Translate

onsdag 2 juli 2014

Lindos- Rhodos

Camilla och Daniel hade inte varit på Rhodos tidigare, och om man inte har det, får man inte missa den här fantastiska byn som ligger på Rhodos sydostkust. Lindos ligger ca 30 minuter med bil, söder om Mythos beach resort i Afandou, och ca 1 timmer söder om Rhodos stad.

Rhodos äldsta del Akropolis (ett gammalt tempel), ligger uppe på en klippa med utsikt över hela Lindos by. Nedanför klippan ligger Lindsos by, med små vita stenhus. I de trånga gränderna blir vi omkörda av små lastbilar som skall fram till tavernorna och restaurangerna som ligger som små hål i väggen. De äldre sitter på en stol med sina stressband och insuper livet runt turisterna som strömmar förbi. Den vackra Mariakyrkan är ett känt signum och stoltserar med sin charm, mitt bland Lindos små sockerbitar. Visst är turismen märkbar, men det tänker man bara på en stund till skillnad mot Rhodos stad eller andra byar på Rhodos. Jag har besökt Lindos ett par gånger tidigare, men blir aldrig trött på byns charm. Första gången jag var här, red jag upp till Akropolis på en åsna. Det här hade jag tänkt att barnen och vi skulle göra den här gången också, men tyvärr kom vi upp från stranden för sent. Åsnorna var trötta och skulle hem.

Jag hade förbeställt två taxibilar, som efter frukost skulle ta oss på en heldagsutflykt till Lindos. Man åker inte hit enbart för att njuta av Lindos by och dess historia, utan också för att hänga på några av Rhodos bästa stränder. Precis nedanför byn, ligger en jättelång fin sandstrand som tillhör mångas favoriter. Men den här gången tänkte jag att vi skulle testa den andra stranden som ligger på andra sidan- i St Paul´s bay. I den här lilla bukten badar man antingen från klippor eller från de två små stränderna. Stranden är först av sand, som sen blir den stenig om man ska ta sig ett dopp i det turkosa och klara vattnet. Solstolar av trä och parasoller av halm, gjorde så att stranden blev så mycket trevligare att ligga på :)
Nackdelen med en liten strand, är att man ligger lite på alla andra. Det började med att vi fick en utskällning av en idiot som trodde han hade köpt hela området runt deras solstolar och parasoll. Bara för att vi behövde skugga medan vi skulle smörja in barnen.. Såna ska man bara skita i och skaka av sig!

Det löste sig sen och vi kunde fortsätta njuta av en dag på stranden. Vi åt lunch på en helt fantastisk strandrestaurang som låg på samma strand. Restaurang och bar Tambakio var något över det vanliga. Det stod robusta trämöbler direkt i den finkorniga sanden, loungemusik i högtalarna, Buddhabar inspirerade parasoller och grymt bra mat. Jag och Monika beställde in grekisk sallad och en feta och spenatpaj, som var helt magisk. Barnen hittade en fiskhåv som de sprang runt och lekte med på klipporna. Restaurang Tambakio kan verkligen rekommenderas! Baren var i toppklass och drinkarna gjordes av kärlek. Deras specialare var olika typer av drinkar med mynta i. Helt plötsligt såg man bartendern springa upp med en sax i bergssluttningen, för att hämta färsk mynta till en jordgubbs-mojito eller till den klassiska med lime. Restaurangen är även öppen på kvällstid, då man kan njuta av massa tända lyktor som placeras ut lite här och där, Akropolis är upplyst i bakgrunden, stjärnklart och man hör soft musik spelas i takt med vågornas rytm. Låter inte det romantiskt?
Inte nog med det. Det finns även en liten söt kyrka här som flitigt används för bröllop. Jag vet inte hur många vitklädda brudar vi fick se den här dagen.

Jag hade gärna velat ligga kvar här några timmar till, men vi hade mer på dagens schema.. Från stranden gick vi sedan in till Lindos by. Där köpte vi oss lite snacks och en och annan gyros, för att vi skulle orka gå in i labyrinten :)
Lindos är som en labyrint, fullt av små butiker och restauranger. När vi kom fram till den stora mötesplatsen, där alla åsnor står, var det redan för sent. Barnen hade verkligen sett framemot att rida upp till Akropolis på åsnor :(
Efter en stund bestämde vi oss att dela upp oss. Jag, Daniel, Celine och Julia började bergsklättra upp till Akropolis, medan resten av gänget satte sig på Rainbird bar och väntade på oss.

Jag, Camilla, Novalie, Neo och Celine avslutade dagens utflykt på en takterass någonstans inne i labyrinten med 1 liter rosé, okey mat och fyrverkerier. Jag älskar Lindos!




















































3 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag och min lilla familj har just bokat en resa till Rhodos i sommar och till just Mythos beach resort. Och jag undrar om du vet om man kunde ta sig kommunalt till Lindos och Rhodos stad? Går det bussar? 35 euro för en taxi enkel resa lätt lite saftigt.

  Mvh
  Rebecca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecca! Vad härligt med en inbokad resa till Mythos. Det finns en busstation i närheten av hotellet som tar er in till bla Rhodos stad. Tidtabeller finns i receptionen på hotellet. Ha en fantastisk resa! //Louise

   Radera
 2. Hej Rebecca! Vad härligt med en inbokad resa till Mythos. Det finns en busstation i närheten av hotellet som tar er in till bla Rhodos stad. Tidtabeller finns i receptionen på hotellet. Ha en fantastisk resa! //Louise

  SvaraRadera