Translate

måndag 10 december 2012

Koh Lipe- Thailand och lite tips till barnfamiljer..

Idag fick jag äntligen kliva på en båt som skulle ta oss till ön Koh Lipe som ligger i Thailand. Jag har försökt komma hit sen lång tid tillbaka. Nästan alla mina kollegor har varit där och har pratat mer än gott om detta ställe. Åhhh- vilket ställe säger alla som varit här. Nu förstår jag exakt va de menar!! Jag måste säga att jag sett många vackra stränder runt om på klotet men idag när vi hoppade i land här så tror jag nog att jag hade prickat av den finaste sanden jag någonsin fått mellan tårna. Sanden är som potatismjöl- vitt puder som gnisslar lite när man går på den. Tyvärr hade mina kollegor rätt angående renligheten. Det låg skräp lite här och var, men nu from den 1:a December i år, så har de Thailändska myndigheterna infört en inresekostnad på 20 Bath ( ca 5:- ) för oss turister. Dessa pengar kommer då förhoppningsvis gå till detta ändamål.

Jag hade bokat hotel Sita Beach Resort och båtbiljetterna hemifrån redan. Sita Beach ligger nästan längst bort på Pattaya beach, men det är mindre båttrafik där än på tex Bundaya resort. Med snabbåten från Telaga Harbour tog det ca 1 timme ( 42 km ). Jag hade bokat 2 stycken poolview delux till oss, och då bor man i en tvillingbungalow. Vi har direkt access till lekdelen och poolområde, så det är bara att släppa ut barnen så kan de leka medan man tar sig något att dricka på terassen. Några meter till receptionen och stranden, men en längre bit till centrum.
När vi kom så var inte rummen klara än, så det blev en lunch. Vi har varit så bortskämda med Malajerna som pratar så bra engelska, så när vi kom till Thailand idag så blev det så klart missförstånd direkt när vi skulle beställa lunch. Vi bara skrattade- kan inte göra annat.. Däremot är Thailändarna grymma på massage. Jag hade spanat in massagehörnan direkt vid ankomst, och det enda jag väntade på var att Neo skulle ta sin eftermiddagstupplur:0)
En Thaimassage för 400 Bath ( ca 95:- ) valde jag och trodde att jag skulle gå sönder i bitar... Asså- jag fick en riktig omgång kan jag säga! Jaja- alltid skönt efteråt. Sedan var det tjejernas tur- Celine och Julia hoppade glatt upp och låg blixtstilla på massagesängen.

Ni kanske undrar över överskriften? Jag fick nämligen en fråga om detta i mitt förra blogginlägg.
Om man reser med barn så är det bra att tänka på vissa saker. Det är egentligen inte så stor skillnad mellan en varm svensk sommardag och ett tropiskt klimat i tex Asien. Man ska täcka barn med solhatt och tex en "baddräkt" alt badbyxor och t-shirt. Jag smörjer alltid in med solskyddsfaktor 50 när det är mellan 25-30+ och solskyddfaktor 30 när det är typ 20+ grader. Jag packar alltid ned vätskeersättning ( semper finns på Apoteket för barn 0-2 år ), Aloe Vera, myggmedel, Alvedon/Ipren i både flytande och storpiller ( ifall barnen kräks också ), och sen för mina barn som alltid ramlar och slår sig- alsolsprit och plåster. För torr hud så brukar jag fortfarande använda Bepanthen och Miniderm.
Välling hittar man aldrig utomlands för det är nästan bara vi svenskar som ger våra barn det, så ta med sånt hemifrån. Däremot finns det att köpa blöjor på de flesta ställen, men då kanske ett annat märke och mycket dyrare än hemma. Ett tips är att packa ned blöjpaket under vagnen så slipper ni förlora så mycket plats i resväskan. Ingen som kollar vikten på barnvagnen... Köp en plastpåse på Arlanda eller vart man nu flyger ifrån så man skyddar vagnen. Kostar 40:- och de tar endast kortbetalning. Jag har dock alltid haft dålig erfarenhet med dessa plastpåsar på hemresan sedan så jag köpte 2 stycken den här gången. Man får ta med sig barnmat och välling/ersättning genom säkerhetskontrollen- bara allt är tillslutet i burk eller i tetrapack. Jag brukar alltid också ta med mig en liten termos som jag fyller med varmvatten innan boarding, så jag slipper vänta på att vällingen ska bli klar. Det finns ingen micro ombord utan endast vattenbad- vilket tar längre tid. Tid är inget man har när man har ett skrikandes barn i famnen och sura blickar i nacken. För att undvika öronont vid start och landning så spraya nässpray och ge barnet något att dricka eller tugga på så brukar det gå bra.

När man däremot är gravid så är det oftast upp till vecka 32 man kan flyga utan läkarintyg. Efter den veckan kan jag tycka att man ska stanna hemma... Om det skulle hända något så har man aldrig den tryggheten som man har på hemmaplan. Sen får man fråga sin MVC- syrra om vad man inte får äta. Livsmedelsverket ändrar detta hela tiden... Precis i början av graviditeten så kanske man inte behöver tänka på att skydda magen från solen men när magen börjar bli rund och när fostret mer eller mindre utvecklat allt så ska man undvika att ligga i direkt solljus med magen. Under parasoll eller nåt tunt tyg på magen. Man kan samla på sig massor med extra vätska och även få hormonella hudförändringar av solen.
Vaccin som hepatit A och B kan man inte få förrän barnet är 1-år tror jag att det är. Kolla med vaccinationscentralen eller husläkare.

Angående hotell så är jag kanske fel människa att fråga... Jag gör lite vad jag vill med barnen, så länge de vill själva så klart. Jag tycker inte det är så kul att sitta på ett All inklusive hotell i 2 veckor och lämna in barnen på diverse arrangerade barnklubbar som de flesta stora charterarrangörerna har. Jag vill uppleva det mesta av landet jag reser till. Men med små barn kan det vara väldigt skönt att resa så ändå, för man åker ju på semester ändå :0)

Hoppas detta kan hjälpa dig Camilla?!?

1 kommentar:


 1. **************************************

  Hej thailandsresenär

  Du som åker på flygresa till Thailand eller liknande resmål, vet du att du gör något av det absolut värsta mot klimatet som en vanlig privatperson kan göra? Du är vad som i dagligt tal brukar kallas ett miljösvin. Det spelar ingen roll hur många Earth hour du är med i, hur fin miljöbil du kör eller hur duktig du är på att sopsortera. Det är ändå så gott som omöjligt att kompensera för en flygresa till Thailand eller liknande resmål.

  Att delta i Earth hour, som många tror är en miljöinsats, minskar för ett typiskt hushåll koldioxidutsläppen med ca 14,7 gram. Ett enda flygplan till och från Thailand en enda gång släpper ut flera hundra ton koldioxid. Räknat per familj bir det 9,4 ton. Eller cirka 639 000 stycken earth hour.

  Vill du ta ansvar för klimatet? Gör en enkel insats genom att sprida denna korta text vidare!

  **************************************

  SvaraRadera