Translate

tisdag 17 mars 2015

Både franskt och nederländskt på St Martin/St Maarten

Vill ni besöka världens minst befolkade territorium som är uppdelat mellan två nationer? Då har ni kommit till rätt ställe. Den norra sidan av Saint Martin är fransk och huvudorten heter Marigot. Fransmännen tog den största delen av ön. Nederländerna fick den minsta delen av Sint Maarten och huvudorten där heter Philipsburg. Det är här som alla stora kryssningsfartyg lägger till.


Från att ha kommit från Karibiens franska riviera St Barths, blev man inte så imponerad av Christoffer Columbus ytterligare upptäckt St Maarten. Nu hann vi i för sig aldrig över till den franska sidan, utan bara till den nederländska. Det hade varit en lång dag och vi fick bara några timmar inne i Philipsburg, så det är väl inte helt rätt bedömning jag ger. Ska man vara rättvis, behöver man nog bo här ett par nätter innan man berättar vad man egentligen tycker. Jag hade dock hört så mycket positivt om ön innan vi åkte hit och förväntningarna var lite för höga.Det första man kommer att tänka på när man hör folk prata om St Maarten är Maho beach. Maho beach ligger nämligen precis bredvid öns största flygplats, där inflygningar från Europa och USA sker flera gånger om dagen. Flygen går bara några meter över stranden, vilket gör vilken flygplans-tokig person som helst lycklig. Det finns en liten flygplats på den franska sidan också, men den används bara för kortdistansflyg.

Great Bay Beach i Philipsburg var helt okey. Ljus och lång sandstrand med massa vackra snäckor som Celine plockade upp. I Philipsburg finns det massor att shoppa. Mycket diamanter till lite bättre priser, men också "vanlig" shopping. Domstolsbyggnaden verkar vara riktmärket i staden, där även taxibilar står parkerade.
Vi var törstiga och ville sätta oss på någon mysig karibisk bar och glutta ner på stranden. Vi valde helt fel ställe kan jag säga. Så hög som den här så kallade servitrisen var, går liksom inte att beskriva. Allt gick i slow motion och när hon skulle gå ut med brickan trodde vi att allt skulle gå i backen. Ingen dricks blev det här direkt. Istället gick vi vidare till Barefoot Terrace där vi fick bättre service!
Mats och Neo åkte tidigare tillbaka till skeppet och jag och Celine stannade kvar en liten stund på stranden innan det var dax att åka vidare till St Thomas.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar