Translate

tisdag 10 december 2013

Agadir- Marocko

Marocko har två hav- Atlanten och Medelhavet. Agadir är en kuststad i södra delen av Marocko, och här badar man i Atlanten. Agadir förstördes av en kraftig jordbävning 1960. Efter denna naturkatastrof fick mer eller mindre hela staden byggas upp på nytt igen. Agadir är idag en viktig fiske,- och handelshamn. Vi bodde precis i mitten på den långa och fina strandpromenaden som finns här. Man såg en hel del som var ute och sprang och motionerade under veckan, men jag och Monika fick nöja oss med långpromenader. Vi gick västerut ena dagen, med mål att trampa i de höga sanddynerna som finns här. Men strandpromenaden slutade vid hotell Sofitel. Hörde sedan att man inte ens får gå där, förmodligen p.g.a. att detta område tillhör kungens palats. Sofitel såg för övrigt väldigt trevligt ut, med super fina solstolar och sängar på deras privata strand. Stranden sträcker sig hur långt som helst, och är mjukt och finkornig. Havet är lite kallt och vågigt den här tiden på året, så det var inte så många som badade. Höga vågor är däremot ett perfekt val för surfare!! Julia och Celine tyckte också att det var roligt, men man fick passa dem med hök ögon så ingen skulle dras med undervattensströmmarna. Eftersom att Agadir ligger så öppet, så blåser det rätt så mycket. När temperaturen ligger på 30 grader och uppåt så är det bara skönt, men om det är lite halv dåligt väder så är det mindre bekvämt. Den här tiden på året så brukar temperaturen ligga på mellan 18-23 grader, och när solen strålar så är det helt underbart perfekt. 

Sista dagen blev det en promenad mot marinan, och då fick man se en liten annan sida av Agadir. Först var det inte mycket att hurra för.. Restauranger som var nerstängda och skyltar man knappt såg vad det stod på. Ganska fallfärdigt måste jag säga att det var på många ställen. Mc Donalds var nytt men annars var det äldre.. Man såg att det har varit en ganska väletablerad turistort med potential en gång i tiden. Hoppas Agadir rustar upp sig, för staden har verkligen potential att bli riktigt bra. Det byggdes dock väldigt mycket just nu, så det är på G! När vi började närma oss marinan så möttes vi av lite roligare byggnader och restauranger. Precis vid berget låg marinan. Agadirs riktmärke är just detta berg (Kasbah) där "gud", "kung" och "Agadir" är skrivet i arabisk skrift. Jätte fint upplyst på kvällen och på toppen av berget finner man ett fort, där man har en grym panoramautsikt över hela Agadir. 

Om man tröttnat på Kanarieholmarna, men inte vill flyga längre än 6 timmar så skall ni åka hit tycker jag. Det är mycket fransmän, tyskar och engelsmän här. Kan man franska så är det ett stort plus, med tanke på att franska är marockanernas andra språk. Engelska fungerar också hur bra som helst! Pruta får man inte glömma att göra. Det står prislappar på allt, men det är bara något som är symboliskt. 

Till slut så tröttnade vi på hotellets mat, så vi gick ut och åt en kväll. Fick en rekommendation tidigare i veckan och dit gick vi. Le Mauresque heter den här urmysiga restaurang, som låg nästan precis mitt över gatan från vårt hotell. Typisk arabisk/marockansk inredning med vackra lampor och kuddar överallt. Soft arabisk lounge musik som spelades i högtalarna, tända ljus och lugna barn. Vi beställde in en varsin tangin med couscous och ett gott rött Ksar-vin. Jag frågade servitören vad det var för musik som spelades. 
- No problem, come back tomorrow and I will have a cd for you! 
Dagen efter kom jag tillbaka och fick ett par brända skivor av honom... Sjukt bra ställe, så gå dit!! 
Jag kommer besöka Marocko igen...
2 kommentarer:

 1. Fin bild på Guds skådespel !
  Var egentligen ute efter texten på berget i Agadir och den var ju med !!
  Tack så mycket !

  SvaraRadera
 2. Det var så lite :)
  Roligt att du hittade in hit till min blogg! Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera