Translate

lördag 30 maj 2015

Airguide och ett dygn på Rhodos

Efter en helt fantastisk flygning från Norrland till Medelhavet fick jag lyxigt nog spendera ett dygn på Rhodos innan jag skulle sätta mig på flyget hem sen igen. Jag började morgonen med att välkomna alla Norrbottens bor som skulle med på flighten redan i inchecknings-kön. Jag presenterade mig själv och berättade att jag skulle med hela resan ner till Rhodos och om det var något så var det bara att rycka tag i mig..
- Men wow vilken bra service sa alla förvånat. Jag passade på att gå ombord innan boarding, för att hälsa på besättningen ordentligt. Kort därefter stod jag och Aegean Airlines purser och välkomnade alla ombord. Hon sa godmorgon på svenska och jag på grekiska för att få upp stämningen lite på morgonkvisten. Efter varje utrop hon sedan gjorde ombord, översatte jag på svenska. Detta var nämligen en av anledningarna jag var med på resan. Idag tar man för givet att nästan alla kan prata engelska med tanke på att vi lär oss i skolan i låg ålder. . För dagens pensionärer var detta inget som var självklart på deras tid. Därför ville vi prova på att ge den här lilla extra servicen på de flyg som inte har en Skandinavisk besättning.


Istället för att servera mat/kaffe/te såg jag till att alla mådde bra och hade det bra ombord. Det var någon som var flygrädd, det var någon som frågade vad jag rekommenderade för dryck till maten, det var någon som inte hade beställt vegetarisk kost som jag fixade ändå, det var en vällingflaska som behövdes sköljas, det var frågor om hur lång transfern var till deras hotell, det var frågor om vilka utflykter som man inte fick missa, och det var frågor om jag skulle vara med dem hela veckan.. Mitt jobb var även att se till att alla fick sitt bagage efter flygturen. När ankomsthallen var tom fick även jag ta mig ut till mina kollegor som stämde av att allt hade gått bra. Det blev en "skick"-buss från flygplatsen så då fick jag ta mitt ansvar. Gästerna kom ordentligt till sina hotell och för min del kändes det som att jag drog tillbaka tiden 13 år. Min tid som guide var kort men naggande god. Detta kan jag verkligen tänka mig göra igen.Mitt sista uppdrag för dagen var att hjälpa ett stort gäng ungdomar till hotell Manousos. Manousos ligger i Rhodos stad, precis vid bargatan. Från min balkong såg jag även ett annat väldigt populärt hotell för ungdomar som heter Europa. Alltid fullbokat! Vill poängtera att jag var typ äldst på hotell Manousos. Kände mig skitgammal med andra ord :)
Manousos är renoverat och har det bästa tänkbara läge om man vill partaja och ha krypavstånd hem. FYI- tant Lojsan låg med öronproppar hela natten.. Hotellet har gratis Wifi, liten pool, stor balkong, hård säng och kylskåp.

Även fast jag var helt färdig, blev det en kvällspromenad i solnedgången- helt magiskt! Solen började gå ner vid Rhodos stads västra strand och jag fortsatte österut mot Elli beach. Vågorna slog hårt mot stenarna på stranden men blev mycket lugnare när jag kom närmare Elli. Vanligtvis blåser det mindre på den östra sidan av udden, vilket kan vara skönt i början av säsongen. Under juli och augusti är det däremot skönare att ligga på den sida där det blåser mest med tanke på värmen. Tänk på att smörja in med hög faktor bara.. Det är blandat sten och sand på båda stränderna men personligen tycker jag Elli beach är finare. De båda stränderna är inte långgrunda och undervattensströmmar förekommer ofta. För barnfamiljer rekommenderar jag att bo på öns östra sida, t.ex. Afandou eller Kalithea. Där är det mindre vågor och lättare att ta sig i havet. Dock har havet lika vackra och skiftande färger som uppe i Rhodos stad. Det är inte på alla öar i Grekland där vattnet är så fint som här.

Jag gick längst Elli och konstaterade att solstolarna hade sett sitt och parasollerna likaså. Jag försökte få till en schyst bild på stranden och havet, men det enda jag såg var tråkiga och slitna möbler. Tills jag kom till Mandraki hamnen. Precis innan upptäckte jag något som helt och hållet tilltalade mig till 100 %.
Ronda cafe restaurant & bar låg helt plötsligt framför mig och jag blev kär. Jag gick in och beställde en portion med färsk pasta, nyfiskad lax i citron och vodkasås. Ett glas kallt vitt vin fick göra fisken sällskap också. Åker man till Grekland och lämnar mat är det nästan som att man slår kocken på käften. Pastan var utsökt men en aning för stor portion. Jag försökte få i mig allt men det tog stopp. Servitören kom fram och frågade om inte maten smakade bra. Jo, det var jättegott men jag är mätt sa jag lite skamset tillbaka. På menyn stod ett fantastiskt citat av George Bernard Shaw "There is no sincerer than the love of food".
Jag kom snabbt fram till att här skulle jag och min kollega Rebecca hänga dagen efter. Rebecca skulle nämligen jobba på samma sätt som mig men flyga från Östersund istället för Luleå. Kvällen blev till morgon och jag mötte upp R för lite frukost på hotellet. Handlade lite frukt på vägen och fick bästa platserna på stranden (€4 per solstol). Något ni ska undvika att beställa är rosé på Ronda. Det var sött och smakade saft.. Hamburgaren kan jag däremot rekommendera! Kvällen hade vi planerat att spendera på en av favoriterna- Romeo i gamla stan. Otroligt goda grekiska smårätter i urmysig miljö. Sist jag var här firade jag en god vän uppe på takterassen bland blomkrukor och katter. På vägen hem trodde vi att vi befann oss i en spökstad. Det var första gången allt var stängt inne i gamla stan. Kändes jättekonstigt. R har jobbat på Rhodos i två säsonger så hon ville passa på att säga hej till alla gamla vänner innan vi gick hem. Asså, jäklar vad man fick skratta!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar