Translate

tisdag 30 augusti 2016

En dag på Åland!

Imorse jobbade jag bara en kort sväng och slutade innan lunch, vilket var lyxigt. Man blir ofta själv på dagarna om man jobbar till Åland p.g.a olika anledningar. Då tänkte jag utnyttja dagen till max och utforska ön lite mer. Fick ett kanontips av min kollega som sa att jag bara måste åka till Kastelholms slott och äta på en restaurang som låg bredvid. Såå bra är den sa han. Mina förväntningar höjdes ganska rejält.

Gick upp på hotellrummet och bytte om till civilt och hoppade sedan in i bilen och körde ca 25 minuter norr om Mariehamn. Jag kör av, rakt in i världens idyll. En rosafärgad väg leder först till slottet som ligger som en saga. Ca 100 meter därifrån ligger restaurangen som stjärnkocken/krögaren Michael Björklund driver. Smakbyn är en genomtänkt restaurang med Nordisk stil och mattänk. Michael sätter menyn efter säsong och tillbehör som passar sig därefter. Jag älskar öppna kök och något annat jag älskar är när krögaren är personlig. Kolla in Björklunds kokbok som han gärna signerar med en kram om man har tur ;) Kolla även in barnmenyn.. Kul att barnen lyfts upp också!

Dagens lunch kostar 12 euro. Idag serverades det en oxpuck (långkok som formats som en puck), pepparsås och potatiskompott. De tråkiga tillbehöret behövde inte ligga på tallriken, men i övrigt var det magiskt gott. Hembakt bröd och en liten sallad till förrätt och kaffe och hembakade småkakor efter. Man kunde t.o.m köpa med en kakmix hem om man ville baka lika goda. Mycket nöjd var jag!

Sedan stod ju det där slottet bara där. Jag bestämde mig för att vara kulturell och gick in. Inträdet kostar 6 euro och då får man en ipad med sig som berättar historien bakom ruinerna och museumet som slottet numer är. Hela området är mer eller mindre ett museum. Väldigt fascinerande faktiskt. Man fick verkligen se kontrasterna mellan de rika som bodde i slottet och de fattiga som bodde ett stenkast ifrån. Värt ett besök om ni frågar mig.

Batterierna i telefonen höll på att ta slut så jag åkte tillbaka till hotellet för att ladda om och dra ut igen sen. Jag hade läst att Degersand skulle vara en fin sandstrand, och som anställd i resebranschen i över 14 år så skulle man ju såklart kolla in den. Japp, arbetsskada heter det tydligen! Väl ute på vackra Eckerö såg jag hur solen sakta gick ner bakom monstermolnen. Fan, där försvann mitt ljus till ett bra foto... Vart några bra i allafall! Den här sidan av Åland är vackrast tycker jag. Låga barrträd, ljus mossa som blandas med ljung och alla rosafärgade klippor överallt. Tänkte hitta någonstans att äta men allt verkade stängt. Jag hann åka ut till Käringsunds camping där jag varit som barn. Vilka minnen man har från den här ön! Kvällen avslutades på Indigo i Mariehamn med en klassisk Skagen toast som nattamacka!

Natti natti.. Imorgon ringer klockan 03.45 svensk tid. Crewlife liksom;)

3 kommentarer:

 1. Du måste ta dig tid att besöka rödhamn och kobba klintar ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Absolut,det får bli nästa gång:)

   Radera
  2. Hej!
   Absolut,det får bli nästa gång:)

   Radera