Translate

måndag 18 juli 2016

Kamari, Santorini- Grekland

Santorini är en av mina favoritöar i Grekland. Dramatisk, karg och väldigt romantisk. Ön tillhör ögruppen Kykladerna och ligger mitt i det Egeiska havet. Det sägs även att Atlantis sjönk här. Tidigare var Santorini en enda stor vulkanö men efter ett stort utbrott och skalv delades ön i mindre öar och halva ön begravdes i havet. Idag finns Nea Kameni, Palea Kameni, Aspronisi, Therasia och Thera som är format som en halvmåne. 

Santorini är förmodligen ett av de mest romantiska ställen som finns. Många friar här och många gifter sig. Jag har nu fått vara delaktig i båda. För lite mer än ett år sedan friade min gode vän Daniel till hans Monika på en trappa inne i huvudorten Fira. Nu ett år senare fick vi se paret gifta sig i solnedgången. Magiskt är bara förnamnet! 

Vi var 30-40 när vänner och familj som hängde hela veckan. Nästan alla bodde på samma hotell Aegean Plaza i Kamari, och det var resebolaget Apollo som hade hjälpt oss med att få in oss alla här. 

Aegean Plaza ligger ett stenkast från strandpromenaden i Kamari och är uppdelat i en huvudbyggnad och ett Annex. Båda delarna har en varsin pool. Jag, Celine och Neo bodde i en suite med ett vardagsrum kombinerat med pentry och ett stort sovrum. Stor balkong som vette ut mot Santorinis högsta berg Hagios Ilias (Elias) som sträcker sig 580 meter över havet. Berget ser man väldigt tydligt vid inflygning för flygplatsen ligger precis bredvid. Man ser hur Hagios Ilias delar av orterna Kamari och Perissa väldigt tydligt också. Både Kamari och Perissa har svarta lavastränder men i Kamari är det klappersten och i orten Perissa är stranden finare med sand. Kan verkligen rekommendera badskor för både vuxna och små. Det är inte långgrunt och vågorna kan vara tuffa vissa dagar. 

Kamari kantas av restauranger, tavernor och mysiga hotell. Jag älskar att grekerna vågar designa sina hotell på ett sätt som man inte ser överallt. Blommor planterade i jeans eller i en gummistövel. Färger i alla regnbågens kulörer som bryts av med det vita. Går man några meter till på strandpromenaden hittar man chica boutique hotell med raka och designade linjer med små pooler. Inte det ultimata för en barnfamilj men jäkligt snyggt! Restaurangerna höll en bra nivå, inte för att jag hann pröva så många. Restaurang Almira gick jag till ett par gånger. Första gången blev det en Stifado (långkok med vin, tomat, lök och feta) på kanin som var god. Andra gången beställde jag in stora, färska och grillade räkor. Ingen wow men helt klart godkänt. Trevligaste var att vi kunde sitta tillsammans hela gänget..
Kamari är uppbyggt för turism men har bara blivit mysigare med åren. Det går lokalbussar upp till Fira flera gånger i timmen (kostar 1.70 euro per person/väg). Vill man hellre ta en taxi så får man be hotellet ringa efter en. Det finns inte så många och en enkel väg ska inte kosta mer än 15 euro mellan Kamari och Fira. Resan upp tar ca 10 minuter beroende på trafik. Mer om Oia, Fira och bröllop i nästa inlägg..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar