Translate

måndag 6 februari 2012

Dubai- dag 6 och 7

2 lata dagar på stranden- och fetångest att man ska åka hem i morgon. Vill verkligen inte sätta mig på planet hem till kalla Sverige! -20 är inget man är sugen på direkt..

Den gamla delen av Dubai ville jag jätte gärna se denna gång. Så igår kväll tog vi oss till Deiraområdet och Bastakiya. Det ligger på andra sidan Dubai så det blev en lång taxitur. När vi äntligen kom fram, höll solen precis på att gå ner. Jag ville komma dit lite innan- för att få ett fint fotoljus. Det lyckades vi, med ca 10 minuter.. Trötta, hungriga barn, en karl som inte alls är intresserad av detta, och en fototokig morsa var väl kanske inte en sån jätte lyckad kombination. Super duper mysigt tyckte jag att det var i alla fall! Smala, mystiska gator som ringlade sig runt. Ett känt museum, konstgallerior, råmysiga kaféer och en fin moské finns här. Här kan man också hoppa på en "Dhowbåt", om man vill äta en romantisk middag eller varför inte bara åka på en tur, för att uppleva Dubai från en helt annan sida.
Vi hade planerat att äta middag här men menyn passade inte alla, så vi åkte till Dubai mall istället. Mats shoppade loss i fina butikerna, medan jag köpte " krimskrams " i de mindre fina butikerna :0).
Från kl 18.00 och varje halvtimme framåt- slår de på den "dansande" fontänen. Världens största vattenspel, som oftast dansar till arabisk musik. Väl värt att se när man reser hit- både för vuxna och barn.

Idag sprang vi på Mats gamla kollega Andreas och hans familj. Hans syster bor här sen 4 år tillbaka, så Dubai är en stad som besöks ofta av dem. Deras äldsta dotter är precis lika gammal som Celine, så de "klickade" på en gång. Celine kom springandes till Mats (så klart), och frågade om hon fick rida kamel. Eftersom Celine har sin pappa runt sitt lillfinger- gav han med sig till slut. Andreas filmade och jag sprang efter med mobilkamera och den vanliga kameran- haha, jag är värsta paparazzin har jag kommit underfund med :D
Andreas tyckte Mats såg lite mindre maskulin ut när han satt, lite ovant på kamelryggen- haha!
Vi tog en lunch tillsammans och pratade om hur det var att bo här.

- Alla 7 Emirater, som utgör Förenade arabemiraterna- har en Sheik som styr och ställer. I Dubai, äger Sheiken 50% av allt förutom tax-freezonerna. Man kan äga ett hus, men inte marken. Man får inte starta upp ett företag som icke Dubaifödd- om man inte har anställt en person som är född här. Det finns ca 300.000 infödda Dubai-bor. Dessa har en hel del pengar, och kör lyxbilar för hur mycket pengar som helst. Jag har aldrig sett så många fina bilar på ett och samma ställe. Tänk om man skulle vara bilförsäljare här.. Att föda barn här är rena rama drömmen. Alla som föds här får allt betalt. Hus, bil, utbildning.. Eftersom Sheiken vill att alla infödingar skall vara välutbildade- så får ungdomarna välja vilket College som helst i världen- redan betalt för.
Om vi ska prata alkohol igen (känner mig som värsta alkoholisten), så får man ett speciellt tillstånd om man bor här som icke Dubai-bo. Den "röda dörren"- vet alla här vad det är för något. Det är nämligen innanför denna som man kan köpa vin, öl och griskött. Ligger tydligen vid Carrefour, i Emirates gallerian. Man får bara en viss veckoranson, så om man väntar gäster hemifrån får man börja bunkra upp veckor innan :0)
Sheiken i Dubai blev dock av med Burj Khalifa och Emirate Airlines till Abu Dhabi's Sheik pga att det inte riktigt går som han vill- ekonomiskt.. All olja finns nämligen helt uteslutet i Abu Dhabi.

Vi fick en även en rekommendation att ta oss till Souk Madinat. My lord, vad mysigt!!!! Uppbyggt som Venedig i Italien. Vi åkte båt från marknaden till restaurangen som vi hade bokat bord på. Pad Thai heter den och är helt fantastisk!!! Vi kunde inte ta 2 veckor denna gång, annars hade det blivit Thailand igen. Men när man kom hit, var det precis som man fick den här härliga Thailands känslan- men i en annan del av Asien. I'm in heaven!!!!
Souk Madinat ligger precis innan Burj al Arab. Först går man igenom en Souk som ligger inomhus. Sen tar man båt ut till en jätte stor hotellanläggning som heter Al Qasr. Gå in här så får ni se denna fantastiska anläggning! http://m.fivestaralliance.com/luxury-hotels/dubai/al-qasr-at-madinat-jumeirah
Vilken grym avslutning och sista kväll vi fick!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar