lämnade kvar  efter deras styre.

Vi åkte mycket buss men detta var belöningen under vägen.

Här har vi äntligen kommit fram till kusten där vi skulle se vårt sol och badprogram. Inte någon bra början med ösregn , men efter regn kommer sol..

Några av oss gjorde en liten egen utflykt. Vi åkte ut med båt i Bentotas mangroveträsk. Vi såg krokodiler och varaner. 

Man kan bli så här glad om man får bada lite när man är utomlands också :0)


Här får vi se hur dom gör när dom letar efter dyrbara stenar, gems, diamanter..

FiskareVi kom som sagt ca 1 år efter Tsunamin och så här såg det ut på många ställen vid kusten. Men även fast folket inte hade ett tak över huvudet, så var dom lika glada och positiva ändå. Det var helt overkligt att se och man kunde inte annat än att fälla en tår. Ca 45.000 dog på Sri Lanka.

En "Turtlefarm", som också förstördes under Tsunamin. Men efter många bidrag så kunde ägarna bygga upp den igen..

Detta var min Sri Lanka upplevelse! Ett mycket vackert land som  har mycket att erbjuda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar