Translate

torsdag 27 juli 2017

Oprah Winfrey´s historiska Chicago

Nu tänker ni kanske. Oprah Winfrey är ju född i Mississippi och inte Chicago. Det stämmer, men hennes talk show sändes i alla år från Chicago och hon har bott mestadels av sina år här. Hon är lika älskad som den fd presenten Barack Obama, och nämns mycket även hon på guidade turer. Lika känd är Michael Jordan för sitt basketlag Chicago Bulls. Något som jag växte upp med i Bredäng. Han och Magic Johnson var mina favoriter. Michael Jordan har t.o.m. en egen köttrestaurang mitt på huvudgatan Magnificent Mile. En restaurang som jag tänker besöka såklart. 

Jag var inte alls intresserad av historia eller religion under skoltiden. Något som förändrades drastiskt när jag började resa. Nu gottar jag gärna in mig i båda ämnena så mycket jag kan få in. Man är ju inte 20 bast längre ha ha. Flaggor är också något som fascinerar mig. Chicagos flagga har en betydelse som alla andra flaggor. Jag kommer till vad just denna betyder längre ner i texten. Men först lite historia.

* I mitten av 1700-talet beboddes nuvarande Chicago av indianer. Området blev en del av USA i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet byggdes Fort Dearborn. Under kriget mellan amerikanarna och britterna brändes fortet. Där var indianerna inblandade, då de var på britternas sida. Detta klassades som en massaker.

* Den 8:e oktober 1871 startades en brand i Chicago. En brand man får återberättat gång på gång och som höll sig vid liv i tre hela dagar. Det sägs att det var en ko som välte omkull en lanterna i stallet och det spred sig snabbt. Hela Chicago var nämligen uppbyggt av trä. Vägar, hus tog eld väldigt snabbt. Därför höll branden vid liv så långe som det gjorde. En tragedi för staden, men eufori för alla duktiga arkitekter som blev sugna på att bygga upp staden igen. Skyskrapor byggdes upp av unga och duktiga människor som var utbildade i en form av modern arkitektur. Den högsta byggnaden i världens blev klart 1973 (Numer USA:s högsta byggnad). Byggnaden heter idag Willis Tower, där många står och köar i timmar för att få åka upp och titta på den fina utsikten. Den som vågar, kan även stå på ett glasgolv där man även har fri syn rakt ner. 

* År 1893 arrangerades världsutställningen World´s Columbian Exposition, som sågs som ett bevis för att Chicago uppstått ur lågorna från den stora branden 1871. 

* En andra världsutställning, Century of Progress hölls 1933 för att fira Chicagos 100-års jubileum och visa en annan sida än raskravaller och maffiakrig. På 20-talet var nämligen Chicago känt för att vara maffiastaden nummer ett efter att maffiabossen Al Capone tagit över staden. Efter branden växte Chicago lavinartat och blev ett gigantiskt centrum för kött och spannmålsindustrin, vilket drog till sig invandrare från olika delar av Europa, sedan från Sydamerika, Asien och Latinamerika. 

Nu tänker ni säkert varför så mycket årtal och historia. Det är precis vad detta flaggan står för. Flaggan är vit med två blåa bårder och fyra röda stjärnor. Vitt står för mångfald, bårderna för grenarna på stadens flod och stjärnor för Fort Dearborn, branden 1871, världsutställningen 1893 och den andra världsutställningen 1933. Vad står våran svenska flagga för tror ni?

För två turer sen, köpte jag ett kort då det ingick 3 utflykter. Jag betalade 73 dollar och valde att åka upp till John Hancock Tower som är Chicagos fjärde högsta byggnad som sträcker sig 344 meter upp i skyn. Från Observatory 360 har man en slående utsikt över stadens alla väderstreck. Samma dag valde jag att göra en guidad tur med båt. Shoreline Sightseeing med båt lärde mig massor av stadens arkitektur. Den sista utflykten jag gjorde var för ett par dagar sedan. Då hoppade jag på en sedvanlig buss som varade i ca 2 timmar om man inte hoppade av. Sightseeing med buss är alltid en bra idé om man vill upptäcka staden man befinner sig i. 

Lite annat om Chicago..
- Chicago kallas även för "The windy city"
- År 1900 bodde det mer svenskar här än i Göteborg
- Chicago är USA:s tredje största stad efter New York och Los Angeles
- Kanye West är från Chicago
- Chicago Bears- NFL
- Chicago Bulls- NBA
- Chicago Blackhawks- NHL
- Chicago Cubs & Chicago White Sox- Baseball
- Route 66 startar eller avslutas här
- Chicagos tunnelbana är av världens största med sin längd på 173 km & 151 stationer
- O´Hare har 8 start och landningsbanor och är en av världens största flygplatser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar