Translate

tisdag 3 december 2013

Marrakech- Marocko

Klockan ringde 05.30 i går morse, och då var det dax att väcka barnen. Dagen skulle nämligen spenderas i "tusen och en natt" staden Marrakech. Staden Fez står får utbildning, Casablanca står för ekonomin, Rabat står för det politiska och Marrakech för det kulturella och historiska. Man säger att Rabat är huvudstaden här i Marocko, men marockanerna är inte överens. Många tycker att Marrakech är den stad som står högst upp på den listan. Marrakech ligger vid ena svansen av den massiva bergskedjan Atlas. Eftersom att staden ligger lite längre norr upp så rekommenderas varmare kläder så här års. Just den här vecka timade vi även in filmfestivalen som hålls här varje år. På vägen hem sen åkte vi faktiskt förbi den!

Monika valde att stanna kvar på hotellet med Alicia och Maya- vilket jag tyckte lät som en klyftig idé. Jag lånade med mig Julia så Celine hade en kompis med sig. Underlättade även för mig som åkte själv med Neo, Celine och Julia. Vi hoppade in i bussen som skulle ta oss vidare upp i landet. Vi åkte på den nya motorvägen och resan tog oss ca 3,5 timme från Agadir. 
Vårt första stopp i den nya delen av Marrakech blev den botaniska trädgården. Designern Yves Saint Laurent tog över den när den ekonomiska delen inte gick ihop för dem här. Super fin trädgård med massa roliga palmer och kaktusar. Vidare åkte vi in i den gamla delen av Marrakech. Innanför muren släpptes vi av, och gick vidare in i " Bahia palace ". Palatset är byggt på sent 1800-tal. Här bodde Si Moussa med sina fyra fruar, men hans favorit var Bahia- därav namnet på palatset. Kungen hade även ett harem med sina 24 stycken älskarinnor också, men detta pratades det inte så högt om. Arkitekturen i palatset var hur vackert som helst. Öppna spisarna och speglarna hade fransmännen tagit dit men annars ser man även riktigt fint hantverk i mosaik och trä som är typiskt marockanskt. Celine och Julia fick hjälpa vår guide Gabriella med lite guidning- vilket uppskattades mycket av tjejerna. Lunch på en riktigt fin restaurang blev det sen. Passande nog så hette den restaurant el Bahia. Den låg precis bredvid palatset. Det fanns en takterassen också men vi satt inne i en "tusen och en natt" miljö istället. Massa smårätter först, sedan en tangine med couscous och kyckling, och sist ett fat med mandariner och apelsiner. Vi är för övrigt mitt inne i apelsinskörden nu. 

Vidare gick vi genom ett totalt kaos i Marrakech's souk. Super smala gränder, där cyklar och mopeder egentligen inte fick åka. Där var det bara att hålla i ungarna i ett järngrepp, så de inte skulle bli påkörda. Samtidigt så ville massa försäljare sälja saker till oss.. Japp- då kände jag att jag kanske hade tagit vatten över huvudet. Men allt gick bra.. Vi gick och gick och gick lite mer i den otroligt mäktiga labyrinten, tills vi kom fram till ett apotek. Kryddor och massa krämer fick vi lukta och smaka på. Barnen satt och tyckte allt var jätte intressant. - Oj, vad det luktar, oj vad är det där? Så himla roligt alltså.. Jag satt och var så stolt :0) 
Köpte lite kryddor och fick en snabb massage. 

Ut i vimlet och vidare till det stora torget-Djemaa el Fnaa. Här är det marknad, ormtjusare, apor i kedjor, färskpressad apelsin, nötter och sagoberättare på dagen och på kvällarna förvandlas torget till en hel stor restaurang. En galen dag som avslutades på bästa sätt- njöt av en vacker solnedgång bakom Koutoubia moskén. Middag och buss hem.. Kl 23.00 var vi tillbaka i våra sängar igen..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar