Translate

måndag 25 juli 2016

Pyrgos, Profitis Ilias, Santos wines & Oia- Santorinis pärlor

Vi flög ner på en lördag och utflykten var på måndagen ett par dagar senare. Perfekt för dem som aldrig har varit på Santorini tidigare och som vill ha ett liten smakprov på vad ön har att erbjuda. Fastnar man för en speciell by så har man gott om tid att åka tillbaka dit senare i veckan med en hyrbil eller vespa. Santorinis östkust har ganska bra vägar, jämförelsevis med öns västra del. Är man åksjuk rekommenderas kanske något som dämpar illamåendet, p.g.a ringliga vägar..

Först besökte vi Santorinis gamla huvudstad Pyrgos. Ut från en varm buss till en ännu varmare by. Vi var ett stort gäng som åkte tillsammans. Både gravida, äldre och barn kämpade på i värmen. Celine och Julia tog täten med våran guide. Tjejerna turades om med transferbrädan längst fram i ledet. Pyrgos visade sig vara en mycket vacker by, där åldern hade satt sin charm. Trappor ringlade sig upp via små mysiga butiker och ortodoxa kyrktak. Väl uppe erbjöd byn en fantastisk utsikt över hela Calderan. Svetten rann när vi gick ner mot bussen igen.. Väl värt!

Upp på Santorinis högsta punkt Profitis Ilias tände vi ett ljus för våra bortgångna släktingar inne i den söta kyrkan.

Vidare i Pyrgosområdet fortsatte vi mot Santos wines för en liten vinprovning. Vi fick testa 3 olika vita viner. Roligt med vinprovning men tyvärr inget vin som föll mig i smaken. Deras dessertvin är välkänt och det var flera i sällskapet som fick med sig en flaska eller två med sig hem sen. Hit skulle vi tillbaka till senare i veckan. När jag såg hur vackert det var och varför vi skulle tillbaka, stod jag och grät i en kvart!

Mot slutmålet och dit många hade sett framemot att åka. Vi skulle äta middag i konstnärsbyn Oia på öns norra del. Oia och Fira är förmodligen de orter i Grekland som är mest fotograferade. Tittar ni på vykorten så pryder vartannat med solnedgångar från Calderan. Till Oia vallfärdas turister från alla världens små hörn för att få uppleva den magiska solnedgången. Jag har varit på Santorini ett gäng gånger men har aldrig varit i Oia. Jag åker gärna tillbaka men gärna under lågsäsong. Jag kommer låta fotona längre ner prata för dem själva.. Ett foto säger mer än tusen ord!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar