Translate

måndag 31 oktober 2011

Språkresan- första mötet med Medelhavet och Malta

Jag och min barndomsvän Linda satt vintern -94/-95 och pratade om hur roligt det skulle vara att åka iväg utomlands tillsammans någonstans och vi kom snabbt fram till att vi var för unga att åka utan föräldrar. Vi såg då en annons i tidningen om språkresor med STS eller EF. Wow tänkte vi- nu kan inte föräldrarna säga något för nu lär vi ju oss engelska på samma gång! Vi la fram det så snyggt vi kunde och det gick vägen så snart därefter bokade vi vår allra första resa utan föräldrar.
Skillnaden mellan STS och EF va att man med STS bodde i så kallade värdefamiljer med hårda regler och vardagsrutiner med bestämda hemkomsttider, lunchmatsäck m.m. EF hade tvärtom- bodde på hotell i Sliema/St Juliens där det under högsäsong är hur mycket party som helst med stora klubbar och barer. Så det var ju ganska givet vad våra föräldrar tyckte lät bäst :0)

Vi blev kontaktade av vår värdefamilj några veckor innan vi skulle åka och allt gick jätte proffsigt till.
Dagen kom och vi var jätte spända och förväntansfulla. Hittade knappt på Arlanda men väl på flyget begav vi oss på äventyr.. Flög gjorde vi med air Malta och på den tiden va det fortfarande så att man fick röka ombord-längst bak satt folk och rökte som aldrig förr..helt sjukt att det var tillåtet!! Stackars flygpersonalen:0/

Vi var borta i 3 veckor och bodde i Bank Balzan- en ort söder om Valetta som för övrigt är Maltas huvudstad.
Skolan låg i Birkirkara som är den största staden på Malta, dit tog vi en skolbuss varje morgon.
Vi hade engelska lektioner varje morgon och förmiddag, sen efter lunch åkte vi till olika badplatser eller andra utflykter- man fick välja från ett schema. Helgaktiviteter hade vi också och det kunde vara bio, disco osv..

På Malta pratar man maltesiska som är en blanding av arabiska, italienska och engelska men nästan alla pratar engelska hemma också pga att britterna styrde en lång period på ön. Eftersom Malta ligger så utsatt i Medelhavet så har många försökt ta över styret på ön bl.a. Fenicier, greker, romar, osmaner, araber.. I närmre tid så ockuperade Napoleon av Bonaparte Malta men det franska styret varade inte längre än han själv.
På Maltesisk begäran kom britterna över och tog över styret- styrt av Lord Nelson. Malta blev ett självstyre -74 och gick med i EU -04.

Vi fick bo hos en fantastisk familj- mamma Jennifer, pappa Adrian och deras 5-åriga son Daniel som var super söt och ville hänga med oss hela tiden, speciellt när vi hade duschat;0)
Jag och Linda delade på ett sovrum med 2 sängar. Vid middags bordet va det engelska som gällde mellan mig och Linda så man inte var oartig mot familjen. Varje dag, då menar jag verkligen varenda dag så fick vi olika typer av tonfisk rätter och efter 3 veckor så höll vi ju på att kräkas men jag kan meddela er gott folk att jag äter tonfisk igen:0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar