Translate

söndag 13 september 2015

Flygvärdinna/ Cabin Crew = sjuksköterska, brandman, psykolog och barnmorska

Nu undrar ni säkert vad jag menar med detta! En flygvärdinna gör väl inget speciellt ombord, förutom att le och servera passagerare som ska på sin efterlängtade semester. Räck upp en hand, ni som aldrig har trott något annat. Detta är standardfrågan när man säger att man drömt att jobba som flygvärdinna så länge. Men jag tar inte åt mig förstår ni, för jag är mer påläst än så. Jag vet att en flygvärdinna har annat för sig när en olycka sker eller om en passagerare insjuknar av olika skäl. Har man tur, finns det en läkare ombord men om det inte finns en läkare eller sjuksköterska är det du som flygvärdinna som ska ta hand om situationen.  

Det jag lärde mig i torsdags och fredags var något som jag tycker alla ska kunna. Rena rama allmänbildningen helt enkelt. Det jag har lärt mig kan rädda så många liv!

Våran eminenta kursledare Katarina Bremås började torsdagen med Communication/Normal Procedures. Alltså en vanlig dag på jobbet. Så här ser det ut..
 • Pre-flight briefing (när pilot, styrman, perser/kabinchef och cabin crew/flygvärdinnor går igenom rutt och speciella omständigheter. Vilken station man jobbar vid den flygningen och vad som kan tänkas hända med väder och vind, flygtid osv)
 • Safety 
 • Special categories of passengers, stowage of luggage and service items (har vi några handikappade med oss. Är det rullstolsbundna eller är det bara käpp. Hur möter vi synskadade och hörselskadade passagerare på bästa sätt så dem känner sig säkra och välinformerade. Finns det infants (barn 0-2 år) med och hur ska vi informera föräldrarna då ifall det skulle ske något oförutsett under resan osv)
 • Secure cabin
 • Turbulence (vad gör vi om det blir turbulent under resan och vad informeras till passagerarna)
Efter lunch tog Cecilia Schmid över. Hon har tidigare jobbat som sjuksköterska men jobbar numer på Novair sedan många år tillbaka. Cecilia har en lika varm personlighet som alla andra kursledare vi har och om jag skulle flyga med henne nästa gång, skulle jag känna mig mer än säker. Ju mer kunskap man bär på, desto säkrare känner man sig om något förutsebart skulle ske ombord. Detta är precis vad hon utstrålar. 

First Aid training/Första hjälpen stod näst på tur och oj, vad nyttigt! Vi började som sagt på torsdagen och fortsatte på fredag förmiddag också. Hjärt och lungräddning fick vi lära oss. Hur tar vi bäst hand om flygrädda, hur gör vi om en person är avsvimmad, hur gör vi om någon får en allergisk reaktion ombord, får vi ens släppa ombord fulla eller hotfulla passagerare, vad gör vi om någon får en hjärnblödning eller en hjärtinfarkt och hur ser man symtomen. Vad kan man göra eller kan man ens göra något i detta fall. Hur ser vi om en diabetiker inte mår bra, och hur gör vi för att få dem att må bra igen. Hur går vi tillväga om en passagerare får ett epileptiskt anfall ombord. Ska man sätta något i munnen som man gjorde förr eller ska man undvika det helt nu. Hur kan den personen skada sig och ska man hålla i personen eller inte. Behöver man nödlanda eller inte med en sådan passagerare.. Under vilka omständigheter ska man planera en landning utöver det ursprungliga flygschemat. Vad skiljer sig en hjärt och lungräddning mellan, vuxna, barn och spädbarn.. Vilka mediciner finns ombord och hur får vi använda dem. Får vi sätta dropp på en uttorkad passagerare hur som helst eller måste en sjuksköterska eller läkare göra detta. Får vi ge narkotikaklassade läkemedel eller måste en läkare göra det. Hur får vi hjälp/vägledning om det inte finns någon läkare ombord, och vart ska vi ringa. Det finns ofta en läkare eller sjuksköterska ombord, men av olika anledningar inte vill känna sig till fick vi höra. Konstigt tyckte jag, men alla är ju bara människor i grund och botten. Som pricken på i:et har jag även fått lära mig att föda barn! Detta kan hända och då måste man veta hur man gör. Det kan jag nu!


Trodde ni att en flygvärdinna skulle kunna detta som jag beskrivit ovan? De flesta av er skulle säga nej.. Nu vet ni.

På fredag eftermiddag tog Katarina Bremås över igen. Då fortsatte vi med Emergency Procedures/Evacuation Doors.
 • Evacuation
 • Crowd Control
 • Unprepared Emergency Landing (om en motor börja brinna eller om det blir någon större skada på flygplanet kommer man behöva landa mycket snabbt och då hinner man inte gå igenom allt som behövs. Vad är din uppgift som flygvärdinna i detta fall.)
 • Prepared Emergency Landing (här har man som flygvärdinna ganska gott om tid att informera passagerarna om vad som händer och vad man ska göra så man landar så säkert som möjligt.)
 • ABP Briefing (ABP står för Able Bodied Passenger. Om det skulle ske en nödlandning så behöver man oftast hjälp av passagerare som man anser vara anpassad för detta. Det kan vara en polis eller brandman ombord som ska på semester eller bara en passagerare som kan passa för rollen. Inför en nödlandning så går man då igenom allt som han/hon behöver veta inför en evakuering. Så nästa gång kan NI kanske få frågan om att agera som ABP..
 • Slide Jump (fredagen avslutades inne på CAE. Där fick vi öva på att åka ner för rutschkanan som vecklas ut vid en evakuering.)
Galet mycket ny information i huvudet, men sååå roligt!!! Imorgon ska vi ha prov på allt vi lärt oss om First Aid. Önska mig lycka till :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar