Translate

lördag 28 januari 2012

Kina

KINA- vilket intressant land!!
Hösten kom med stormsteg och det var dax för studieresor igen. Den här hösten var det massor av bra studieresor att välja mellan. Man brukar få lista upp 3 stycken studieresor, som man vill åka på, sen är det chefen som väljer vilken man får åka på. Valet beror helt på vart man har varit tidigare, och hur många " longhaulresor " man fått åka på tidigare- det är nämligen dem som alla vill åka på. Jag kom inte ihåg det sista valet jag gjorde, men Brasilien och Kina låg högst på listan :D

Jag blev hur glad som helst när jag fick reda på att jag skulle till Kina- kändes som att jag hade vunnit på lotto! Det gjorde ju inte saken sämre, när jag fick reda på att min underbara kollega- Tina skulle med också. Först segling i Grekland och sen Kina tillsammans- samma år..

Tina är en människa med ett grymt stort hjärta. Hon jobbar tyvärr inte kvar idag, pga att Växjö butiken har lagts ned. Hon är saknad av många, och det är så synd att resebranschen har förlorat en sån sjukt kunnig och rutinerad person.

Via Kiev- landande vi äntligen på kinesisk mark. Beijing (Peking)- är en rörig storstad med extrema kontraster.
En av de mest berömda platserna i Peking är den Förbjudna staden, det gamla kejsarpalatset som byggdes mellan 1406 och 1420 under Mingdynastin. Ni som har sett den fantastiska filmen " The golden flower "- har sett hur palatset såg ut under Mingdynastin. Den filmen vill jag även rekommendera till dem som vill se en storslagen, välgjord film.
Söder om den Förbjudna staden ligger Himmelska fridens torg, världens största torg. I mitten av torget ligger Mao Zedongs mausoleum. Väster om torget ligger Folkkongressen, Kinas parlament och högsta lagstiftande församling.
Samtidigt som staden har denna fantastiska historia- blandas detta med lyxhotell och stora shopping möjligheter.
Vi fick möjlighet att shoppa på sidenmarknaden och pärlmarknaden- där säljs allt från smycken, barnkläder, väskor, Canada goose jackor, Fjällräven osv.. Men allt är kopior, och allt är super billigt- om man är grym på att pruta. Att pruta är en konst, som man lär sig vartefter.. Kineser är hårda affärsmänniskor, så det blev en tuff match.
Man fick med sig en hel del shopping hem, som var perfekt- med tanke på att julen närmade sig med stormsteg.

Ett starkt minne var också när vi åkte cyckeltaxi bland hutongerna.
- Hutong kallas de tusentals gamla trånga gatorna och gränderna som var väldigt typiska för Peking tidigare men som nu tyvärr är på väg att försvinna. Många byggdes under Yuan-, Ming- och Qing-dynastierna.
Vi blev inbjudna på te, hos en familj som bodde i ett hutongområde. Ingen engelska kunde dom, så vi satt mest och tittade på varandra..

Nästa punkt på schemat var en utflykt till kinesiska muren, via andarnas väg.
Andarnas väg är ett 800 meter promenadstråk, med stora djurstatyer på båda sidor. Efter denna stämningsfylla promenad- kom vi fram till Minggravarna.
Vidare, körandes sida vid sida om den Transsibiriska järnvägen- som går mellan Moskva och Beijing. Kommer vi ganska snabbt fram till vårt mål- kinesiska muren. Vilken känsla! Man trodde att man hade kommit till månen eller något- så stort var det!
- Den kinesiska muren räknas som jordens största byggnadsverk och byggdes i sin nuvarande form under Mingdynastin från slutet av 1300-talet till början av 1600-talet. Muren skulle beskydda Kina mot plundring från mongoliska och turkiska stammar. Under ledning av general Meng Tian sattes 300 000 bönder, soldater och kriminella i arbete. Tiotusentals dog inom loppet av de tio åren som byggandet pågick.

Efter några dagar i kalla, icke engelsk-talande Beijing- flög vi ner till den tropiska ön- Hainan.
Här gick alla runt med Hawaii skjortor och matchande badbrallor. Samma land, men otroliga kontraster. Jätte fina stränder och en diff på ca 30 grader. Det var tyvärr lite dåligt väder då, men efter tyfoner och regn, fick man lite färg på näsan innan man flög hem igen. Mellan Beijing och Hainan tar det ca 4 timmar. Kineserna harklar och spottar i spypåsarna på flyget, för att få ut alla onda andar. Vilket inte var helt fräscht. Några andra saker man höjde bryna för, var bl.a. barnens kläder, som hade öppna sömmar i skreven. Föräldrarna ska tydligen hålla koll på barnen när dom behöver gå på toaletten, för dom använder inga blöjor. Åldrarna på barnen började vid bebisstadiet, och vi stod som fågelholkar och glodde bara..galet! Sen står kineser och gör sina behov, så på Mc Donalds så var det svart av allt smuts på toalettringen, för de hade stått på den istället för att sitta ner. Jäklar, man kan skriv en bok om detta..

Peking

Nybygge i Peking

Klassiska runda bord som snurrar med smårätter

Lite finare Hutongkvarter


Nattmarknaden i Beijing

Fattigare Hutongkvarter


Jag och Tina är genomfrusna på Himmelska fridens torg

Den förbjudna staden och ett porträtt av den gamla ledaren Mao ZedongSå vackert!!

Kejsartronen

Kejsarens sovrumPekinganka till middag..

Cyckeltaxi

Inga flådiga barnvagnar här inte!!!

Inbjudna till en familj på te..

Ägaren berättar hur de lever..

..och värmer upp husen med kol..

Andarnas väg..


Alla var tvungna att köpa varmare jackor under den resan..

Första drinken på ön Hainan

Hotellvisning


Testar strandsäkerheten..

Rensar fötterna

The beach!!


Detta ska man tugga på.. Jag fnittrade i en timme efter hehe;0)

Besökte en skola!

In i djungeln..


Risodling

En present från oss till vår kollega Brian ;0)))


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar