Translate

måndag 17 juli 2017

Luleå tog över Stockholm och vi åt på Restaurang Hantverket

Svensk mat när det är som bäst, tillsammans med ett gäng vackra Lule-bor kan väl aldrig blir fel!

Jag äter väldigt ofta på restaurang men det blir ganska naturligt att det inte blir i Sverige alla gånger tyvärr. Hinner liksom inte med. När jag jobbar så är jag inte hemma och när jag är hemma så har jag barnen. För några år sedan var det inga problem att dra med barnen men nu har man tydligen annat för sig än att sitta med mamma på en tråkig restaurang;)

Den här gången blev jag tillfrågad av min kära kursare och kollega/vän att hänga med ut på stan när hennes mamma skulle besöka huvudstaden. Vilken ära tänkte jag, och tackade självklart ja. Planen var att gå till restaurang Hantverket på Sturegatan. Jag har länge velat besöka den här restaurangen efter många nöjda vänner och bekanta. Det enda jag kan säga är "worth waiting for"!!!

Med en ägare som tidigare började sin yrkesbana som snickare och slöjdlärare, som sedan startade och framgångsrikt drev det svenska inredningsföretaget Svensk Inredning i över 30 år, så står han självklart för ett koncept med mat av bästa hantverk. Låt mig presentera Torbjörn Blomqvist.

Köksmästaren Stefan Ekengren har länge pysslat med mat och går under namnet "världens äldsta kock". Kommunikatör, bloggare, krönikör och författare. Den genomtänkta och vackra matsalen drivs av restaurangchefen Josefin Carlsson. Hennes ambition är att skapa diskussioner både under och efter besöket. Det lyckades hon med!

På Hantverket serveras mindre rätter och man blir rekommenderad att beställa 3-4 rätter var beroende på hur hungrig man är.

Vi beställde in;

° Hasselbackspotatis med löjrom, syrad grädde och färsklök
° Nässlor med grön sparris, kycklingconfit och rostad buljong
° Svensk bläckfisk med rättika, ostronkräm och lagrad fetaost
° Tunt skuren rå biff med jordärtskocka, gruyère och hasselnötter
° Vit sparris bakad i paket med lök, mandel och brynt salvia
° Torsk med spetskål, kapris, rökt musselsås och purjolök

Det var länge sen jag åt en sådan genomtänkt svensk mat. Allt var fint kombinerat med fantastiska råvaror som gifte sig i munnen. Bra service gav glada gäster som njöt av varje tugga vi tog.

En mycket trevlig kväll avslutades i tid. Dagen efter skulle jag nämligen jobba till New York. Där väntade ett förbokat bord på Nobu Fifty Seven. Mer om detta i nästa inlägg...

2 kommentarer:

 1. Alltid lika härligt att läsa dina skildringar oavsett vilket socialt medie. Men det börjar bli dags att uppdatera "Om mig" här på bloggen med dina nyaste äventyr i yrkeslivet va?
  Om jag inte redan sagt det så är dina äventyr en stor hjälp för mig i mitt arbete mot min flygrädsla. Stor kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cornelia,
   du ser vad bra det är att ha fler ögon än två ibland. Håller helt med dig. Ska ändra bums.

   Vad glad jag blir att man kan glädja mina läsare och hjälpa så mycket jag kan med min erfarenhet. Hoppas du inte är så flygrädd att det hindrar dig från att resa helt.

   Ha en fin dag! Kram Louise

   Radera