Translate

måndag 7 november 2011

Första resan till Rhodos-Grekland

År -98 åkte jag för första gången till Rhodos och det var min andra resa till Grekland. Den klassiska "turiststarten" med en resa till Kreta och sen fortsätta med Rhodos. På jobbet ser jag ofta samma mönster. Men det är inget fel med det så klart, det är bara det att man oftast hamnar på riktiga turistfällor både när det gäller hotell och restauranger. Det värsta jag vet är när restaurangerna har bilder på maten OCH ännu värre när menyn står på svenska! Nu är man lite mer rutinerad på den fronten. När jag går ut och äter i Grekland nu så försöker jag gå på rekommendationer eller så letar jag efter familjedrivna tavernor- där man får kliva in i köket och peka på vad man är sugen på. Det tar inte speciellt lång tid innan man får höra deras livshistoria som sen avslutas med en ouzo. När man reser med barn i Grekland så är det inte alls svårt att få barnen passade under måltiden om man så vill. Barnkära är bara förnamnet!

14 dagar var vi där och bodde på hotell Europa som ligger i Rhodos stad- västra stranden. På den stranden blåser det väldigt mycket och är inte speciellt barnvänlig för att det blir djupt nästan direkt, undervattensströmmar förekommer också och det är mer stenar än sand. Jag skulle nog hellre föredra Elli stranden som ligger på den andra sidan udden men då får man räkna med att dela beachen med ett gäng ungdomar under högsäsong också.

Rhodos stad är uppdelat i två- den nya och den gamla. Den gamla delen ligger innanför murarna och är en otrolig mysig medeltidsstad med massa historia och en blandning av romersk, bysantisk och turkisk arkitektur. 1988 blev den gamla delen uppsatt på UNESCO:s världarvslista. Den nyare delen är mindre charmig med nästan bara byggnader och hotell från -60 och 70- talet.

Vi hann med lite utflykter också såklart och det finns massor att göra och se på Rhodos.
Tsambika stranden är det finaste tycker jag och den ligger på östsidan mellan Faliraki och Lindos.
Lindos är också en super mysig ort med förstklassiga restauranger och smala gränder. Lindos har ett Akropolis och dit upp red vi på åsnor. Sen kan man bada på den fina sandstranden om man inte orkar stå på benen längre.

Dom 7 källorna besökte vi och det sägs att man blir av med sin klaustrofobi efter en väldigt lång och blöt promenad i en bläcksvart bergstunnel. Källorna erbjuder även drickbart vatten.

Grekisk afton med massa mat och dans blev det också såklart.
Innan middagen fick vi komma hem till en söt liten gumma och fick se hur hon bodde.

Rhodos är en fantastisk ö som har massor att erbjuda så länge man har läst på lite innan man sätter sig på flyget.


Kolossen på Rhodos var en kolossalbild av solguden Helios som byggdes omkring 284 f.Kr. av den grekiske bildhuggaren Chares. Den ansågs så imponerande att den räknades som ett av världens sju underverk. Den skall ha varit placerad vid inloppet till staden Rhodos hamn, men exakt var vet man inte idag.

Statyn hade ungefär samma dimensioner som frihetsgudinnan i New Yorks hamn idag, men stod på ett lägre fundament - illustrationer som visar kolossen bredbent grensle över hamninloppet är ett nyare tidens påhitt utan ringaste stöd i uppgifterna från forntiden. Statyn lär ha varit 32 meter hög och stått på en över 15 meter hög piedestal. Statyns tummar var så tjocka att man knappt kunde nå runt om dem med armarna och varje finger var större än en vanlig staty. Inuti gick en spiraltrappa upp till huvudet och i ögonen brann eldar för att vägleda fartygen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar