Translate

fredag 27 juni 2014

Rhodos stad

Rhodos stad har ca 80 000 invånare och är huvudstad på Rhodos. Från Mythos beach resort tar det ca 30 minuter med taxi, och om man vill unna sig ett glas vin eller två så kostar en taxi 35 euro enkel väg mellan Afandou och Rhodos stad.
Staden består av två delar, en nyare stadsdel och en gammal, komplett medeltidsstad, med trånga gränder innanför befästa murar. Gamla delen byggdes upp för 2 400 år sedan, och blandas av bysantisk, romersk och så klart turkisk arkitektur. Rhodos gamla stad är även med på Unescos världsarvslista. Om man är intresserad av det antika Grekland, så har man med all sannolikhet läst om Kolossen. Kolossen var en jättestor bronsstaty som stod i hamnen, men som sedan förstördes av en jordbävning. I dag står det istället två rådjursstatyer i Mandrakihamnen. 
Den nyare stadsdelen är mindre charmig, och är uppbyggt för turism. Redan tidigt 50-tal flögs det hit skandinaver, och då var det charterflyget Transair som höll i spakarna. Fram till 1966 var Transair det största charterbolaget, men samma år meddelade Ving att de istället skulle anlita Scanair. Eftersom att det blev ett sådant tryck på charterresor, byggdes det hotell på löpande band här på Rhodos. Många av hotellen är inte renoverade på ett gäng år, vilket man tyvärr ser när man strosar omkring. Däremot finns det massa shopping och party för den yngre publiken. Om man bor i den nya delen, har man nära till stranden. Man brukar prata om den "blåsiga" stranden som ligger på hotell Europas sida, vid rondellen. Här är det populärt att vindsurfa och leka i vågorna i allmänhet. Stranden är mixad- först sand och sen sten vid vattenbrynet. Ett tips även här, är strandskor. Här är det viktigt att titta hur det flaggas. Är det röd flagg, får man inte bada alls p.g.a. undervattensströmmar och höga vågor. Vill man bara ligga och ta det lugnt och bada i lite lugnare vatten, ska man istället gå till Ellistranden som ligger på östra sidan om udden.

Vi hade den här veckan med oss två födelsedagsbarn som vi ville fira. Monika frågade Apollos personal om vad som skulle vara trevligt att boka en dag som denna. Då fick vi hjälp att boka restaurang Romeo inne i den gamla delen i Rhodos stad. När vi kom dit, upptäckte jag att jag hade ätit där tidigare:). Det var jag, Celine, Neo, Camilla, Novalie, Monika, Daniel, Julia och Alicia som tog en taxi in. Först strosade vi omkring och kollade i butiker och njöt av den historiska atmosfären. Sen letade vi rätt på restaurangen som visades ligga precis i gränden där vi befann oss! Det var en söndag och vanligtvis brukar de inte duka uppe på takterassen på Romeo- men det fick de minsann göra när vi kom;). Bara det bästa till födelsedagsbarnet! Det kändes som att man satt hemma hos en grekisk familj. Monika hade fixat bubbel tills vi skulle komma, och tårta med Daniels namn på. Presenterna han fick hade hon köpt i Turkiet några dagar tidigare. Vi välkomnades varmt av ägaren och ägarens danska fru, som satt och åt tillsammans med familj och vänner. Vi beställde in massa goda smårätter- keftedes, tzatziki, Choriatiki, Saganaki, Feta sto fournou,    och till varmrätt beställde vi in jätteräkor med vitlökssås. Asså- himmelskt gott var ALLT!!! När bubblet tog slut beställde vi in litervis med husets röda, och som kvällens grand final kom tårtan.. Daniel tyckte det var lite pinsamt när alla på takterassen tog ton och sjöng "ja må han leva" haha! 
En lyckad kväll var ett faktum!!

Nästa gång skriver jag om charmiga Lindos här på Rhodos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar