Translate

onsdag 2 november 2011

Matintresset växer fram..

Jag måste börja med att hylla den man som fick mig att börja tänka på vilken branschväg jag skulle ta i gymnasiet.
Han heter Markus Burkart- uppvuxen intill ett gårdsmejeri i en liten by som heter Lausen i Schweitz. Han tog sin motorcykel tillsammans med sin vän till Sverige -78 för att börja jobba på teaterrestaurangen som nu ligger i Kulturhuset. Det var också där han så småningom träffade sin svenska fru. Med tanke på vart han jobbar idag så gick det rätt så bra för honom här i Sverige. Han har nämligen jobbat dom senaste 22 åren på Drottningholm- som kungafamiljens egna privata kock eller mer exakt köksmästare med ett gäng kockar anställda under sig.
Markus och hans fru fick sen 2 vackra döttrar som jag och min syster växte upp och umgicks med under nästan hela grundskolan. Sen började de i Tyska skolan och flyttade tyvärr ifrån Bredäng.

År 1996 börjar jag på globens hotell och restaurangskola och det var det bästa jag någonsin gjort! En otrolig bra skola som var mycket tuffare än vad jag trodde.
-Första året läste man allt- hotell, servering, bar och kök/restaurang.
-Andra året fick man välja om man ville fortsätta med hotelldelen eller restaurang/servering/bardelen, jag valde den sistnämnda.
-Det sista året fick man välja om man skulle laga maten eller servera den. Jag valde att ställa mig bakom kulisserna och tog studenten som utbildad kock/kallskänka. Sista året var man även ute på praktik så man lättare skulle komma in i arbetslivet efter studenten.

Lärarna var helt fantastiska på deras lilla speciella vis- vår lärare i bageri var en super sträng holländare som alla var rädda för. Han ställde upp oss på rad innan man fick gå in i bageriet. Han checkade oss så att vi inte hade långa naglar och nagellack, rena kockkläder med kockmössan på plats, inga smycken och så klart alla böcker och papper som var nödvändigt att ha med sig på lektion. Han testade oss också titt som tätt med att bl.a. lägga ut en golvskrapa tvärs över ingången för att se hur många av oss som bara gick över den utan att ta upp den- sen fick vi stå till svars i klassrummet, för det var ju ingen som tänkte ta på att upp den där inte:0) En sak var ju säker..man lärde sig massor- vågade inget annat!
Jag hade också en jätte bra mentor- Örjan höll koll på mig genom alla 3 år och skällde på mig om jag inte skötte mig, för det var ett tag då det var lite småstökigt.
Vi hade "vanliga" ämnen på schemat också om ni undrar..alla grundämnen, näringslära, livsmedelskundskap och språk. Jag läste spanska i 3 år som jag fått väldigt mycket användning av. Jag kommer ihåg min spanska lärare som igår- en vacker och välklädd kvinna som pratade "riksspanska".
Vi hade gymnastik lektioner i hallen på Gullmarsplan och jag kommer inte riktigt ihåg vilket år det var men jag fick i alla fall taskigt betyg pga att jag "råkade" missa gympalektionerna på schemat;0). Jag kom då på en smart ide- på nåt sätt måste jag ju få upp betyget till ett VG åtminstone och det slutade med att jag höll i ett par aerobicspass på gympatimmen. Läraren tyckte jag fixade det där bra så han erbjöd mig en instruktörs utbildning som jag tyvärr inte kunde tacka ja till för att jag skulle jobba den helgen.
Då jobbade jag på ett naturbageri på söder i Stockholm som drevs av munkar. "Satva" är ett helt fantastiskt bra bageri som säljer ekologiskt bröd och jag rekommenderar "Veronalimpan" om ni har vägarna förbi.

All mat vi lagade på skolan gick till användning- så om vi hade storkök på schemat så lagade man den lunch vi skulle äta den dagen och om det blev kvar mat från à la carte restaurangerna så lade man upp portioner i matlådor som dagen efter skulle säljas i skolans butik för i princip ingenting.

Sist året så arrangerades det en bal av serveringsklassen som blev ett avslut för alla år tillsammans. Alla bjöd verkligen på sig själva med uppträdande och proffsig servering, sen avslutade dom kvällen med att utse balens kung och drottning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar