Translate

lördag 6 april 2013

Restaurang Jonas

I dag fick småbarnsföräldrarna en spontan barnvakt! Tänkte det skulle vara trevligt att få gå ut och äta med min bättre hälft en Lördag som denna. I går la jag ut ett FB-status och fråga om tips på restauranger i Stockholm. Det haglade in med massor av bra tips!!
Jag kommer testa alla de alternativ som gavs men det kommer ta ett tag innan jag bockat av alla tror jag ;0)
Super kul att få tips så- speciellt när man snöar in sig på samma restauranger varje gång. Stockholm har så sjukt många bra restauranger och fler poppar upp hela tiden..
Det är för övrigt inte bara i Stockholm utan runtom hela Sverige måste jag tillägga- å jag älskar att vi svenskar är så bra på att laga mat !!

Mellan 1996-2005 drev en av mina favorit krögare Mathias Dahlgren avsmakningsrestaurangen " Bon Lloc " tillsammans med hans fru.
Året -97 belönades krogen med en Guide Michelin-stjärna. Detta var första gången jag åt en avsmakningsmeny och jag njöt av varje liten tugga jag tog. Vi hann äta där en gång till innan restaurangen stängdes igen för gott. Båda gångerna hade vi våra goda vänner Johan och Nina till bords.
I kväll blev det en favorit i repris...

Om vi är inne på avsmakningsrestauranger så har jag testat bla " Lux " vid Lilla Essingen och " GQ ", eller " Grossmann's & GQ " som den nu heter. Den rackarn ligger på Östermalm.

På Yelp skrev jag så här om GQ:

- En gourmetrestaurang av högsta klass! Om man ska fira något speciellt eller bara njuta lite extra av livet- går man hit. Det är rena rama nyårsafton för smaklökarna.
Inredningen är stram och ganska stel, med vita, välstrukna linnedukar. Besticken ligger exakt på millimetern, precis som jag lärde mig, när jag gick i restaurangskolan.

Om man är mer än 8 personer, rekommenderas man att sitta i deras vackra chambre Séparées: vinkällaren, gastronomköket och calvadosrummet.
Avsmakningsmenyer med perfekt utvalda viner, som gifter sig fantastiskt med maten. Smaker det så kostar det- 4 rätter kostar 895:- och med tillhörande vinpaket 945:- extra.

GQ har även catering, då man kan välja mellan 3-7 rätters menyer, gående kall och varm buffé samt smårätter. Allt lagas av GQs kockar på plats- vilket är en upplevelse för alla.

OBS! Priserna kan ändras..

Nu till den aktuella restaurangen- Jonas på Fleminggatan- Kungsholmen.
Ett okänt nummer ringde idag på eftermiddagen och i andra änden av telefonen svarade hovmästarinnan på Restaurang Jonas som jag förstod det som. Hon ville bekräfta bokningen inför kvällen och frågade samtidigt om det var något vi var allergiska mot. Hon välkomnade oss och la på... Men hallojsan vilken bra start tyckte jag och vilken bra service!!

Måste också skriva och göra lite reklam för det nya heta konceptet i stan- Uber.
Uber är ett taxibolag som har ca 60 bilar som rullar i Sveriges huvudstad. Alla är svarta, exklusiva, ingen reklam eller text på bilen och de körs av kostymklädda chaufförer. Hela, rena och sjukt bra service- för samma kostnad som taxi Stockholm och alla andra taxibolag som finns. Nytt fr.o.m. i början av 2013 och Uber växer hela tiden. Jag hörde lite med vår eminenta chaufför Muhammed hur allt fungerade. De som jobbar på Uber kör oftast limousin annars, men eftersom det blivit en sådan " hit " så har det tyvärr kommit in en och annan som kanske inte riktigt kan ge samma bra service som de andra... Men vi alla håller tummarna att Uber kan fortsätta att leverera- detta är det nya!
Det enda man behöver göra är att man laddar upp deras app och lägger sedan upp ett profilkonto. Allt betalas direkt på ditt kort, och du får ett kvitto till din e-post när resan är avslutad. Man beställer även bilen via appen, och då får man veta exakt hur lång tid det är tills bilen kommer. Ett foto & namn på chauffören, reg. nummer och bilmodell. Du ser bilen på en karta och du får ett sms när bilen är framkörd. Ut kommer din chaufför och öppnar dörren för dig... Priserna just nu är väldigt låga för denna typ av service, så lite längre fram så kommer tydligen priserna öka en aning- lite högre än taxi Stockholm fick vi veta. Innan man kan beställa en ny bil så måste man betygsätta den förra föraren först.. Så jäkla bra koncept!! Ladda upp appen NU!! ;0)

Johan och Nina kom också till " Jonas " med en bil från Uber.

Vi tog först ett glas i baren innan vi satte oss till bords. Först tyckte jag att inredningen var lite för anspråkslös och lite för raka linjer, men när vi sedan gick in i matsalen så blev allt så mycket bättre. Bakom mig och Johan var det en hel vägg med gröna växter som växte vilt. Påminde mig om en byggnad i Paris som jag plåtade sist vi var där..
Nedbelyst och tända ljus på borden. I bakgrunden kunde man höra lite behaglig musik spelas och servicen var på topp! Man kunde välja mellan 6 eller 9 rätter och till varje fanns även ett dryckespaket som gifte sig perfekt med maten.

Från första tuggan- utspelades det ett fyrverkeri av spännande smaker i gommen. Lite salt i början och kanske lite för konstiga konsistenser för min smak, men det ordnade upp sig emellanåt. Varje gång vi fick in våra rätter så var det nästan som att man gick på någon typ av konstutställning. Vackert upplagt och varsamt komponerat i varje rätt som låg på tallriken. Mycket kom från vår svenska natur och menyn representerade lite från varje del.. Det röktes torsktunga vid bordet och kötthuvudrätten presenterades av servisen i en träskål innan köket trancherade upp köttet på tallriken. Ost kom in på en grillställning så man fick se hur det smälte innan den skulle hällas över sorbén. Den utsökta Kungskrabban serverades med lite rivet hummersmör. Den vita sparrisen var nästan olagligt god. Till " snack " så fick vi bl.a. kapris som var täckt med italiensk maräng på en pinne.. Jag kan hålla på hur länge som helst och jag kan fortfarande känna smakerna när jag skriver.

Restaurang Jonas var en riktig upplevelse och en dans för smaklökarna. För första gången var det en öl i dryckespaketet- vilket var kul. En cider med 52 olika äppelsorter serverades och ett ljust rödvin som var spännande att pröva också.
Jonas himself kom ut ett par gånger och växlade några ord med oss, vilket var extremt uppskattat!!!
Gå hit om något speciellt skall firas eller om ni har någon från utlandet som vill pröva på vårt svenska kök när det är som bäst. Man kan även ge plånboken lite ro och äta en lunch här också- samma underbara kök och samma underbara servis. Helt klart högsta betyg från början till slut.

Vi avslutade kvällen med ett flaska Dom Perignon på medlemsklubben " Noppes ".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar