Translate

onsdag 22 oktober 2014

Mäktiga Island och häftiga Reykjavik

Jag har alltid velat åka till Island. Trodde först att det inte var så många av mina vänner och kollegor som hade varit där, men så var inte fallet förstod jag sen. Alla jag pratat med har varit supernöjda med sina vistelser. Vi bokade den här resan för jätte länge sedan, och nu fick vi äntligen gå ombord på Icelandair. Från Arlanda till Keflavik tog det cirka 3 timmar och det var perfekt att resa på en fredag eftermiddag. Det första vi gjorde när vi kom fram var att dra tillbaka klockan 2 timmar och vips hade vi helt plötsligt massa mer tid. Taxi mellan Keflavik och Reykjavik tog cirka 40 minuter och kostade rätt mycket. Man blir först lite förvirrad av den isländska kronan, för det läggs på en extra nolla, vilket kan se väldigt dyrt ut. Våran taxichaufför berättade gärna om hans födelseplats, medan vi åkte igenom Islands mäktiga månlandskap. Jag frågade ifall dom fick lära sig svenska i skolan, för det hade jag hört. Man kan få välja till det om man vill, men deras obligatoriska språk är danska och engelska. Jag frågade även om vi var nära den stora vulkanen som har hållit på under ca 7 veckors tid. - Äh, den ligger ca 8 timmar österut så det är inget att vara orolig för, svarade han oss då. - Island är större än Danmark, sa han en sekund efter.. 

Nu såg jag att det hade varit ett jordskalv i söndags (20/10) som mättes upp till 5,2 på richterskalan. Totalt registrerades 106 jordskalv under söndagen. Majoriteten var vid Bárðarbunga och Tungnafellsjökull. Hoppas det inte brakar loss ordentligt!

101 Hotel Reykjavik checkade vi in på så snabbt vi kunde för att sedan gå en runda på stan. Hotell 101 är ett designhotell som har blandat nytänk med isländska inslag från öns djurliv och natur. Trodde aldrig jag skulle säga detta, men hotellet var lite för mörkt belyst. Såg knappt något när man gick ut från hissen.. Trevligt bemötande i reception och på frukosten. Frukost dukas upp som en liten buffé, och kan köpas till för cirka 160 :- per person/per dag. Det är många som gärna äter middag på hotellet också. Något som vi inte hann göra tyvärr. Rummen var väldigt fräscha. Trägolv i hela rummet och en stor och mjuk säng som stod mitt i rummet. Dusch och wc låg separat och handfatet stod i rummet. Man ska inte vara av den blyga typen direkt! Glas och lyhört ;)
Hotellets spa får man inte missa. Litet, men mysigt om man sitter ett gäng tillsammans och snackar.. 

Från hotellet hade vi gångavstånd till allt i Reykjavik, och det tog inte mer än 1 minut innan man kom upp på shoppinggatan. Modet på Island tyckte jag var väldigt speciellt. Mycket varma kläder som vi anser vara fritidskläder. Många butiker hade kläder som såg ut att vara sådant som man redan hade använt tidigare. Något som jag däremot fastnade för var alla byggnader. I-och-med klimatet här på ön, tillverkas inte husen av trä utan istället av plåt. Först såg det ut som att det var trä men när man kom närmare, såg man vad det egentligen var gjort av. Det fanns heller inga höghus på samma sätt som här hemma i Sverige. Små och söta hus låg ett efter ett längst shoppinggatan. Ska man åka på en partyresa som är lite mer unik än andra platser, ska man absolut åka till Reykjavik. Brukar man vara den som "stänger" ställena, så får man kämpa fram till 06.00 här! 
Vill man se något annat än Reykjavik, finns det massor av roliga dagsaktiviteter och utflykter man kan sysselsätta sig med.

Jag har aldrig varit en hästtjej, jag spelade basket och hängde i centrum med kompisar istället. När man däremot skulle till Island, kunde man ju missa att rida på Islandshästar. Efter lite tips och mejlande fram och tillbaka med hotellet, kom vi fram till ett beslut. Vi bokade en 4-timmars utflykt till hästfarmen Laxnes som låg cirka 15 minuter från hotellet. För två personer kostade det 19 800 ISK ( cirka 1 300 SEK ). Vi blev upphämtade från hotellet lite över 09.00 på lördag morgon och det var svinkallt ute. När vi kom fram, var vi långt ifrån ensamma. Det var runt 20 personer som skulle ut och rida tillsammans med oss. För min och Mats del var detta våran första gång på en hästrygg, och nervositeten började stiga mer och mer. Men det var bara att bita ihop och hoppas på att man inte såg allt för likblek ut i fejan. Stel som en pinne med en vinteroverall på mig, försökte jag slänga upp benet över den stackars hästen. Fick en kort genomgång hur man skulle styra hästen och sen bar det iväg. Efter ett tag tyckte jag faktiskt att jag kunde slappna av. Vi var ute och red i häftig miljö, men den iskalla vinden gjorde nästan att man ville tillbaka igen. Det glömde jag ganska snabbt sen när vi red tillbaka med vinden i ryggen. Känslan av att sitta på en Islandshäst i den här miljön, på en vulkanö med en rå vikingahistoria bakom sig- gjorde så att man fick nypa sig i armen. Magiskt!  


Sista dagen åkte vi till Blue Lagoon. Även fast det är en turistfälla, får man inte missa. Det finns 4 olika paket man kan köpa till vid entrén. Det finns en bar inne i poolen där man köpa sig ett glas med öl, vin eller en skyr-smoothie. Man blir tillsagd att ta av sig silversmycken och inte doppa håret. Man får ha på sig ett armband, som funkar som betalning i baren också. Jag rekommenderar att ni tar detta innan ni åker hem. Blue Lagoon ligger nämligen precis vid Keflaviks flygplats. Man kan be taxichauffören att stanna utanför, vilket han gärna gör kostnadsfritt i 90 minuter. Vår chaufför stoppade taxametern när han släppte av oss och satte på den när vi kom ut igen. 


Några sista punkter. Är man känslig för lukt, ska man veta att det luktar ägg över hela ön p.g.a svavel. Något man inte får missa är korvkiosken och Lobster Hut som ligger inne i Reykjavik. Om ni har shoppat något inne i Reykjavik så kan ni få tillbaka momsen på Keflaviks flygplats. När ni betalar eran vara i butiken så blir ni frågade om ni vill ha detta. Ta kuvertet och kvittot och lös detta på flygplatsen. Det kan handla om flera hundra..
På lördag åker jag till en annan vulkanö, men en som ligger lite längre söderut..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar