Translate

onsdag 1 maj 2013

Valborg

Då har ytterligare ett år gått sedan sist. Nu är äntligen sommaren här! Det är vad Valborg förknippas med. Man samlar ihop grenar, gräs och annat brännbart som har legat på tomterna under vintern och lägger detta i stora brasor.

* Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.

* Valborg föddes i England och var en abbedissa (föreståndarinna för ett nunnekloster).
Till hennes minne utvecklades en särskild kult under medeltiden, där bland annat häxtro och motverkandet av onda krafter hade stor betydelse. För att skydda sig mot häxorna började man i Tyskland tända bål.

I år hade vi bjudit över ett gäng från Mats jobb. Rickard, Helena, Anna, Prylle, Erik och Jessica + alla småttingar! Fullt hus helt enkelt. Barnen lekte för fulla muggar och hade super kul. Barnen fick mat först. Det finns ingen som är så ärlig som ett barn och det är därför det är så kul att laga mat till dem.
Jag citerar Hugo 4,5 år- maten är nästan för god.
Sååå jäkla gulligt!!! Man blev ju helt varm i hjärtat.
Brasan skulle tändas 20.30 men då hade vi bara hunnit med förrätten, så varmrätten blev efter och jätte sen :0) På med grillen bara..
Kvällen/natten avslutades med lite salsadans. Vi fick nämligen ett nattligt besök av Charlotte som hade varit hos grannen. Celia Cruz spelades och jag körde en liten salsalektion. Sjukt imponerad av Prylles salsakunskaper- trodde jag aldrig!

I dag skulle Celine fira sin gamla dagiskompis som fyllde 6-år. Förskolan Olympen uppe vid Ruddammen i Stockholm var det svårt att slita sig ifrån. Jag umgås fortfarande med många mammor och Celine träffar fortfarande sina gamla kompisar som hon lekte så bra med. När jag kom och hämtade Celine från kalaset så möttes jag av en suuuper lycklig tjej som hade fått ansiktet målat. Jätte fina tjejer allihopa.

Bröderna Melin med familj kom över och hängde en stund sen- vilket också var trevligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar