Translate

onsdag 16 september 2015

First Aid exam, brandövning och sjöräddning..

I helgen var man lite nervös, för på måndagen skulle det skrivas prov. Det kändes lite som att man drog tillbaka klockan till skoltiden.. Det var ju som sagt ett tag sedan man studerade. Den här gången skulle man få sina kunskaper testade i första hjälpen eller first aid som det så fint heter. Alla rätt- check på den!

På eftermiddagen var det dags för oss att lära oss mer om värme, rök och eld. Greger gick igenom allt man behövde lära sig om det skulle uppstå en brand eller rökutveckling i kabinen. Först fick vi gå igenom en rökfyllt kabin med en rökmask på oss. Vi skulle försöka räkna stolsraderna, samtidigt som vi var tvungna att hålla reda på varandra. Det var svårare än vad man trodde. Vidare skulle vi sedan gå in utan rökmask i något som skulle föreställa ett hotell. Det var också väldigt intressant. Vi var nu klara med rökövningarna och som sista övning lärde vi oss hur vi på bästa sätt släckte en brand ombord. Greger tände t.o.m. på sig själv så vi fick agera utifrån allt vi lärt oss. Nu kan vi alla släcka bränder!


Igår ringde klockan väldigt tidigt. Vi skulle vara på Arlanda redan kl 07.00 för att titta hur ett flygplan fungerar på nära håll och vad alla knappar används till. Jag pratar alltså om Novairs A321:a. Vet inte hur många gånger jag åkt med den här kärran, men det har blivit en del.. Älskar den. De första raderna är ca 7 cm rymligare för benen vilket är skönt för alla som är lite länge än en själv. Jag brukar alltid försöka förboka min sittplats så jag garanterat får sitta på rad 1 eller 2. Detta kan man göra mot en avgift på www.novair.se
Om du förbokar dig kan du även checka in online på utresan 14 dagar till 48 timmar innan avresa. Råkar du vara gravid får du flyga fram till vecka 32, men har du ett läkarintyg kan du fortsätta att flyga fram till vecka 36 om inte flygtiden överstiger 4 timmar. Vi fick vara rätt så snabba, för det tog inte lång tid förrän vi fick sällskap av kabinpersonalen. Den här kärran skulle nämligen flyga ner till Fuerteventura i Spanien.Efter gårdagens lunch hade vi sjöräddning näst på schemat. På med torrdräkter och hopp in i bilen. Tillsammans med kursledaren Niclas Höpner var vi på väg till Halmsjön. Här hade en flotte placerats ut i sjön. Det hade ösregnat hela dagen men slutade precis när vi skulle i plurret. Stora och otympliga blåste vi upp flytvästen som pricken över i:et. Använder man flytvästen på rätt sätt, klarar man det mesta. Om jag får välja så skulle jag inte vilja nödlanda i vattnet över huvudtaget. Vilket drama! Det var ca 16 grader i vattnet så torrdräkten skyddade oss från kyla men inte från vatten. Det läckte in massa vatten men vi plaskade på ändå. Vi skulle öva på att simma i orm, och hålla värmen i HELP-positionen och cirkeln. Detta blev en prövning för oss alla. En landningsbana ligger precis vid sjön, och under tiden vi övade flög ett flyg över oss varannan minut kändes det som, vilket var riktigt häftigt! Vi hade en journalist med oss från Luftfartsverket som gjorde en kortare intervju med mig, vilket också var kul. Imorgon kommer vi skriva vårt sista prov. Håll tummarna!

1 kommentar: