Translate

måndag 11 mars 2019

Höga höjder i New York

Jag har massor att göra och uppleva på min "Bucket List" innan jag kastar in handduken. Jag försöker bocka av så fort jag får möjlighet, då mitt yrkesval ger mig den fördelen. Det är tre klassiska höjder man kanske vill uppleva i New York som turist. Empire State BuildingThe top of the Rock vid Rockefeller center och One World Observatory nere vid World Trade center. Jag har inte hunnit med någon av dem förrän nu.11 september 2001 är ett datum alla kommer ihåg. Kommer ihåg exakt vad jag gjorde då jag hörde vad som hade hänt. Jag stod med kockkläder i köket på Scandic då en av mina kollegor sprang in och sa att vi var tvungna att springa ner i repan och kolla på nyheterna. Ett flygplan hade flugit rakt in i två höga byggnader i New York. Chock och rädsla var känslor man kände just då. Precis som resten av världen. Sju stycken byggnader totalförstördes. Idag är fyra uppbyggda igen och den sista är i full gång. Där Twin Tower stod, står endast en byggnad idag. I den byggnaden kommer ca 8000 personer för att gå till sitt jobb dagligen. Vardagen fortsätter men minnerna sitter kvar. Byggnaden är uppbyggd som en symbol där storleken innefattar båda skraporna som flygplanet flög igenom och höjden är 1776 fot som är året då Amerika föddes.

One World Observatory uppe i den högsta byggnaden..
One World Observatory ligger ovanför World Trade Center på 100, 101 & 102:a våningen. Härifrån har man en slående utsikt över bl.a. Brooklyn, Queens, Long Island, Nedre Manhattan, New Jersey, Midtown, Hoboken, Statue of Liberty..  Man kan köpa biljetter på telefon, på plats och online. Det finns tre olika biljetter att köpa beroende på hur sugen man är på att stå i långa köer eller inte. Jag väntade med att köpa, åkte dit och kollade hur mycket folk det var på plats. Det öppnade kl 09:00 och jag var där 09:30. Inte en kotte så jag köpte den billigaste biljetten som heter Standard. Först gick jag in och tittade online men det var samma pris när jag kom till biljettluckan sen ändå. Med tax och fees som alltid tillkommer betalade jag 42 dollar (ca 398 kr idag). På vägen upp får man lära känna en del som varit med att bygga upp allt igen, får se hur det såg ut från första början innan alla skyskrapor och stora byggnader fanns. På plats finns även uthyrning av Ipads om man vill veta mer om byggnader, platser och områden. Det finns en restaurang och ett café om blodsockret sinar. Och vill man veta mer om New York så är det guider som står och berättar inför alla som är intresserade.- Long Island ligger längst ut mot Atlanten där exklusiva The Hamptons ligger. Även Brooklyn som är lika stort som Chicago och Queens som är lika stort som Houston. Väldigt stor ö!

- Brooklyn Bridge byggdes 1883 och innan fick man gå över isen för att nå Manhattan.

- För att lättast komma ihåg alla de tre broar som binder ihop Long Island och Manhattan kallar man dessa för "BMW". Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge & Williamsburg Bridge. 

- Ellis Island var dit man först kom som immigrant i slutet av 1800-talet början av 1900-talet. Där blev man antingen godkänd eller hemskickad med båt igen. Ett museum finns där idag.

- Frihetsgudinnan Statue of Liberty på Liberty Island var en gåva av fransmännen som en symbol av firandet av hundraårsminnet av USA:s självständighet. Frihetsgudinnan står vänd mot Atlanten. Ett välkomnande till alla som kom med båt till USA från världens alla hörn. En mindre staty står i Paris och Tokyo. Tycker inte om att stå i kö så något besök hit har aldrig varit aktuellt.

- Governors Island nås med båt från Brooklyn eller Manhattan mellan maj-oktober och kostar ett par dollar t/r. Ingen trafik, grönska mitt inne i en storstad om man tröttnat på Central Park. Hyra cykel och äta lunch på något trevligt ställe en solig dag är vad man gör här. Tidigare boplats för militärer av olika slag. Dit ska jag i sommar!

Jag har lärt mig massa nytt av den här utflykten. Klart värt ett besök!


Min utsikt från kontoret är bättre än eran ;)


New Jersey


"Rising Phoenix"Brooklyn, Manhattan & Williamsburg Bridge

Manhattan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar