Translate

tisdag 7 oktober 2014

Jamaica


Jag säger bara Jamaica man!! Jag har verkligen sett fram emot att få gå i land på Jamaica. Jag har vuxit upp med Bob Marleys gungande texter och jag trodde nog aldrig jag skulle få möjlighet att åka hit. Det första man hör när man går ut på balkongen är några killar på kajen som skriker " One love ". 

Vi kommer sent av båten och missar vår grupp som vi skulle åka med. Men eftersom vi är på Jamaica så var det "No problem" :0)) 
Vi fick en egen minibuss fixad till oss..
Det var inte bara vi som missade bussen utan ett par från Kanada också. Frun pratade oavbrutet i 7 timmar men var hur trevlig som helst! 
Mats höll ju på att svimma när jag sa vilken utflykt jag ville åka på.. Han är nämligen ingen som har tålamod, och att sitta i en buss hela dagen är inget han själv skulle ha valt!

Vårt första stopp var vid "Ocho Rios".. Det är ett känt vattenfall som man klättrar upp i. På vägen dit så berättade chauffören hur man skulle göra sig förstådd på ön. Yes betyder " ja man", No worries , No problem osv. Han satt och tutade på vägen och kanadensaren frågade varför lite irriterat- då sa han bara "I know him, It's a friend of mine"
Det var precis som om han kände varenda en på vägen. Även här är det vänstertrafik och vår chaufför körde som en riktig biltjuv.. 
Väl framme så bytte vi om till badkläder och lämnade all packning i minibussen. Vi skulle nämligen bli genomblöta.. Flippflops var inte tillåtet så vi fick snällt hyra badtofflor för $7 per person- inte billigt direkt.. Barnen var med nästan hela vägen upp och det tog väl cirkus 30-40 minuter att ta sig upp till toppen.
Ett par "red stripes" som färdmedel och sedan vidare österut igen. Förbi Falmouth- där båten la till och vidare ca 30 minuter till vi kom fram till turistorten Montego bay. Här körde vi förbi lyxhotell efter lyxhotell och om man är golfare så låg det en hel del golfbanor här också. På kvällstid så förvandlas Montego bays gator till ett enda stort dansställe. Sist idag fick vi ta ett dopp på en underbar strand som nästan slog gårdagens på Grand Cayman. 

* Ön ligger cirka 145 km söder om Kuba och 190 km väster om Hispaniola. Jamaica har nu till övervägande delen en afro-amerikansk befolkning, ättlingar till de slavar som spanjorer och britter förde hit, men före Christofer Columbus ankomst beboddes ön liksom de större grannöarna av indianer.
Spanjorerna kontrollerade aldrig hela ön beroende på ständiga attacker från britter och pirater. Jamaica, då kallat "Santiago", var en spansk besittning formellt fram till 1655 då det sista spanska fortet erövrades av engelsmännen. Jamaica blev senare "Brittiska kronkolonin Jamaica".

Jamaica är en grön, bergig och vacker ö med en intressant livsfilosofi. Vi åkte igenom den by som Bob Marley vuxit upp i, och där han nu ligger begraven i.. Vi fick även se vart friidrottsproffset Usein Bolts föräldrar bor. 

* Istället för kossor på gatorna som i Indien och på Sri Lanka, så gick istället getter på gatorna här. 
* Jamaicas största export är bananer, socker och kaffe. 
* Det sägs att Jamaica odlar de finaste kaffebönor som finns- tyvärr fick jag inga med mig hem. 
* Huvudstaden Kingston är inget för turister då kriminaliteten är ganska hög.

Jamaica= ett underbart land!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar