Translate

onsdag 9 september 2015

Novair Education- en värld av nya möjligheter

För kanske 10-11 år sedan sökte jag in till den här kursen. Jag kom på intervju, men drömmen om att få jobba som flygvärdinna fick jag vänta med några år till.
I somras såg jag att Novair skulle ha en kurs igen och sökte in med hopp om att min tur skulle komma nu. Det gjorde det. 

Pirrig, förväntansfull och lycklig började jag kursen med en online-utbildning på Inflight Institute för ett par veckor sedan. Det var ju ett gäng år sedan man satt i skolbänken, så det är lite nervöst. Men med min gamla kollega och vän sedan många år tillbaka, peppar mig i samma skolbänk. Så himla roligt att jag och Tina kom in på kursen båda två. Inte nog med att man får plugga tillsammans, vi får även bo tillsammans. Precis som vi gjort på många resor under alla år på Apollo. Det känns som allt är precis som det ska just nu! 

Nästan allt på kursen är på engelska och tanken är att man ska sitta 30 timmar med den första delen som är online. Om man blir godkänd efter alla prov, är man redo att fortsätta med kursen med två veckor med både teori och praktik på Brandstationen Öst på Arlanda. Under den här tiden får vi lära oss;
• Aviation Regulations
• Aircraft General
• Equipment
• Normal Procedures
• Emergency Procedures
• General Security Aspects in Aviation 
• Dangerous Goods
• Aero-Medical Aspects and First Aid
• CRM- Crew Resource Management
• Fire and Smoke Training
• Wet Drill
• Food and Health
• Catering and Service

För er som fortfarande tror att flygvärdinnor bara är med ombord för att servera kaffe och te, kan tänka om! Allt handlar om säkerhet! Jobbar man som flygvärdinna så är din största uppgift passagerarnas säkerhet. Om du sedan är grymt social och serviceminded är du klockren för den här rollen. Du ska bara bli godkänd på kursen först. 

Vi har helt fantastiska kursledare och den första vi hade nu i ett par dagar var Anna Mellberg. Extremt kunnig och proffesionell kvinna med massor av härlig energi. Hon brinner för ett ämne som heter CRM eller Crew Resource Management som förkortningen står för. I två dagar har vi fått lära oss psykologi och hur hjärnan fungerar i olika situationer. Hur stress påverkar människors beteende i både humör, sömn och tunnelseenden. Hur reptilhjärnan tar över när kroppen känner sig hotad. Hur viktigt det är med kommunikation och samarbete mellan både Cabin crew och passagerarna i livshotande situationer. Är man osäker, fråga en gång för mycket än tvärtom. Passagerarnas och besättningens säkerhet är alltid viktigast! Vi har också lärt oss att det behövs blandade personligheter i ett arbetsgäng för att få det bästa resultatet. Har man en person som är socio (väldigt noggran, strategisk, organiserad) så behöver man även en som är psyko. Då pratar jag inte om en person som är psykiskt instabil utan en person som är kreativ, har ett bildspråk, kroppspråk och har en helhetsbild. 
Ja, jag kan skriva i all evighet om det här intressanta ämne.. Spännande värre! 

Idag bytte vi ämne och fick på förmiddagen besök av Novairs flight instructor/examiner/pilot Anders Jacobsen som berättade hur plan är uppbyggda och hur ett plan kan flyga. Hur mycket bränsle det går åt, hur man lägger upp en flygrutt efter väder och vind. Varför man inte ska flyga genom åskmoln och vad som händer om blixten slår ner i flyget. Turbulenta flygningar- vad är det egentligen? Fysikern Newton, vad hade han för idéer och teorier? ALLT sånt fick vi lära oss idag. 

Efter lunch klev nästa upp scen. Katarina Bremås vet precis vad hon pratar om. Hon är kunnig, erfaren och har en väldigt varm personlighet. Väldigt tydligt lär hon oss allt vad Emergency Equipments är och hur dessa används på korrekt sätt. Imorgon fortsätter vi med samma ämne... 

Jag kommer att fortsätta blogga från kursen, så om ni är nyfikna, är det här allt spännande kommer att ske ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar