Translate

lördag 22 juni 2013

Midsommar

I går var det dax igen för det årliga uppstyret av Sveriges högtid- Midsommar.
Midsommar firas lite olika i Norden, men en sak är gemensam och det är att vi firar Johannes Döparens födelse. Midsommar är en tradition som firas kring sommarsolståndet. Detta är även årets ljusaste dag, och i norra Sverige går inte ens solen ned i horisonten.

Här i Sverige så lövar man en stor "majstång" men björklöv och sedan pryder man den korsliknande stången med blommor. Man hänger även en blomsterring på vardera sida av korsarmarna. "Små grodorna" är en dans som förknippas till midsommardansen som dansas runt midsommarstången av ett helt gäng glada människor. Om man inte har gjort bort sig tidigare på dagen så får man en chans att göra det här..
Sill, färskpotatis, jordgubbar och nubbe står nästan alltid på lunchbordet. Medan man pinar i sig den omtalande nubben så skall man även sjunga en liten trudelutt. Tyvärr förknippas den här högtiden med massa olyckor i samband med all alkohol som intas. Så trist att det skall behöva vara så...
En mycket trevlig tradition är att man plockar 7 sorters olika blommor som man lägger under kudden. En riktig kärlekstradition som är lite mysig kan jag tycka :0)

I år var det den första gången som vi skulle fira på hemmaplan. Tidigare har vi bott inne i stan och då har vi alltid försökt att komma ut till landet på något sätt. I år behövde vi inte det.. Första sommaren i vårt hus och med lite extra sängplatser, har fått oss möjligheten att bjuda hem till oss i stället.
Min bästa Linda och hennes familj, samt en nyvunnen vänskap- Charlotte med familj tänkte vi skulle bli en spännande kombination.
Här i området där vi bor så anordnas det varje år midsommarfirande nere på stranden. Det är några musikanter som står och spelar medan vi andra hoppar runt stången. Man samlas först uppe vid den lokala livsmedelsbutiken och går i samlad trupp. Tåget fylls på under vägen tills man kommer ned till stranden. Kransbindning och en godispåse till barnen bjuds det även på i slutet av eventet. Så sjukt trevligt  och uppskattat!!
På kvällen satte vi på grillen och provsmakade det senaste från Bodvár of Sweden. Den exklusiva flaskan gjorde succé, och i den var det ett rosévin som gjorde sig perfekt till denna underbara högtid!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar