Translate

torsdag 19 januari 2012

Israel och Jordanien

Jag är lite vimsig insåg jag när jag glömde bort att jag hade varit här innan Kuba, men så kan det bli ibland..
Jag har alltid velat åka till Marocko för att framför allt se Marrakech. Jag frågade om Sara ville följa med igen, för det gick så himla bra sist vi var på Cypern. Vi har samma intressen och nyfikenhet när vi är utomlands. Det var bara det att Marocko flyget blev överbokat och jag som personal, fick boka om till en annan resa- så våra kunder skulle få förtur på flyget. Vi fick istället Kanarieöarna och Israel att väja på. Det var givet för min del vart jag ville åka. Som jag nämnt tidigare så är jag inget "fan" av "Holmarna" pga att jag fått dåligt väder varje gång jag varit där. Nu var det bara att "sälja in" ett ganska osäkert land att semestra i- till Sara. Resan blev ombokad och vi var på väg till Israel istället för Marocko!

När vi landade på Ovda- kom jag knappt in i landet pga att jag hade en Tunisisk stämpel i passet, vilket inte är så populärt. Sen ska man på inträdeskortet skriva in sin fars namn av någon oförklarig anledning. Min pappa heter Börje, och det var tydligen jätte konstigt, så det frågade dom om också innan jag äntligen fick möta upp Sara på andra sidan:D

Om jag ska fortsätta med flygplatsen, så kan jag berätta redan nu hur det var när vi skulle lämna landet.
Jag vet inte hur det ser ut nu men då var det ialla fall en säkerhetskontroll som jag aldrig varit med om. Om ni tycker Amerikanska tullen är hård- då är det bara en lek, om man jämför med Israeliska tullen.
Det är metallbord som är uppradade efter varandra- där man får öppna sina resväskor. Jag och Sara blev förhörda på varsitt håll. Dom frågade hur vi hade blivit vänner, hur länge vi hade känt varandra, om vi hade pratat med några israeler under vistelsen, vad vi hade gjort på semestern och det värsta av allt var att dom kollade igenom ALLA foton i kameran- inte ett skämt!! Efter ca 15 minuter gick dom som hade pratat med oss, in till sidan och pratade med varandra, för att kolla så att vi inte hade hittat på allt. Snacka om att man blev lite skakis här..
Över allt var det säkerhetskoll. I shopping centrumen och på hotellen såg det ut som på en flygplats- fick gå igenom en metalldetektor och öppna väskan för att visa att man inte bar på något vapen eller någon bomb. Nu kommer jag inte riktigt ihåg om det var på vår utflykt till Jerusalem eller på väg till flyplatsen- då vi blev stannade vid den Israeliska/Jordanska/Egyptiska gränsen och fick besök av en militär med ett automatvapen som gick igenom bussen. Då var man inte heller speciellt kaxig!!

Vi bodde i Eilat- som är ett välkänt turistmål. När man kom hit så var allt lite speciellt- maten tänker jag då på i första hand. Många restauranger fanns det, men eftersom judarna äter efter Kosher. Koshermat som produceras industriellt och säljs i affärer måste förses med stämpel som anger att den är kosher och som kan spåras till en rabbin eller judisk myndighet. Man kashrar kött och fågel innan, och det betyder att man saltar ur allt blod. Man använder sig av grovsalt- då finsalt inte är tillåtet. Efteråt tar man bort saltet genom att lägga köttet i kallt vatten. Man får heller inte blanda mejeriprodukter med kött. Inget smör får man till brödet heller.. Vi fick någon slags tomatsås till vår mat, som inte var någon höjdare direkt. Jag kan skriva mycket om alla regler, för det är en hel del judarna måste följa, och om restaurangerna inte följer dessa regler- kan dom förlora deras licens.

Eilat har massa hotell- låg till hög standard. Det finns barer och nattklubbar i mängder. Man åker upp i bergen för att få den ultimata klubbkvällen. Det finns ravemöten/spelningar ute i öknen om man vågar sig på det också. Det finns en klapperstensstrand nere vid den vackra strandpromenaden- där jag och Sara låg och njöt till "Best of Madonna" medan vi hade utsikt bort mot Jordanien på ena hållet och Egypten åt det andra. Vilken otrolig känsla man hade i kroppen- man insåg hur lyckligt lottad man var som hade fått möjligheten att få uppleva detta otroliga mästerverk!!
Att resa med Sara är helt fantastiskt trevligt och lärorikt!! Vi bestämde oss för att ta en 2-dagars utflykt till Döda havet och Jerusalem och 1-dag till Petra, som ligger i Jordanien.
Bästa Sara på strandpromenaden i Eilat

The Beach

Man ser Egypten

Här är Jordanien

Hilton är ett av Eilats finaste hotell- som hade en utsökt sushirestaurang högst upp.

Så jädra vackert!!

Här åker vi linbana upp i bergen. Vår 2-dagars utflykt har börjat..

Vår sjukt rutinerade guide- Björn. Har är bosatt i Tel aviv sen många år tillbaka.

Döda havet i bakgrunden

Mäktiga Jerusalem i bakgrunden. Här blev jag som en annan person- kan inte förklara, men Jerusalem är en riktig häftig upplevelse!!

Utsikt från Olivberget eller också kallat Oljeberget. Här ser man Tempelberget, Al Aqsamoskén, en framför allt den judiska gravplatsen.
Getsemane- en trädgård som anses traditionellt vara den plats där Jesus och hans lärjungar bad kvällen före Jesu korsfästes.

En tår av blod föll på denna sten av Jesus..

...som befinner sig i denna vackra kyrka.

 Här syns den gyllene kupolen på Klippdomen på Tempelberget. Den västra muren eller klagomuren ser man också här..

Klagomuren. Här skrev vi en önskan på en pappersbit och stack sen in den i muren. Man får inte gå med ryggen mot muren så vi backade tillbaka.

Början av "förintelsemuseet". Museet ingår i ett komplex i Jerusalem som heter Yad Vashem och som är byggt till minnet av förintelsen. Första stoppet var här, och då gick man in i berget och såg massa foton uppspela sig på barn som dött-samtidigt läste en röst upp namnet på dom.. Snacka om starka känslor! Sen gick vi vidare till själva museet, som är uppbyggt som en triangelformad tunnel där man visar de europeiska judarnas historia från tiden strax före nazismen fram till grundandet av den judiska staten Israel. Inte ett öga torrt- riktigt hemskt!!!

Ingången till Via Dolorosa- en pilgrimsvandring och den väg som Jesus vandrade med korset upp till Golgata där korsfästelsen ägde rum.
Kontrasternas Jerusalem- ett minaret och en kristen kyrka.

Golgata och den heliga gravens kyrka

Här kröp vi in och kände i ett hål där det sägs att Jesu dog och begravdes..


Efter en sömnlös natt i Jerusalem, pga skottlossning- kändes lerinpackning vid döda havet passande..

Flyter som en kork- cool känsla!

Dax att lämna Israel och bege oss in i Jordanien och staden Petra

Sara blev genast ilurad att rida på häst :D

Såååå cooolt!!!!

Mäktigt!!!!


Enda ingången till "skattkammaren"


Galna brudar!

Vackert landskap- på väg hemåt!

Eilats marina

Hemma igen och sista kvällen på stan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar