Translate

onsdag 18 november 2015

Dramatiska och vackra vulkanön Santorini

När vi var på Kreta nu i somras, ville jag visa Santorini för mina vänner. Santorini har jag haft äran att besöka ett antal gånger, och för varje gång jag är där desto mer tycker jag om den här ön. Vill man bara uppleva Santorini över en dag eller två, så är detta möjligt genom att ta en båt över från Kreta eller Athen. Båtarna varierar i storlek/hastighet och går flera dagar i veckan från Rethymnon, Heraklion och Sitia. HÄR kan ni kika på rutter och priser om ni vill planera innan avresa. (Det finns fler sajter så Ferry.se är endast ett exempel.) Det tar ca 2 timmar mellan Kreta och Santorini beroende på vind och väder. Nu när vi åkte nu, blåste det en hel del och då tog det närmare 3 timmar att komma över. Det gungade ordentligt, så en åksjuketablett rekommenderar jag er som lätt blir sjösjuka. Det finns försäljning ombord om man blir hungrig eller kaffesugen.
Santorini är en dramatisk och vacker vulkanö som ligger i Greklands ögrupp Cykladerna. Dessa öar är karga, blåsiga och ett paradis för erfarna och rutinerade seglare. Vill man utmana sina färdigheter på en segelbåt, är detta en utmaning som heter duga. För oss andra dödliga, finns det massor att göra också. Det sägs att det var här, utanför Santorini, Atlantis sjönk. En hel stad försvann efter en stor jordbävning under den Minoiska tiden som utspelades för över 4 000 år sedan. Är man alltså historiskt intresserad är Santorini något att läsa om. Är man även intresserad av konst, så slår man två flugor i en smäll om man reser hit. Oia uppe på norra sidan är känt för sina konstnärliga ådror. Många konstnärer sätter sig här och målar sin naturupplevelse på en duk. Många fantastiska solnedgångar har dokumenterats med en pensel.


Är man intresserad av fotografering, är Santorini en plats man måste resa till på studs! Lite söder om Oia ligger Santorinis huvudort Fira/Caldera/Thira (kärt barn har många namn). För er som fortfarande skickar vykort med ett gammalt hederligt frimärke, har säkert köpt ett vykort med Santorini som motiv någon gång. Santorini utgör nämligen den största delen av alla bilder som fotograferas och trycks upp som vykort i Grekland. Tittar ni på mina foton, så förstår ni varför. I Fira är det dyrast att bo. Mestadels för första parkett á la solnedgång. Något mer romantiskt får du leta efter. Här går ni ni genom trånga och smala gränder. Inne i labyrinten hittar du allt från exklusiva butiker till trendiga hotell, restauranger och cafeér. Allt som vätter mot havet är dyrare. Kom ihåg att dyrare, inte nödvändigtvis är bättre. En lounge bar som är väldigt trevlig är V Lounge Café & Cocktail bar som tidigare hette Café de Mar.


På den här västra sidan av ön, finns det inte några stränder egentligen, utan här badar man i poolen på hotellet eller från klippavsatser. Lättast tar man sig ner med linbanan som dinglar längst bergssluttningen inne i Fira. Vill man besöka en sandstrand och ligga lite bekvämare i en solstol, tar man en taxi eller en moppe till öns östra sida. Några orter som erbjuder detta är; Kamari, Agia Paraskevi och Perissa. Fråga mig inte vad jag tycker om Perissa, men Kamari tycker jag om.

Kamari är uppbyggt för turism, och längst stranden hittar man restauranger, tavernor och butiker. Stranden är svart/mörk i sand/sten. Vågor och undervattensströmmar förekommer och till barnen rekommenderas badskor och puffar på armarna. Ett hotell som är väldigt trevligt är Santorini Kastelli Resort.. Mellan Kamari och Fira kostar en taxi ca 8 euro och restiden är ca 10 minuter.

Santorini är en ö som är extremt romantisk på alla sätt och vis. I somras fick jag t.o.m. vara med om ett frieri mellan mina goda vänner Monika och Daniel. Vackert som snus! Detta ledde till ett bröllop som kommer att äga rum sommaren 2016. Precis på årsdagen kommer jag stå som hederstärna på Santorini och grina när mina fina vänner gifter sig. Kan liksom inte bli bättre! Magiskt! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar