Translate

torsdag 12 september 2013

Jørgen Reimer- fotograf

I går fick jag chansen att göra en intervju med en av de skönaste människor jag känner- fotografen Jørgen Reimer. Jag mötte upp honom på hans favoritrestaurang Grodan på Grev Turegatan i Stockholm. Här har han varit stamgäst i flera års tid. 
Jag tänkte att det skulle vara kul att träffas på Grodan, med tanke på att hans fotokonst stoltseras på väggarna här. 
Som alltid när man ses så inleder han alltid med en klockren söderdialekt "- tjeeena Lojsan, hur e leeget ". Han pratar oavbrutet och avslutar sina meningar med ett "asgarv".

Jørgen såg sitt första dagsljus för nästan exakt 60-år sedan. Han föddes på söder och flyttade sedan i slutet av 50-talet ut till Vällingby. Numer bor han med sin fru i Mälarhöjden. Jag har känt Jørgen hela mitt liv, då min far och Jørgen har känt varandra sedan de var små. Jørgen är en riktig "söderkis" som tidigt blev intresserad av fotografering. Hans mamma är svensk men hans pappa är från Danmark. Dragningskraften till Danmark och speciellt Köpenhamn är väldigt stark. Han sa att han kunde tänka sig att flytta dit vilken dag som helst. Förutom Sverige och Stockholm, så är just Köpenhamn den stad som känns som hans andra hem berättade han. Varje påsk,- jul,- och sommarlov spenderade Jørgen i Danmark.

Han har rest över hela världen och upplevt mycket under alla dessa år som fotograf. Det största jobb han har gjort är ett reklamjobb för arbetskläderna "Fristads". Jørgen berättade att han reste mellan 22 olika länder för att knäppa den perfekta bilden, som sedan skulle representera dessa arbetskläder i sin rätta miljö. Detta var det roligaste han hade gjort sa han med ett leende på läpparna. Jørgen har även fotat för Nike, Taxi Stockholm, Campari, FlyNordic, Lars Wallins bröllopsklänningar i magasinet Lifestyle m.m. 
Jørgen gjorde även ett jobb för bankgiro/postgiro. Det var när detta skulle bli ett, då han fick uppdraget. Jag har tre stora foton hemma på en astronaut som står på Malibu beach i Kalifornien. Detta skulle representera framtiden. Jørgen har även haft astronauterna på Scandic Anglais, Stureplan. Alla dessa foton är till salu. Jørgen samarbetar med Fotografiskas tryckeri. Man kan välja vilket ytskick man vill- matt eller med en glansig yta. Den stora " Marrakech " tavlan är ytbehandlat med silikon. 

Efter en god lunch så gick vi ned en trappa till vinbaren, där hans foton är uppsatta. Den största av dem alla var hans "Marrakech" tavla. Han berättade att han åkte till Marocko i två veckor. Där skulle han göra ett reklamjobb för ett nybyggt bostadsområde i Marrakech. De ville inte ha några foton på själva bostäderna utan endast på de vackra omgivningarna. Fotot är taget på en marockansk man i kvällssol, framför Atlasberget. Detta foto har även jag hemma på väggen i vardagsrummet. 

Året 1979 eller 1980 reste Jørgen till New York för att lära sig mer om fotografering. Tre av hans foton från New York är också uppsatta här på Grodan. Dessa foton har han även haft på en vernissage på Café Opera för några år sedan. Fotona är svartvita och har ett litet meddelande i varje bild. Fotot nedan föreställer en hund som blickar över New Yorks skyline. 

Efter fotograferingen började intervjun..

Hur kommer det sig att du blev fotograf ?
- Det är den enkla förklaringen att min mormor som bodde på bergsundsstrand var en ivrig och mycket duktig amatör,- och hobbyfotograf. Jag fick då mitt intresse ifrån henne. Jag avslutade mina gymnasieutbildning efter bara några månader för att istället börja på Stockholms fotografiska skola. Det är tack vare henne, jag fick detta intresse som ung 18-åring. Hon lånade även mig pengar till min första kamera. Jag kom ihåg att vi åkte till Expert på Fridhemsplan och köpte min först kamera, som då skulle vara en " NikonF ". 

Vad är du för slags fotograf ?
- Jag är en reklam, - och modefotograf kan man säga, men jag gör även dokumentärfotografi. Så jag är rätt bred..

Vilket land jobbar du helst i och varför ?
- Jaaa, man kan säga så här att jag jobbar helst i Sverige för att jag tycker att det är bra. Många stora uppdrag har jag fått i Sverige men jag har även jobbat i USA mycket och sedan har jag varit 10-år i Moskva, Ryssland. Det har också varit väldigt bra och intressant. Och varför man väljer att gå över internationellt är att man vill utmana sig själv och se "hur högt man kan flyga". Man strävar hela tiden efter bättre och kreativa jobb. Det är den kreativa sidan liksom som är viktig för mig. Jag har alltid haft kreativiteten i centrum och det har alltid varit jätte viktigt för mig. Att känna att det här står jag för. 

Vad gör du om 5-år ?
- Jag jobbar nog precis likadant som jag gör nu tror jag. HAHA (asgarv)

Kommer du nånsin lägga av ?
- Nä det tror jag inte. Jag kommer hålla på så länge som jag tycker det är kul och trevligt. De förebilderna jag har haft har gjort likadant.

Vilka förebilder har du ?
- De stora ikonerna, Helmut Newton, Albert Watson, Richard Evedon, Irving Penn. Kan nämna tjugo till men det är främst dessa som tilltalat mig. En ny reklamfotograf sedan 10-15 år tillbaka, som jag väldigt gärna nämner är också en kille som heter Nadav Kander. Han bor i London och det är från honom jag har fått väldigt mycket inspiration av i mitt jobb. 

Har du något kommande projekt som du vill berätta om ?
- Jag ska göra en ny serie i arbetskläder i Spanien om en månad. Temat kommer bli "flyg", och därifrån skall vi göra något spännande med det. Sen håller jag på med att göra bilder för ett möbelföretag som kan bli spännande. Det kan bli western tema eller något annat annorlunda. En annan rolig grej är att jag blev uppringd från Sydkorea i förra veckan. Tysklands reklamtidning " Archive ", och världens mest kreativa tidning enligt mig, publicerar de bästa reklamjobben från hela världen en gång i kvartalet. De ger ut en specialtidskrift som heter " 200 best photographers world wide " varje år. Dit kan man skicka in sitt jobb under det gångna året och allt bedöms av en oberoende jury. Den här juryn väljer ut 200 reklamjobb från hela världen- där jag har blivit utvald till varje gång boken publicerats. Det här är ultimatum för mig, jag är inte så jävla dålig, man är inte så pissig som man trodde HAHA (asgarv).. Man håller stylen, håller höjden på jobbet liksom. Då hade Sydkorea sett mina foton i den här tidningen och tyckt att jag hade balla bilder och bjöd över mig till deras reklamfoto-festival i Oktober. Nu har jag också arbetat med Frälsningsarmén. Lite som ett prestigejobb inom min bransch och något som jag är väldigt stolt över. Reklamfilmen kommer igång inom kort.  

Vilka är dina favorit restauranger här ?
- Eftersom att jag jobbat i många år runt Östermalm och Stureplan så har det blivit ett eller annat besök på Grodan, Riche, Sturehof, Lydmar, Italiano, Capri, Bistro Jarl bl.a. Jag har också gått några gånger till Broms, som jag tycker är schyst.   

Den här intervjun skrev jag för http://www.stureplansguiden.se/

Jørgen Reimer har sin hemsida här: http://www.jorgenreimer.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar