Translate

fredag 11 november 2011

Athen och Egina

Min första resa till Athen gjorde jag i April -00 och vi bodde hos en familjemedlem till mitt resesällskap. Han bor på den Athenska rivieran- nära Glyfada och Vouliagmeni.
Vi passade på att träffa familjen- gick ut och åt sent på kvällarna vilket var nytt för mig som alltid fått middag på bordet runt 5 hemma.

De flesta människor har ett hat-kärleksförhållande till Greklands huvud-stad. Men det är en stad med mycket att se och göra. Härifrån kan du ta dig till de flesta ställena i landet, antingen med flygplan, båt, tåg eller buss.

Det är en enorm, hektisk plats med ungefär Greklands halva befolkning (nästan fem miljoner) boende här. Det finns områden där du inte vill vara ensam om kvällarna.
Athen har stora trafikproblem med bilköer och luftförorening, särskilt smogen.

Det är dock en fascinerande plats. Athen är en av världens äldsta städer, och när man går genom den antika agoran eller står på Akropolis känns det verkligen som om man går på mycket speciell mark.

Vi var uppe på Akropolis som är ett måste om man ska besöka Athen.
Akropolis är en befäst stad, belägen på en klipphöjd i antikens Grekland. Namnet är sammansatt av grekiska akros -högt beläget och polis -stad. En akropol var mycket vanlig, främst av försvarsmässiga skäl; där låg stadens kärna och helgedomar. Men med tiden växte städerna fram även nedanför akropolen, och utsattes man för anfall kunde invånarna ändå dra sig tillbaka till denna plats. Den mest berömda akropolen är Akropolis i Aten. Det finns dock flera akropoler bevarade, bl.a. i städerna Lindos och Rhodos.

Sen besökte vi en by som heter Sounion.
Kap Sunion är en udde som ligger söder om Aten på Attikas sydspets i Grekland. På udden ligger en tempelruin från antiken som ursprungligen var ett tempel tillägnat Athena, men en inskrift som påträffades 1898 bekräftar att templet var helgat åt Poseidon.

Detta tempel tillsammans med Akropolis inne i Athen och templet på ön Egina utgör en triangel.
Distansen mellan dessa tempel är exakt lika och historien bakom detta är att man förr signalerade med eld om inkräktare kom.

Det finns flera stränder på Athens riviera. De populäraste ligger i Glyfada, Vouliagmeni, Nea Makri, Chrysi Akti (Guldkusten) och Faliron. Du måste ofta betala en mindre avgift för att komma in på dessa stränder - dessa pengar går till städandet då miljontals badare kommer hit varje sommar.

Vouliagmeni är en exklusiv förort söder om Aten i Grekland vid Saroniska buktens kust. Känd för sina stränder, exklusiva strandklubbar och välbärgade invånare.

Under sommaren söker sig Atens jet-set till Vouliagmeni. Till och med innerstadens populäraste klubbar flyttar ut till stranden.

Plaka är ett poplärt område att shoppa och äta i, och det ligger alldeles nedanför Akropolis. Detta anses vara ett ganska turistiskt område, men faktum är att du här kan se hur det gamla Athen såg ut med små hus och gator.

Vid Syntagma torget kan du se vakterna i deras imponerande uniformer, de så kallade Evzones, och med lite tur kan du se deras långsamma och komplicerade vaktombyte.

Shopping- du hittar allt i Greklands huvudstad. Glyfada och Kolonaki är de exklusiva kvarteren med många butiker. I Plaka finner du många souvenirer från hela Grekland, och det största varuhuset heter Vassilopoulos. I Monasti-raki finns det varje söndag en stor basar, och många antikvitetsaffärer. Det finns butiker överallt!

Egina tänkte jag få med också men det får bli senare..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar