Translate

onsdag 9 november 2011

Mallorca

År 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca- jag och Linda landade sommaren -99.
Vi hade bokat in en 2 veckors resa med pengar från många tidiga mornar som frukostvärdinnor.
Vi bodde på höjden mellan Palma Nova och Magaluf. Mitt i smeten och snittåldern var ungefär samma som vi var då, typ 18 år:0). Massa skandinavier men framförallt britter som nästan hade hela stället för sig själva. But I loved it! Roligt roligt roligt var det minsann:0) Hade så roligt så att jag åkte tillbaks själv en vecka efter jag och Linda åkt hem.
Jag åkte ner 2 veckor till och bodde hos nyfunna vänner! Jag jobbade aldrig men var på bl.a. Casa blanca, whispers, glade Viking och ett par brittiska barer till som jag inte minns namnen på just nu.

Palma var vi till några gånger och det är verkligen en stad som måste upplevas!
Staden består av en stadskärna som en gång varit omgiven av en stadsmur. Stadskärnan ligger vid kusten och öster om en liten flod, och utanför stadskärnan går en lång pir där fiskehamnen ligger. Västerut längs kusten går den långsträckta hamnpromenaden Passeig Maritim ända ner till den nya gods- och färjehamnen Porto Pi. Stadsdelen längs hamnpromenaden heter Terreno. Runt stadkärnan breder modern bebyggelse ut sig i alla riktningar och runt staden går en ringled. En knapp mil öster om stadskärnan ligger Palmas internationella flygplats.

Ett av de största turistmålen i Palma är 1300-tals katadralen La Seu som är en pampig byggnad som dominerar hela hamnen och står som en symbol för makten och rikedomen hos Mallorcas kristna erövrare. Det sägs att Jakob I gav order om att uppföra katedralen 1230, men egentligen byggde man bara om en redan befintlig moské.

Parken intill katedralen heter Parc de la Mar och är en oas att strosa runt i. Den rymmer både en anlagd sjö och ett par kaféer. Den bästa delen av Palmas gamla stadsmur ligger utmed Parc de la Mar.

Spaniens största varuhuskedja, El Corte Inglés, finns på 2 platser i Palma. En på Avenida de Jamie III, och en på Avenida de Alexandre Rosselló. Avenida de Jaime III är ett av de främsta shoppingstråken i Palma med flera flotta och dyra butiker, Passeig d'es Born är en annan shoppinggata med bland annat butiken Zara. I västra änden av Palmas strandpromenad Paseo Marítimo ligger shoppingcentret Porto Pi, som är fyllt med bland annat kläd- och skobutiker.

Det finns allt från små mysiga till designhotell. Stora klubbar så som Pacha och Tito's. Om man vill softa lite med en flaska rosè på eftermiddagen så ska man till Puro beach club tycker jag!!

Mallorca är en helt fantastisk ö som har massor att erbjuda men sak är säker. Palma Nova och Magaluf kommer jag inte åka till igen.
Jag har varit tillbaks på Mallorca men det berättar jag mer om senare..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar