Translate

måndag 5 oktober 2015

Mina favoritstränder på Kreta och lite om Chania

I somras passade jag på att stanna 2 veckor på Kreta. Det har blivit en del resor hit för min del, både jobb och semester. Kreta känns som mitt andra hem. Den här gången kombinerade jag två destinationer, första veckan i Chania och andra veckan i Rethymnon. Chania ligger på Kretas västkust och är öns andra största stad med ett gäng tillhörande förorter. Många av er har säkert bott här, mer än vad man normalt gör under sin livstid. Vi pratar orter som Agia Marina, Platanias, Agii Apostoli, Kato Stalos m.fl.
Alla orter ligger efter varandra längst kusten, uppbyggt för turism. Jag kan inte påstå att det är speciellt genuint. Vill man se det genuina i Chania, tar man lokalbussen in till Chania stad som ligger 20-25 minuter västerut.
Chania stad är urmysigt med smala och trånga gränder, proppade med butiker och restauranger. Den gamla delen som utgör en stor del av Chanias centrum, ligger vackert med gamla hus längst hamnen som går runt i en halvmåne. Den mest kända symbolen är det venetianska fyrstornet från 1600-talet. Passerar man förbi alla restauranger i början av hamnen och fortsätter förbi häst,- och vagnstationen, finner man lite mer "lokala" restauranger/tavernor. Vi hittade en taverna där bara greker satt, vilket är det man ska titta efter om man vill ha vällagad grekisk mat. Ska ni till Chania nästa sommar, får ni inte missa Vasiliko (3 Akti Enoseos, Old town Chania). Det var bland det bästa jag ätit i Grekland. Vi beställde in massa smårätter- dagsfärskt och mycket vällagat. Vi var helt lyriska när vi gick därifrån. Gå hit!


Hotellet vi bodde på heter Ilianthos Village och ligger i orten Agia Marina. Här bodde jag och barnen, tillsammans med en av mina bättre vänner Camilla och hennes familj.
Det är ett 4-stjärnigt lägenhetsboende, med perfekt strandläge. Enrumslägenheterna vi fick, kunde lika gärna delats upp till en tvårumslägenhet. En större enrummare får man leta efter, och uteplatsen var lika stor den. Vi fick lägenheterna bredvid varandra så vi lätt kunde sitta och umgås på kvällarna utan att behöva gå över till varandra, vilket var perfekt! Lägenheterna hade kvar gamla färger och inredningen behöver jag inte nämna. Huvudsaken var att det var rent och fräscht. Hotellets personal var helt fantastiska! Mycket vänliga och serviceminded. Man kände sig väldigt välkommen och väl omhändertagen. Jag är egentligen helt emot allt som heter All Inklusive, speciellt när jag befinner mig i Grekland. Den här gången ingick det i priset redan från början, men efter några dagar blev jag åter påmind varför jag inte reser med All Inklusive. Jag älskar att äta på restaurang och jag älskar grekisk mat. Sitta och bli serverad är något jag också föredrar när man sitter på restaurang. Plocka från en buffé är perfekt på frukosten men inte på lunch och middag om du frågar mig. Poolområdet vette ut mot havet, vilket var helt underbart. Solstolarna runt poolen kändes inte riktigt anpassade till solning. Det gjorde inte oss så mycket, för de flesta föredrog att ligga på stranden istället. Stranden här i Agia Marina är helt ok. Brun och ganska kompakt sand. Däremot är det långgrunt och vattnet är klart och rent. Kilar man ner på kvällen, får man se en magisk solnedgång som gör vem som helst på gott humör.Nu till mina favoritstränder..

  • Elafonissi ligger på sydvästra sidan av Kreta, och från Chania tar det ca 2 timmar att köra. Elafonissi kallas även den rosa stranden eller Kretas Maldiverna. Vägen dit är fantastiskt vacker med gröna skogar, dalar och bergsklippor. Är du höjdrädd eller blir du lätt åksjuk, är detta något du måste veta innan du åker hit. Det finns egentligen ingen mat att köpa här, så ta med en kylväska med massa vätska och en lättare lunch så ni klarar er i värmen. Det finns några solstolar att hyra men då måste ni komma dit i god tid. Annars får man ligga på en handduk i sanden..  • Balos & Gramvousa ligger ute på en halvö/ö, ca 30 minuter med båt från Kissamos. På Balos eller den blåa lagunen som det också kallas, finns ingenting förutom några solstolar och strand. Turkost vatten och vit sand. Gramvousa är egentligen ett gammalt venetianskt fort som byggdes mellan 1579 till 1584 som skulle skydda mot de ottomanska turkarna. Idag är det bara en turistattraktion. Vill man klättra upp till fortet så får man ta på sig sköna skor och ta med sig en flaska vatten. Det är nämligen ca 200 meter upp. Vill man inte motionera så lägger man sig bara på stranden som ligger precis där båtarna lägger till. Det finns ingenstans att köpa mat eller dricka här. Allt köps ombord på båten. 


I nästa inlägg skriver jag mer om Kreta och orten Rethymnon.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar