Translate

onsdag 18 september 2013

En dag på Junibacken- Stockholm

I dag har dagis varit stängt. Jag passade även på att ha Celine hemma från skolan så vi kunde spendera en hel dag på Junibacken i Stockholm. Med oss fick vi Charlotte, Nathalie och Alicia.

Så här skrev jag på Yelp:

Astrid Lindgren måste ha varit den smartaste kvinnan i världen. Hon var en av de mest talangfulla och barnkäraste vi haft genom tiderna- enligt mig. Jag har själv vuxit upp med Pippi Långstrump, Ronja, Mio min Mio, Saltkråkan, Barnen i Bullerbyn, Karlsson på taken och många fler. Jag bara älskar hennes sagor och berättelser. Det är en viss känsla man får i kroppen när man har fört vidare detta till sina egna barn. Min dotter har alla filmer av Astrid Lindgren, och hon älskar att gå till Junibacken. Det måste ju vara som ett paradis för barn- att ha allt de sett på film och läst i böcker, under ett och samma tak! Jag vet att jag skulle uppskattat varje minut av detta när jag var liten i alla fall.

- Idén till Junibacken föddes redan för 20 år sedan hos Staffan Götestam, en gång storebror Jonatan i filmatiseringen av Bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgren sa ja till Staffans idé om ett upplevelse- och barnkulturhus på ett villkor -- att det inte skulle bli något Astrid Lindgren museum utan även ha plats för andra barnboksfigurer.

Därför möter vi idag inte bara Karlsson på taket och Emil utan även Lennart Hellsings, Sven Nordqvists och Gunilla Bergströms kända figurer tillsammans med många andra.

Nu höll de på att bygga på en ny utställning som heter Monster & Mysterier. Detta skall bli klart den 17/10. Innan dess får man som kompensation för stöket- 50 kr i värdecheck som man kan använda i restaurangen eller i butiken.

Junibackens skådespelare och musiker sjunger med publiken, välkända och roliga sånger för barn. I dag lyssnade vi på "bokstavsbageriet" , "stackars Pettson" och "aja baja Alfons Åberg".

I deras restaurang kan man äta lunch, men även fika. Massa gott finns det att välja mellan. Här är det också helt nytt. Det har byggts som en cirkus. Guldstolar, ballonger i taket, clowner och en ballerina som balanserar på en lina. Jätte fint!

Min favorit på hela stället är sagotåget. Den svävar upp i luften och tar dig genom Astrid Lindgren's värld i berättelser.

Det var lite roligt att se våran prins Daniel med lilla Estelle mitt bland oss andra "vanliga" döda i dag också :0)

Jag kan säga att en heeel dag här med två barn som inte lyssnar, kan bli en aning påfrestande. Så jag bjöd hem min vän och flickorna på lite mat och vin- så det så! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar