Translate

lördag 6 juli 2013

Aegean Cruise- Kos

I går hade vi en helt underbar dag vid poolen och i dag fick vi en väldigt lyckad dag på havet! 

Vi tänkte att vi skulle hinna med två utflykter under den här veckan och i dag var det dax för den första av dem. "Aegean Cruise" utflykten tog oss ut till 3 öar utanför Kos. Den lilla ön Pserimos, den ännu mindre ön Plati och den största av dem tre Kalymnos. 

Vår träbåt Poseidon utgick från Kos stad och vädret var på topp. Pinsamt nog så glömde jag vår voucher på rummet, men vi kom med ändå! Snabb som f-n upp med all packning och ungar, för att få de bästa platserna ombord. Gick hur fint som helst.. Det var bara att slänga ut handdukarna på madrasserna och klä av sig- sol, hav och vind stod näst på tur!

Kos stads hamn kantas av lyxbåtar efter varandra och vi puttrade långsamt ut från ön till ett öppet hav.
Musiken hördes i högtalarna och vinden var rätt så stark först, men när vi började närma oss vårt första stopp avtog det hela en aning. 

Ön Pserimos är en karg och torr ö, med några få badvikar. Jag har nog aldrig sett en sådan liten bebodd ö som denna. Trodde inte jag skulle tycka att något var mindre än ön Tilos- men vad fel jag hade ;0)...
Vi gick iland en timme ungefär- vilket räckte gott och väl. Jätte klart och fint vatten och lite charmigt på sitt sätt, men hit åker man endast om man har väldigt många batterier att ladda upp!! Med andra ord- helt dött!

Efter en liten lättare lunch som serverades ombord på båten- fortsatte vi vidare mot det andra stoppet. 
Jag har länge undrar varför många ständigt åker tillbaka till "tvättsvampön" Kalymnos. Nu förstår jag varför.. Kalymnos är en sjukt mysig ö med många överraskningar. Jag trodde absolut inte att det skulle vara så stort som det är. Det första man lägger märke till är dessa guld,- och silverfärgade kyrktaken. Sedan ser man långt uppe på berget, en stor kyrka och ett ännu större kors. Inne i de små gränderna finns det massa små butiker, bagerier, kaféer, restauranger och ett konstgalleri mitt uppe i allt. Ja, huvudorten Pothia hade mycket att erbjuda. Badorterna hann vi aldrig med den här gången.. Ön är även känd som tvättsvamparnas ö och det betyder precis som det står. Tvättsvamparna tas upp från havets botten och behandlas här på ön. 

Innan vi skulle till dagens sista stopp så hade besättningen ett litet ess innanför ärmen. Vi skulle få se delfiner leka i sitt naturliga element. Man brukar alltid få höra att man skall få se ett eller annat, vad det nu gäller- för att sedan bli besviken för att man inte få se något alls. Det blev vi inte den här gången... 
Från delfinshow till dagens sista dopp. 

På ön Plati finns det inga som bor längre. Det fanns tidigare ett äldre par som bodde här helt ensamma men som senare skilde sig och flyttade härifrån. Efter dem lämnade de sitt hus och en liten kyrka. Hit brukar sjömän åka för att be om lycka till dem själva och till deras båtar. 

Det har varit en helt magisk dag i dag och imorgon bär det av på nya äventyr!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar