Translate

tisdag 29 november 2011

Kreta del 2

Om ni ska till Kreta så måste ni besöka Knossos tycker jag.
Det är precis som om ni ska åka till Egypten- så måste ni se pyramiderna eller om ni ska till Kina- så måste ni se kinesiska muren. Simple as that!

Lite kortfattat om Knossos:

Knossos är den största arkeologiska fyndorten från grekisk bronsålder.

Knossos var förmodligen den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum. Forskare har kommit fram till att Knossos byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten. Däremot har de inte lyckats förklara varför palatset helt saknar försvarsmurar. En annan gåta är de hieroglyfliknande inskrifterna. Man vet inte ens på vilket språk de är skrivna. Platsen har också en mytologisk dimension i.o.m. kung Minos som sades ha sitt palats där. Knossos återupptäcktes av Arthur Evans 1894 som efter det därpå följande grekiska inbördeskriget lyckades köpa tomten och därefter ledde utgrävningarna mellan 1900 och 1936.

De mest sensationella fynden var de fresker ( målningar) som täckte väggarna i palatset. Det gav en antydan om en dittills helt okänd civilisation som levt i lyx och som inte liknade någon annan i den antika världen. Kvinnorna hade dräkter med armpuffar, smala midjor och kjolar med volanger. Dessa dräkter var målade i en särskild blå färg som antydde att handel förekom med fenicierna. Andra fresker föreställde unga idrottsmän som utförde akrobatiska konststycken på tjurryggar.

Det centrala rummet i palatset var Tronrummet- där fanns en väggfast tron omgiven av bänkar med en cistern som kan ha använts som akvarium. Andra delar av detta enorma palats hade terrakottakranar med rinnande vatten, vattenklosetter- där fanns långa rum med enorma krukor för förvaring av säd, en enorm amfiteater och relikskrin.

De främsta arkeologiska fynden från Knossos förvaras numera på Arkeologiska museet i Heraklion.
Om man tycker museum är kul så är detta väldigt intressant. Där får man se kamareskärlen, disken från festos som är avbildat på många smycken som säljs i Grekland, ormgudinnorna, bismycket som också säljs i butiker idag, dubbelyxorna, sarkofagerna, freskomålningarna m.m

Tänkte på vad jag skulle välja ut att skriva om idag för jag vill få med lite om seder också.
Eftersom jag precis varit på 2 dop så tänkte jag skriva om det för det ser väldigt olika ut länder emellan.

I Grekland döper man ett barn när det är mellan 40 dagar och 6 månader gammalt och innan väljare man en fadder. Faddern bär barnen fram till prästen och säger vilket namn barnet ska få. Barnet får i första hand föräldrarnas namn och i andra hand morföräldrarnas. Barnet kläs sedan av naket och doppas 3 gånger i dopfundets vatten. De 3 gångerna symboliserar Jesu 3 dagar i graven.
Man klipper också av en tuss av barnets hår och en bit av nageln i dopvattnet. Sen blir barnet insmord i olja. Korstecken på kroppen, munnen, över örat och slutligen över handen. Barnet kläs i vita kläder och binds fast i faddern med ett vitt sidenband runt handleden.
Efter det långa dopet väntas den stora festen och det kan bli riktigt dyrt för faddern för han eller hon står nämligen för alla kostnader.
Då kom jag lindrigt undan med en liten spontan middag :0)

Lite utflykter jag skulle rekommendera är även Spinalonga-spetälskön, vandra i samarialavinen, besök Agios Nikolaos som är känt för den bottenlösa insjön, besök min favostad Rethymnon som är öns 3:e största.
Men framför allt hyr en bil för guds skull annars får ni inte se mycket.
En strand till som ni måste besöka efter elafonissi är på en ö som ligger på södra Kreta- Chrissy Island.

När Mats kom ner och hälsade på så åkte vi dit, sen tog vi även båten över till ön Santorini....

1 kommentar: